Hlavní obsah
Lidé a společnost

Harland Sanders: Inspirativní příběh zakladatele KFC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Denys Vitali – uživatel denvit / pixabay.com

Připomeňte si se mnou inspirativní cestu Harlanda Sanderse, který založil KFC ve věku 65 let po dvaceti letech vylepšování svého kuřecího receptu.

Článek

Věřím, že na začátku nového roku, kdy si mnozí z nás kladou různé cíle a novoroční předsevzetí, je inspirující připomenout si příběh Harlanda Sanderse. Jeho cesta k úspěchu v KFC mi přijde motivující hned z několika důvodů – připomíná, že:

  • nikdy není pozdě začít,
  • vytrvalost přináší ovoce,
  • trpělivost růže přináší,
  • neúspěchy přináší ponaučení a
  • věk je jen číslo.

Od skromných začátků ke KFC

Harland Sanders, známější jako plukovník (Colonel) Sanders, se narodil v roce 1890 v Henryville ve státě Indiana a vyrůstal v chudé rodině. Jeho cesta k úspěchu nebyla snadná. Od útlého věku pracoval v různých zaměstnáních, byl pracovníkem na železnici i prodavačem pneumatik. V roce 1930, tedy ve věku 40 let, otevřel Sanders svůj první podnik v prostorách čerpací stanice Shell ve státě Kentucky, kde prodával kuřecí pokrmy, steak a šunku. Tento podnik se stal základem pro vznik Kentucky Fried Chicken, tedy KFC.

Neúnavné vylepšování a rozvoj

Od začátku jej doprovázelo také jedno pravidlo, kterému byl věrný a které později bezpodmínečně dodržoval: „V tom, co děláš, se maximálně angažuj a dělej to, jak nejlépe umíš!“ Sanders strávil více než dvě dekády zdokonalováním svého receptu na smažené kuře a hledáním cesty k úspěchu.

Jeho podnikání čelilo mnoha překážkám, včetně požáru, který v roce 1939 zničil jeho restauraci, a nuceného uzavření během druhé světové války. Přesto se nevzdal a v roce 1952, ve věku 62 let, franšízoval svůj recept na smažené kuře Pete Harmanovi, majiteli řetězce restaurací v Utahu. Tento krok znamenal začátek raketového růstu KFC.

Řada odmítnutí jako zkouška odolnosti

Sanders se setkal s jedním tisícem odmítnutí, než někdo souhlasil s franšízingem jeho receptu. Tato vytrvalost a odolnost se ukázala být klíčová pro jeho úspěch. V roce 1964, kdy už mělo KFC více než 600 franšíz v USA, Kanadě, Velké Británii, Mexiku a Austrálii, prodal Sanders společnost za 2 miliony dolarů.

Věk není překážkou

Sandersův příběh je příkladem toho, že věk není překážkou úspěchu. Úspěchu dosáhl ve svých 60 letech, což dokazuje, že nikdy není příliš pozdě začít něco nového a dosáhnout velkých věcí.

Odkaz a inspirace

Když Sanders zemřel v roce 1980 ve věku 90 let, mělo KFC roční obrat přibližně 2 miliardy dolarů a působilo ve 48 zemích. Dnes má KFC 26 tisíc restaurací ve více než 150 zemích.

Jeho odkaz jako zakladatele jednoho z nejúspěšnějších franšízových podniků v historii zůstává inspirací pro podnikatele a jedince všech věkových skupin.

Příště až uvidíte podobiznu Harlanda Sanderse, jak se na vás usmívá z loga KFC, vzpomeňte si na jeho příběh: Opravdu nikdy není pozdě na změnu a vytrvalost a odhodlání mohou vést k neuvěřitelným úspěchům!

Zdroje: autorský text, informace o životě Harlanda Sanderse a firmě KFC čerpány z těchto zdrojů:

https://atouchofbusiness.com/biographies/colonel-harland-sanders/

https://www.company-histories.com/KFC-Corporation-Company-History.html

https://celebritygraphy.com/harland-sanders/

Sekce „o nás“ na českém webu KFC

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz