Hlavní obsah
Názory a úvahy

Halloween jako nová součást našich tradic?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bany_MM / pixabay.com

Halloween v České republice: Od keltského svátku k americkým strašidlům až k milé oslavě mezi létem a Vánocemi, která nenahradí Dušičky. Pohled na to, jak vnímám tento svátek já.

Článek

Původ svátku hledejte u Keltů

Až dnes, na Halloween, potkáte na ulici malého kostlivce, upíra nebo čarodějnici, vzpomeňte si, že to všechno začalo u Keltů. Jejich svátek Samhain byl důležitým milníkem. Staří Keltové ho slavili v noci z 31. října na 1. listopadu a označoval konec teplých letních dnů a začátek mrazivé zimy. V dnešních pojmech si ho můžeme představit jako takový keltský Silvestr. Byla to ale pro ně doba, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Věřilo se, že se duše zesnulých v tento čas vracejí na zemský povrch, a živí mohou navštívit podsvětí.

A když přišlo křesťanství, tak Samhain postupně začal být spojován s Všemi svatými. A všichni víme, jak to dopadlo: dnes máme americký Halloween a evropské Dušičky!

Ačkoliv se každý z těchto svátků slaví poněkud jinak, všechny tři vzdávají úctu našim předkům, kteří z tohoto světa již odešli.

Halloween v USA

Historie

Na začátku dvacátého století začaly náboženské souvislosti Halloweenu postupně mizet. A do třicátých let se Halloween proměnil v oslavu s důrazem na společenství, doprovázenou průvody a velkými městskými párty.

Současnost

Pokud si myslíte, že Američané berou baseball a hamburgery vážně, pak jste zřejmě ještě nezažili americký Halloween. Domy se mění v strašidelné pevnosti, plné pavučin, dýní a samozřejmě… sladkostí. Pro děti je to taková strašidelná honba za pokladem, při které jsou hlavní kořistí čokoládové tyčinky a bonbony. Kdo by nechtěl zaklepat na dveře souseda a dostat sladkosti za odměnu? A to ještě nemluvím o komerční stránce věci – obchody přetékají kostýmy od zombie po superhrdiny a všemožnými sladkostmi. V Americe na Halloween platí jednoduché pravidlo: čím větší, tím lepší… A nejlépe co nejvíc strašidelné!

Role dospělých

Kdo říká, že Halloween je jen pro děti, zřejmě nikdy neorganizoval halloween párty pro dospělé. Dospělí se vrací do dětských let – ať už tím, že pomáhají s výrobou nejoriginálnějšího kostýmu svým dětem nebo tím, že se sami převléknou za svou oblíbenou postavu z filmu. A samozřejmě, jaký by to byl svátek bez tematického občerstvení? Dýňový koláč, koktejly s krví (nebo alespoň s červeným sirupem) a mnoho dalších. A pak je tu ta role hlídače – doprovázení dětí při sbírání sladkostí a při tom mohou dospělí skrytě doufat, že nějaká ta čokoládka zbyde i pro ně.

Vlastní zkušenost a zážitky: velkolepost, dýně a smores

Ve svých osmnácti letech, v dávné době bez dotykových telefonů a internetu v mobilu, kdy YouTube bylo ještě v plenkách – jsem se jedné takové párty zúčastnila. Stejně jako hodně věcí, co jsem v USA zažila, přišlo mi to skoro úplně „stejné jako to znám z filmů“.

Na oslavě u jedné paní doma bylo vše velkolepě vyzdobené a laděné do oranžové, krvavé a černé barvy. Všude bylo spoustu pavouků, pavučin a netopýrů. Pro každého z nás byla připravena dýně k vyřezání včetně všeho potřebného náčiní. A několik dětí nám i na dveře zazvonilo a bylo milé sledovat, jak si nadšeně odnášejí svojí nadílku.

Když se řekne Halloween v USA, nemohu nevzpomenout smores. Pro ty z vás, kdo si teď kladou otázku „Cože je to ‘smores’?“. Jde o oblíbenou americkou pochoutku, která se skládá z kusu čokolády a velkého roztaveného marshmallowu mezi dvěma máslovými sušenkami. Takže u táboráku škvaříte místo buřtu velký marshmallow. Název „smores“ je údajně zkratkou fráze „some more“, což v překladu znamená „ještě nějaké“, a věřte mi, po prvním kousnutí budete chtít právě to! Ale přiznám se, že já po prvním soustu měla pocit, že to je snad nejsladší věc, co jsem kdy jedla. Tak a teď víte, proč měl minulý týden Lidl v nabídce ty obrovský marshmallows.

Proč vítám Halloween v České republice

Oslava podzimu

U nás v České republice mi přijde, že Halloween je spíše taková oslava podzimu a všeho, co s ním souvisí. Tím myslím nejen podzimní barvy, dýně, ale také takový pocit změny, jakéhosi přechodu mezi prázdninami a Vánocemi.

Dýně v hlavní roli

Považuji Halloween za příjemnou přestávku před vánočním shonem. Je to doba, kdy se můžeme sejít s přáteli, užít si podzimní atmosféru, ať už při vyřezávání dýní, pečení dýňových koláčů a sušenek a vaření krémových dýňových polévek nebo sledování strašidelných filmů.

Místní akce pro děti

Aspoň tady u nás v Praze máme také mnoho akcí pro děti, které kombinují zábavu s mírně strašidelnou tematikou a často jsou i zadarmo nebo jen opravdu symbolický poplatek. I ve školkách v našem okolí připravují pro děti v souvislost s Halloweenem milé aktivity nebo pořádají akce pro rodiny s halloweenskou tematikou. To jsme my jako děti nezažili. Také jsem díky přátelům na mém facebooku zaznamenala, že v některých komunitách na menších městech mají halloweenskou variaci na naše velikonoční „koledování“, jen bez toho výprasku, a tak se možná postupně přeci jen blížíme americkému stylu oslav.

Malý komerční tlak

Co pro mě ale činí Halloween u nás skutečně jedinečným, je minimální komerční tlak k nákupům. (Na rozdíl od jiných svátků jako je Valentýn. Valentýn se dle mého stává stále více a více komerčním a je na člověka v únoru téměř vyvíjen nátlak ho slavit.) Nejspíše to bude tím, že Dušičky tu stále „vedou“ a lidé pořizují svíčky, věnce a podobné zboží a prodejci nám proto Halloween tak moc nenutí. Jasně, minulý týden v Lidlu jsem ani já neodolala a koupila pro děti trojbarevné těstoviny, které obsahují tvary strašidel, netopýrů a dýní, ale to beru spíš jako takové oranžové zpestření života.

Dušičky ve srovnání s Halloweenem

Zatímco Halloween je plný duchů a démonů, kteří se objevují v dnešní době spíše jen pro zábavu, Dušičky mají v české tradici hlubší a vážnější význam. Je to den, kdy si vzpomínáme na ty, kteří už nejsou mezi námi. Na rozdíl od veselého a hravého Halloweenu je tento svátek spíše k zamyšlení a je introspektivní.

Osobně Dušičky neslavím. Ne proto, že bych je nerespektovala, ale protože zatím mám to štěstí, že jsem nezažila ztrátu někoho blízkého. Uznávám hloubku a význam, který Dušičky mají a s úctou vzpomínám na dětství na atmosféru listopadových výprav na hřbitov k hrobu mé babičky, která zemřela dávno před tím, než jsem se narodila.

A co vy, čtenáři, kombinujete oslavu Halloweenu s oslavami Dušiček? Přijde vám, že sem do ČR Halloween nepatři?

Zdroj: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz