Hlavní obsah
Sport

Epické finále sprintu na OH: Rozhodovaly tisíciny sekundy, čas pod 9,9 sekund novou normou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Roman Grac, uživatel diego_torres / Pixabay.com

Ve finále mužského sprintu na 100 metrů na OH v Paříži rozhodovala o vítězi tisícina sekundy a nutnost použít atletická pravidla: První noha v cíli neznamená zlatou medaili pro jejího „nositele“. Časy pod 10 sekund se staly standardem.

Článek

Olympijské hry vždy přinášejí okamžiky, které se zapíší do historie, a finále mužského sprintu na 100 metrů na OH v Paříži nebylo výjimkou. Tento závod se okamžitě stal jedním z nejnapínavějších a nejdiskutovanějších momentů her, kdy rozhodovaly tisíciny sekundy a přesná pravidla pro atletiku.

Již před samotným startem závodu bylo jasné, že se bude jednat o mimořádnou podívanou. Světla na Stade de France vytvořila atmosféru připomínající roj vícebarevných světlušek a napětí by se skoro dalo krájet.

Vyrovnaný závod

Když zazněl startovní výstřel, všichni sprinteři vyrazili vpřed s neuvěřitelnou rychlostí. Celý závod byl nesmírně vyrovnaný. Když běžci dosáhli cílové čáry, bylo obtížné určit, kdo skutečně zvítězil. Američan Noah Lyles a Jamajčan Kishane Thompson vedli závod bok po boku, ale nakonec rozhodl fotofiniš.

První v cíli noha nebo trup? Rozdíl v získané medaili

Podle olympijských pravidel je závodník považován za toho, kdo dokončil závod, když část jeho trupu (od klíční kosti dolů) překročí cílovou čáru. Tento způsob určení vítěze je univerzální v atletických soutěžích po celém světě, včetně olympijských her a mistrovství světa, a zajišťuje spravedlivé a porovnávatelné výsledky napříč různými závody a závodníky a používá se snad odjakživa.

Mimo jiné to je považováno za nejspravedlivější měření kvůli různým délkám noh závodníků. Rozdíl mezi Lylesem a Thompsonem tedy spočíval v Lylesově výpadu torza k cílové čáře, zatímco Thompsonův sklon torza byl mírně dozadu. Ačkoliv Thompsonova noha jako první překročila čáru, jeho trup tak zaostal za Lylesovým.

Noah Lyles, který je světovým šampionem na 100 a 200 metrů, dosáhl času 9,784 sekundy, čímž těsně předstihl Thompsona, jehož oficiální čas byl 9,789 sekundy. Zlatý Lyles byl ohromen výsledkem a přiznal, že si myslel, že Thompson měl navrch. Hezkou fotku z finiše najdete v tomto článku.

Reakce a ohlasy

„Jsem upřímně v šoku,“ řekl Lyles po závodě. „Myslel jsem si, že mě Thompson předehnal. Když jsem viděl své jméno na tabuli, nemohl jsem tomu uvěřit.“ Tento výsledek znamenal pro Lylese první olympijské zlato v kariéře a také první zlatou medaili na 100 metrů pro USA od vítězství Justina Gatlina v roce 2004.

Pro Thompsona, který vedl většinu závodu, byl výsledek zklamáním, ale přesto ocenil své soupeře. „Nebyl jsem dostatečně trpělivý, abych nechal svou rychlost, aby mě přivedla do cíle jako prvního,“ řekl Thompson. „Ale získal jsem mnoho zkušeností tím, že jsem běžel s těmito skvělými konkurenty.“

Neuvěřitelné výkony finalistů

Další zajímavostí tohoto epického závodu byly časy všech finalistů, které ukazují, jak vyrovnaná a vysoká byla úroveň soutěže. Všech osm finalistů se dostalo pod 10 sekund, přičemž sedm z nich zaběhlo čas pod 9,9 sekundy. Fred Kerley z USA získal bronz s časem 9,81 sekundy, následován Lamontem Marcell Jacobsem z Itálie (9,85 sekundy) a Oblique Sevillem z Jamajky (9,89 sekundy). To jen podtrhuje neuvěřitelnou úroveň tohoto finále. Olympijský rekord Bolta s časem 9,63 sekund překonán nebyl.

Čas pod 10 sekund již ani nezaručuje účast ve finále

Na olympijských hrách v Paříži 2024 bylo vidět, že čas pod 10 sekund již nezaručuje účast ve finále. V semifinále například Louie Hinchliffe z Velké Británie běžel 9,97 sekundy a Andre De Grasse z Kanady 9,98 sekundy, ale ani jeden z nich se nedostal do finále. Tato skutečnost zdůrazňuje, jak vysoká je dnes konkurence na vrcholové úrovni sprintu.

První běžec, který prolomil hranici 10 sekund, byl Jim Hines v roce 1968 s časem 9,95 sekundy na olympijských hrách v Mexiku. Tento výkon byl dlouhou dobu považován za milník, který bude obtížné překonat. A v současnosti tento čas již nestačí ani na olympijské finále.

Historický význam

Tento závod ukázal, že na nejvyšší úrovni atletiky nerozhodují už jen desetiny sekundy, ale tisíciny sekundy, a že každý detail může být rozhodující. Mužský sprint na 100 metrů se tak zapsal do historie atletiky jako jeden z nejtěsnějších závodů na olympijských hrách (ne-li vůbec), což dodalo závodu ještě větší dramatičnost a napětí.

Věřím, že tento epický závod bude dlouho připomínán jako jeden z vrcholů atletické historie.

Zdroje:

vlastní poznatky ze závodu a následující články:

https://www.nbcolympics.com/paris-olympics-men-100m-final

https://olympics.com/en/news/noah-lyles-wins-paris-2024-athletics-olympic-mens-100m-gold

https://www.skysports.com/olympics/news/15234/13190898/olympics-2024-mens-100m-final-usas-noah-lyles-wins-gold-in-paris-after-dramatic-photo-finish

Výsledky sprintu na 100m OH Paříž 2024:

Finále:

Semifinále:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz