Hlavní obsah
Finance

Jak česká vláda lovila miliardy, ale (ne)překvapivě chytila jen drobné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zatímco vláda Petra Fialy měla velké plány na výběr miliard korun od bank pomocí windfall tax, realita bude mnohem skromnější. Komedie plná nedorozumění? Nebo tragédie o ztracených miliardách? Rozhodněte se sami.

Článek

Znáte ten pocit, kdy si ve snu objednáte obrovský luxusní steak a pak se probudíte s prázdným žaludkem? Tak nějak se musí teď cítit vláda, když zjišťuje, že její plány na windfall tax, co měla od bank vybrat do státní pokladny 33 miliard korun, skončily s pouhými 730 miliony korun.

Daň z neočekávaných zisků (windfall tax)

Představte si, že máte pravidla pro něco tak vzrušujícího jako je daň z neočekávaných zisků pro banky. Je to jako když dostanete návod k novému grilu – plný nejasných formulací a podmínek, ale nakonec vás jen zajímá, jak dopadne váš steak. Tak tedy, tato pravidla říkají, že pokud banka vykáže zisk, který je vyšší než průměr jejích zisků za předchozí čtyři roky zvýšený o 20%, pak na tento „extra“ zisk se vztahuje dodatečná 60% daň. Jako kdyby vám stát řekl: „Hej, vidíme, že se vám daří, tak si vezmeme skoro čtyři pětiny z toho, co jste si letos vydělali navíc.“

Vláda naivní

Vítejte ve světě, kde banky jsou jako daňoví čarodějové, kde každé slovo v zákoně je jako tajemná runa, a vláda… no, ta se zdá být trochu jako dítě, co věří v pohádky. Možná si někdo myslel, že banky prostě jen otevřou pokladny a začnou chrlit zlato. Ale kdo má trochu zkušeností s korporátním světem, ví, že to tak nefunguje.

Pracovní skupiny v bankách v hlavní roli

Když se objevila zpráva o windfall tax, v bankách se asi rozjely brainstormingové seance na téma „Jak na to, aby jsme vysypali pro stát co nejmíň“. Představte si to jako filmovou scénu plnou akce a napětí. Každý pracuje na plánu „další náklad a investici, prosím“, a to s takovou vervou, že by jim záviděl i Sherlock Holmes.

Daňová optimalizace

A co na to říkají banky? No, raději mlčí. Mezitím si můžeme vzpomenout na slavné příklady daňové optimalizace (někdy až podvodu), jako jsou společnosti kolem Donalda Trumpa nebo „Babišův“ Agrofert. Jasně, oficiálně všichni hrají podle pravidel, ale mezi řádky se skrývají celé dimenze možností.

Kus optimalizace bank je v mé kapse

A když už jsme u tématu bank a jejich kouzelných triků s penězi, mám pocit, že bych měla zmínit své vlastní dobrodružství v říši bankovních odměn. Víte, banky jsou jako ten švýcarský nůž: plné překvapení a vychytávek. Jako by nestačilo, že dokážou překouzlit miliony na daních, ještě vám hodí kost v podobě bonusů a výhod, které vám mohou přinést pěkný balík, pokud víte, kde hledat. A věřte mi, já jsem ten svůj sedmitisícový balík našla (i když dva tisíce byly od banky, která je moc malá na to, aby se na ní windfall tax vztahovala). Takže, milí čtenáři, buďte bdělí! V této bankovní pohádce můžete být i vy tím, kdo najde poklad.

Hon na viníka začíná

Nyní se můžeme těšit na další, již začínající, kapitolu této finanční ságy, která je tak typická pro Česko: „Hon na viníka“. Když se něco nepovede, jak bylo plánováno, vždy se najde někdo, kdo se ocitne v hledáčku. No, nevím jak vy, ale já bych teď nechtěla být v kůži šéfa státní kasy Stanjury…

A teď podle mě přichází teprve ta sranda, jak každý začne hledat, kdo je za to vlastně zodpovědný. Je to trochu jako vesnická dramata, kde se všichni shromažďují na návsi a snaží se vyřešit, kdo zavinil, že kozel sousedům snědl zelí. Vláda ukazuje na banky, banky na ekonomickou situaci, a kdekdo zase na vládu. A my, obyčejní lidé, si můžeme jen připít na zdraví a sledovat, jak se vše odvíjí, přičemž doufáme, že aspoň ten náš steak na grilu se podaří.

Grand finále?

A jak to celé dopadlo? Vláda si myslela, že si objednává miliardový steak, ale nakonec dostala jen ochutnávku ve formě amuse bouche s tatarákem. Banky se zase jednou ukázaly jako mistry ve hře s pravidly. A my? Nám nezbývá než to vše jen pozorovat. Ale nezapomeňme, že nakonec to jsou peníze, které teď chybí v našem státním rozpočtu, v naší ekonomice. Takže ať už je to komedie nebo tragédie, je to podle mě významné selhání vlády a jejího plánování.

Zdroj: Autorský text,

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-banky-vyplacely-lidem-vyssi-uroky-haji-vlada-debakl-s-windfall-tax-nevyplacely-4045653

https://www.mfcr.cz/cs/ministerstvo/media/tiskove-zpravy/2022/mimoradna-dan-z-neocekavanych-zisku-bude-48951

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz