Hlavní obsah
Internet a technologie

Jak umělá inteligence mění hru: Volá mi kamarádka, její klon, nebo podvodník?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sammy-Sander/pixabay.com

Umělá inteligence mění téměř vše. Jak poznat, zda vám volá skutečná osoba, nebo jen sofistikovaný klon vytvořený pomocí umělé inteligence? Přečtěte si pár mých tipů, jak se nenechat nachytat.

Článek

V dnešním digitálním věku se podvody stávají stále sofistikovanějšími. Technologický pokrok nám sice přinesl mnoho výhod, ale zároveň otevřel dveře novým způsobům, jak nás oklamat.

Víte například, že telefonní číslo, které se objeví na obrazovce vašeho mobilu při příchozím hovoru, lze snadno padělat? Takzvaný „spoofing“ umožňuje podvodníkům zobrazit jakékoli číslo, které si vyberou, což může zahrnovat čísla vašich blízkých, kolegů nebo i státních institucí či známých institucí jako jsou banky.

Dalším alarmujícím vývojem v technologii je schopnost umělé inteligence napodobit hlas určitého člověka s nutností minimálních vzorků jeho hlasu. Dříve bylo potřeba hodiny nahrávek, aby se podařilo replikovat hlas. Nyní může umělá inteligence vytvořit přesvědčivou kopii hlasu s pouhými vteřinami originálního hlasového záznamu.

S tímto vývojem můžeme čelit podvodům, kde podvodník pomocí umělé inteligence vytvoří přesvědčivý hlas našeho kolegy, nejlepšího přítele nebo dokonce video obraz našeho rodinného člena, který nás žádá o pomoc. O tom, že se tak již děje i v České republice bylo napsáno například zde.

Jak se chránit

Jak se můžeme v této nové éře chránit? O podvody, motivaci podvodníků a další aspekty podvodného a neetického jednání se intenzivně zajímám již přes dekádu a přináším vám několik praktických tipů.

1. Buďte skeptičtí

Pokud vám zavolá váš známý či kolega s naléhavou žádostí o peníze, schválení transakce nebo citlivé informace, ověřte jeho totožnost jiným způsobem. Zavolejte zpět na jeho číslo, které máte uložené a ne na to, ze kterého vám volal. Buďte obezřetní zejména když na vás někdo tlačí či spěchá – to je častá taktika podvodníků.

2. Vytvořte si s rodinou a kamarády tajný kód

Může se zdát, že návrat do dětství a vytváření tajných kódů je zábavný, ale v této situaci může být skutečně užitečný. Domluvte se s rodinnými členy a dalšími blízkými osobami na specifickém kódu, který můžete v těchto situacích použít k ověření totožnosti.

Níže uvádím několik příkladů, jak toto využít v realitě.

Rodinný vtip

Můžete použít něco, co je směšné pouze pro vaši rodinu. Pokud vám „bratr“ zavolá a chce peníze, zeptejte se ho: „Jak se jmenuje kočka, kterou jsme nikdy neměli?“ Pokud neodpoví „Goliáš Veliký III.“, víte, že něco není v pořádku.

Změna reálného příběhu

Vzpomeňte si na nějaký významný rodinný příběh a trochu ho upravte. Například: „Kolikrát teta Olga upadla do jezera na rodinném pikniku?“ Správná odpověď by mohla být „Nikdy“, i když všichni vědí, že se to stalo dvakrát.

Kreativní slovní hříčky

Vytvořte slovní hříčku nebo rým, který znáte jen vy a vaši blízcí. „Jaký je tátův oblíbený čaj?“ Správná odpověď může být „Ten, co má chuť po víkendu!“

3. Nesdílejte svá hesla

Ideálně nikdy neposílejte žádná hesla přes telefon, e-mail nebo chat. Nastane-li přece jen situace, kdy to je opravdu nutné, učiňte tak jen pokud si jste naprosto jisti, s kým komunikujete. Nezapomeňte pak co nejdříve heslo změnit.

Použijte dvoufázové ověření

Pokud je to možné, aktivujte dvoufázové ověření pro všechny své online účty. Množství služeb, které tuto možnost nabízejí, se průběžně rozšiřuje. Služby jako icloud, facebook toto nabízí již velkou řádku let, ale například i zde na seznam.cz lze použít - více o tomto tématu zde.

4. Důvěřujte své intuici

Pokud se vám něco zdá podezřelé, je lepší být opatrný. Pamatujte na to, že technologie se může neustále vyvíjet, ale vaše intuice je stále cenným nástrojem. Přístupem „Když se mi něco nezdá, je lepší zavěsit“ zkazíte méně než unáhleným poskytnutí přístupových hesel, schválení velké transakce v zaměstnání apod.

5. Omezte sdílení svých citlivých informací

V dnešní době sociálních médií je velmi snadné bezmyšlenkovitě sdílet spoustu osobních informací. Mnoho z těchto dat může být použito podvodníky k vytvoření přesvědčivějšího podvodného pokusu.

Veřejně dostupné informace

Fotografie z dovolené, vaše oblíbené místo k jídlu, nebo dokonce vaší domácí mazlíčci mohou být použity k vytvoření přesvědčivého narativu. Například, pokud sdílíte na Instagramu fotku svého psa Maxe, jak se zotavuje po operaci, a v příspěvku děkujete panu doktorovi Novákovi, jak mu zachránil život, je to nebezpečné. Podvodník může tento detail využít a předstírat, že je právě doktor Novák: „Dobrý den, u telefonu doktor Novák, Maxův veterinář. Omlouvám se, ale chybou systému byla v poslední faktuře byla chyba, potřebuji, abyste nám za zákrok ještě doplatila…“

Informace pro omezený okruh známých

I když si myslíte, že sdílíte informace pouze s blízkými přáteli, je důležité si uvědomit, že účty vašich přátel mohou být hacknuty nebo ukradeny. Opatrně sdílejte citlivé informace, jako jsou plány na víkend, rodinné akce nebo nové nákupy.

Osobní události

Narozeninové přání, oslavy výročí a jiné osobní události mohou poskytnout podvodníkům klíčové informace, jako je vaše datum narození, což může být potencionálně zneužito.

Doporučení je jednoduché: raději přemýšlejte dvakrát, než něco sdílíte online. Ptejte se sami sebe, zda by mohl někdo tuto informaci zneužít proti vám. Jasně, to nové auto chcete všem ukázat, ale stojí to za ta rizika s tím spojená?

6. Věnujte pozornost kvalitě videa/hlasu

Umělá inteligence může vytvářet realistické klony, ale často mohou mít malé nedostatky, jako jsou nesouvislé pohyby rtů nebo neobvyklé intonace hlasu. Dnešní rozdíly v autentičnosti mohou být ale za rok téměř nerozeznatelné.

7. Vzdělávejte se a o tématu mluvte

Vzdělávejte se

Sledujte novinky o technologii a buďte informováni o nových typech podvodů a metodách, jak je rozpoznat. Ve světě, kde se podvody stávají stále chytřejšími, je nejlepší zbraní informovanost. Proto je důležité diskutovat o těchto rizicích se svými blízkými. Informovanost je prvním krokem k ochraně.

Mluvte o tom s babičkou a dědou

Často jsou starší lidé cílem podvodníků, protože nejsou tak obeznámeni s moderními technologiemi. Navštivte svou babičku a dědu a místo klasické debaty o tom, proč stále používají starý mobilní telefon, jim vysvětlete rizika moderních podvodů. Kdo ví, možná se stanete hrdinou rodinných obědů!

Sdílení informací

Pokud narazíte na tento článek nebo jiné užitečné informace o podvodech, sdílejte je! A když už je přeposíláte, proč můžete přidat vtipné poznámky typu: „Přečti si to, než tě můj online dvojník okrade o peníze!“

Téma pro nedělní oběd

Příště, až budete mít rodinné setkání, oslavu nebo klasický rodinný nedělní oběd, řekněte své rodině o tomto riziku a můžete tak společně sdílet zkušenosti s podvodníky.

8. Oznamte podezřelou aktivitu

Pokud máte podezření na to, že jste se stal obětí podvodu, oznamte to na policii a informujte své blízké.

Myslíte, že na vás si nepřijdou? No já si to myslím taky, ale i tak je čas domluvit si s mými nejbližšími tajné heslo pro případné ověření pravosti. A co vy? Jaké kroky podniknete pro svou bezpečnost v digitálním světě?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz