Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čtrnáct dnů do Vánoc: Jak zvládnout přípravy na Vánoce bez stresu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Uživatel Peace,love,happiness / pixabay.com

Zjistěte, jak lze dle mé zkušenosti efektivně zvládnout předvánoční přípravy a užít si Vánoce bez velkého stresu. Naučte se aplikovat Paretovo pravidlo, plánovat, relaxovat, být vděční a investujte do příštích Vánoc.

Článek

S blížícími se Vánocemi přichází i typický předvánoční shon. Jak zvládnout tyto dva týdny v klidu, a přitom stihnout vše potřebné? Zde je několik tipů, jak si užít sváteční přípravy bez zbytečného stresu.

Paretovo pravidlo jako váš největší pomocník při vánočních přípravách

Není nutné dosáhnout dokonalosti! Zaměřte se místo snahy o dokonalost na to nejdůležitější pro vás a vaši rodinu. Paretovo pravidlo, známé také jako pravidlo 80/20, uvádí, že 80 % výsledků pochází z 20 % příčin. V kontextu příprav na Vánoce to znamená, že většina benefitů (80 %) vašich svátečních příprav pravděpodobně pochází z relativně malé části vašeho úsilí (20 %). Je to asi nejužitečnější (původně ekonomické) pravidlo, co jsem se naučila na vysoké škole, ale jeho užitečnost je obrovská. Sama bojuji se snahou mít vše co nejvíce dokonalé (nejen proto, že to zabere spoustu času), a tak se snažím 80/20 uplatňovat a ono to fakt funguje!

Aplikace tohoto pravidla před Vánoci znamená soustředit se na nejdůležitější aspekty příprav - například vybrat si několik klíčových vánočních tradic nebo aktivit, které skutečně přinášejí radost a pohodu vaší rodině a nezabývat se tolika méně důležitými detaily, které mohou způsobovat stres a únavu.

Pečení

Například při pečení cukroví zvolte jeden oblíbený druh pro každého člena rodiny (zeptejte se jich, jaký druh mají nejraději) včetně sebe. Pokud ještě nemáte cukroví, začněte právě těmito. Jestli budete pokračovat i s ostatními druhy cukroví, se pak rozhodněte podle toho, kolik času (a energie) vám bude zbývat.

Co třeba letos vánočku koupit, nebo ji letos dokonce úplně vynechat? Bude někomu chybět? Třeba u nás doma jsem zjistila, že nikomu chybět nebude a ze sladkého si raději dáme cukroví nebo štolu.

Úklid

Podobně lze i uklízet efektivně: ne každý kout domu musí být dokonale čistý. Například věnovat se před Vánoci důkladnějšímu úklidu obýváku má větší smysl než důkladnému úklidu komory, půdy či koupelny. A ani v tom obýváku to nemusí být perfektní.

Dárky

Aplikace pravidla 80/20 na vánoční dárky může značně ulehčit vaše přípravy a snížit stres. Místo pokusu koupit dárky pro každého a snažit se vyhovět všem přáním, se zaměřte na 20 % dárků, které přinesou 80 % radosti.

Začněte tím, že určíte, komu chcete dát dárek. Pak přemýšlejte o tom, co by pro tyto osoby mělo největší význam. Může to být něco jednoduchého, co reflektuje jejich zájmy. Někdy může být nejcennějším dárkem společně strávený čas nebo osobní zážitek. Při výběru dárků také zvažte jejich praktičnost a dlouhodobou hodnotu. Někdy je lepší jeden (ne nutně) hodnotnější dárek, který bude mít pro příjemce skutečný význam.

Tento přístup vám může nejen ušetřit váš čas a finance, ale také zajistit, že vaše dárky budou mít pro příjemce skutečnou hodnotu a význam.

Rozpis činností a delegování

Sepište si, co vše je potřeba udělat. Sestavte si plán pro každý den až do Štědrého dne (nebo až do konce roku). Zvažte, které aktivity můžete delegovat nebo úplně vynechat, aby se vám ulevilo od zbytečných povinností.

Úklid, cukroví, návštěvy, vaření, pečení, kupování a balení dárků, příprava salátu, výzdoba, stromeček, to vše zabere hodně času a je vhodné mít pro tyto činnosti vyhrazený čas. Nezapomeňte do plánu zahrnout vaše vánoční večírky, školní besídky apod.

V dnešní době technologií je užitečné využít online nástroje a aplikace pro efektivní plánování. Aplikace jako jsou Google Kalendář nebo Připomínky vám mohou pomoci lépe organizovat úkoly, nákupy a plány s rodinou. Můžete zde sdílet seznamy úkolů s ostatními členy rodiny, aby každý viděl, co je potřeba udělat, a mohl se na úkolech podílet. Ale toto je asi více vhodné pro rodiny, které takovéto nástroje už používají.

Čas pro sebe

Nezapomínejte na relaxaci a osobní pohodu. Jděte na masáž, kosmetiku nebo třeba na koncert. Něco, co vám opravdu pomůže odpočinout si. I procházka svařákem na vánočním trhu může být skvělým způsobem, jak načerpat novou energii. Ideálně využijte předvánoční čas pro něco, co si tak často nedopřejete. U mne vyhrává masáž.

Každodenní vděčnost jako dárek a prostředek pro vlastní psychickou pohodu

Vědci zjistili, že vyjadřování vděčnosti může posílit vztahy s přáteli a rodinou a pomoci lidem lépe zvládat nepříznivé situace, čímž zvyšuje jejich odolnost.

Udělejte tak každý den něco pro sebe a zároveň tak připravte malé překvapení pro své blízké. Připravte si kartičky nebo papírky. Napište ode dneška každý den na jednu kartičku, za co jste daný den vděční jednomu členovi rodiny. Opakujte pro každého člena. Na Štědrý den si pak kartičky sami pro sebe přečtěte a pak každému v rodině předejte „jeho“ obálku s 14 kartičkami plné osobní vděčnosti. Toto je vlastně taková vánoční forma deníku vděčnosti. Uvidíte, jak pozitivně to ovlivní atmosféru v rodině.

Zaznamenávání vděčnosti má podle výzkumů pozitivní vliv na psychiku, a tak tím uděláte i něco pro sebe. Studie ukazují, že vyjádření vděčnosti může zlepšit spánek, náladu a imunitu, snížit depresi, úzkost a potíže s chronickou bolestí.

Psaní deníku vděčnosti je způsob, jak si připomínat pozitivní aspekty života, což vede k uvolnění dopaminu v mozku, neurotransmiteru spojeného s pocitem radosti a odměny. Tato praxe může také podporovat zdravější stravování a návyky.

Psaní deníku je efektivnější, když se zaměříte na hloubku, tedy když podrobně popíšete konkrétně, za co jste vděční a když se zaměříte na lidi (nikoli na věci). Tento přístup může přinést nejen radost vašim blízkým, ale také významně přispět k vaší vlastní psychické pohodě a vztahům v rodině.

Musím přiznat, že někdy bojuji s negativním myšlením a není pro mě snadné cítit a vyjadřovat vděčnost. Přesto, pokaždé, když se k této praxi vrátím, si uvědomuji, jak mě to pozitivně ovlivňuje. Mým cílem je začlenit psaní deníku vděčnosti do mého života častěji a ideálně pravidelně. Období adventu se mi zdá být ideální dobou, kdy tuto praxi znovu obnovit skrze tyto kartičky. Vánoce jsou časem radosti, sdílení a reflexe, a co je lepšího než právě v tomto období najít chvíle na zaznamenání všeho, za co můžeme být vděční?

Pomáhá mi to vidět věci v lepším světle a soustředit se na pozitivní aspekty mého života, místo aby se moje myšlenky pořád točily kolem negativních věcí. Cítím, že když pravidelně zapisuji, co mě těší a co oceňuji, stávám se šťastnější a klidnější.

Chci vám poskytnout inspiraci a povzbuzení, abyste také zkusili psaní deníku vděčnosti, zvláště nyní v předvánočním čase. A uvidíte, třeba v tom budete chtít pokračovat v deníkové podobě i v roce 2024.

Vztahy jsou důležitější než procesní činnosti!

Nejdůležitější je pamatovat si, že Vánoce jsou o vztazích a společných zážitcích, nikoli o dokonalém splnění všech tradic a povinností. Snažte se vytvářet pohodovou atmosféru a upřednostňujte čas strávený s blízkými před dokonalým dodržováním všech vánočních rituálů.

Když se ohlédnu zpět na svá Vánoce z dětství, vzpomínám si, že to obvykle bylo období plné stresu a napětí. V naší rodině byl důraz kladen na dodržování mnoha tradic a hodně povinností, což často vedlo k napjaté atmosféře. Tyto zkušenosti mě vedly k tomu, že jako dospělá jsem vlastně ani Vánoce ráda neměla a snažím se přistupovat k Vánocům odlišně.

Místo, aby bylo vše dokonalé, snažím se klást větší důraz na vztahy a sdílené zážitky. Věřím, že důležité je trávit čas s blízkými, užívat si společných chvil a vytvářet nové, příjemné vzpomínky, než aby vše bylo dokonale podle plánu.

Chci tímto přístupem předat svým blízkým zkušenost, že Vánoce jsou o pohodě, společném času, lásce a vzájemné podpoře. Vánoce by neměly být zdroj stresu a napětí.

Nákupy potravin (a stromečku) online a včas

Plánování jídel (co budete jíst a vařit který den) a včasné objednávání ingrediencí online vám může ušetřit spoustu času stráveného v obchodech i nervy z toho, že zrovna ve vašem obchodě nemají nutnou ingrediencí.

Mnoho obchodů nabízí možnost objednávky přes internet a dodání až domů nebo možnost vyzvednutí na prodejně, což vám umožní vyhnout se davům a zbytečnému stresu. Trvanlivé potraviny a potraviny, co vydrží v lednici dva až tři týdny (sýry, jogurty apod.) doporučuji nakoupit už teď. Těsně před Vánocemi pak už budete muset nakoupit jen čerstvé potraviny jako maso, mléko, pečivo, ovoce apod. A nezapomeňte si pro tyto činnosti vyhradit místo v plánu viz druhý bod výše.

My nakupujeme skoro jenom na Rohlíku a už vloni jsem si uvědomila, že se opravdu vyplatí udělat nákup co nejvíc předem a nemuset na to myslet s blížícím se Štědrým dnem, kdy má člověk mnoho jiných starostí. Vloni jsem tam koupila i stromeček a člověk měl snad ještě lepší výběr, než jaký bývá u venkovních prodejců.

Investice pro další roky: Vyhodnocení a plánování pro nadcházející Vánoce

Na závěr bych vám ráda nabídla jeden poslední tip. Jakmile svátky skončí, věnujte chvíli sebehodnocení toho, jak proběhly letošní Vánoce. Sepište si klíčové poznatky a ponaučení z tohoto roku. Tento seznam si poté schovejte do příští roku a otevřete ho zase před Vánoci. Můžete i zapojit rodinu.

Uložte si i letošní plán vánočních příprav nebo alespoň rozpis všech činností, které byly potřeba. Přestože se každý rok mohou okolnosti měnit, mnoho aktivit a úkolů se opakuje. Tento plán vám příští rok poslouží jako výchozí bod pro tvorbu nového plánu.

Pamatujte, že takto získáte cenný přehled o tom, co fungovalo a co méně, a to vám pomůže v budoucích letech lépe se připravit. Můžete také zaznamenat, které aktivity byly pro vás a vaši rodinu nejradostnější, a ty zařadit do příštích Vánoc jako priority. Tímto způsobem budete každý rok vytvářet stále efektivnější a radostnější vánoční období.

Já si vše uchovávám v textovém dokumentu a v tabulkovém procesoru a za pouhé dva roky tohoto přístupu už vidím, jak se mi přípravy ulehčily. Upravuji také svá očekávání, kolik toho zvládnu za jeden den, aby to nedopadlo jak před pár lety, kdy jsem 23. skoro nespala, abych to „vše“ dodělala a i tak „vše“ nestihla.

Přeji vám, aby tyto rady pomohly vytvořit klidné a šťastné Vánoce, které budete s radostí vzpomínat celý následující rok.

Zdroje: autorský text, zdroje k sekci o vděčnosti: https://positivepsychology.com/benefits-of-gratitude/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz