Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když Česká pošta (ne)září. Našla jsem ale jednu věc, kterou dělá opravdu vzorně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: anSICHThoch3 / Pixabay.com

Zatímco doručování balíků Českou poštou bývá plné nečekaných zvratů a chyb, existuje jedna oblast, kde si tato instituce zaslouží pochvalu. O co se jedná?

Článek

Česká pošta: Tragédie doručování

Zažili jsme to snad všichni. Co víc si můžeme přát než balíček, který nám dorazí přesně tam, kam nemá? Čekáte na balík, který měl být doručen do vašich rukou, ale zatímco vy jste doma seděli na základě zpráv o „dnešním“ doručení jako na trní, dostanete místo toho večer oznámení, že si svůj balík můžete vyzvednout na poště na druhém konci města. Nebo vámi očekávaný balíček, který měl být doručen do boxu Balíkovny umístěným za vaším domem, záhadně dorazí na poštu vzdálenou několik kilometrů.

Cena za doporučený dopis dosahuje tak astronomických výšin, že by se za ní mohla poslat jinou přepravní společností rovnou celá štangle salámu a ještě by vám možná na něco zbylo. Jak se říká, méně je někdy více – ale ne v tomhle případě!

A nesmím zapomenout ani na ty nešťastníky z malých měst, ve kterých se pobočky ruší jedna za druhou. To, že Česká pošta ruší pobočky nejen v malých městech, už je téměř českým folklórem.

A co ten moment, když vám Česká pošta zanechá ve schránce oznámení o nedoručení dopisu (které je také výzvou k vyzvednutí dopisu na poště), které se objeví ve vaší poštovní schránce jak tajemný artefakt z budoucnosti – tři dny před oficiálním termínem vyzvednutí (poté, co se vám ho zkoušeli neúspěšně doručit před deseti dny, kdy jste, jak jinak, opravdu byli doma). V těchto (a mnoha dalších) chvílích je těžké říct, zda Česká pošta testuje naše detektivní schopnosti, nebo jestli si prostě jen užívá ten zmatek, co způsobuje, a zaměstnanci jsou oceňováni na základě negativních, ne pozitivních, referencí.

A nemůžu opomenout ani takovou naši klasiku: s nadšením se hrnete na poštu v den, který byl označený jako poslední den pro vyzvednutí zásilky, abyste si vyzvedli dopis od nějaké instituce, a to vše jen proto, abyste byli uvítáni zaměstnancem pošty (někdy dokonce i s úsměvem), ale místo dopisu pak odcházeli domů sklesle jen s informací, že vaše zásilka už byla ráno vrácena odesílateli, protože si mysleli, že o ni nemáte zájem. To je jako když se snažíte chytit poslední metro a jdete hezky včas, že vám ujede před nosem předposlední, ale poslední už nejede, protože se strojvedoucí rozhodl zkrátit si šichtu, protože posledním metrem přeci nikdo nejezdí!

Ať už se díváte na jakýkoliv aspekt práce České pošty, vždy je co objevovat. Ať už to jsou ceny, které rostou rychleji než váš příjem, nebo doručování zásilek.

Informace o podvodech: Česká pošta dostává jedničku s hvězdičkou

V záplavě nekonečných negativních zkušeností, stížností a frustrací jsem narazila na jednu perlu v moři zmatků: informace o aktuálních podvodech. Tak a teď již vážně. Všimli jste si ale někdy, jak pečlivě Česká pošta informuje o aktuálních podvodech, které se tváří, že jsou spojené se zásilkami doručovanými Českou poštou? Ano, v této disciplíně by si podle mne opravdu Česká pošta zasloužila medaili. V době, kdy vám e-maily a SMS zprávy o zásilkách přicházejí v desítkách a vy nevíte, zda je ten balíček (nejen z Asie) skutečný nebo se vás někdo snaží nachytat, se Česká pošta postavila do role ochránce.

Na jejich webových stránkách je sekce s názvem Aktuální podvodné e-maily a SMS se nachází sekce zcela věnovaná podvodným e-mailům a SMS zprávám. V době, kdy se setkáváme s neustálými pokusy o podvod, což může zahrnovat falešné zprávy o nedodaných balíčcích, se Česká pošta ukazuje jako skutečný ochránce. Nedávno jsem se setkala s případem, kdy přítelovi přišla SMS zpráva v perfektní češtině s linkem na stránky, které se tvářily jako oficiální stránky České pošty (a prokliky se člověk dostal na pravé stránky České pošty). Takováta stránka by snadno svedla do omylu i Čechy, natož mého přítele, který česky nerozumí. Byla jsem si téměř jistá, že je to podvod, ale stoprocentní jistota mi chyběla. Díky informační stránce České pošty jsem mohla ověřit, že moje podezření bylo oprávněné. V sekci aktuálních podvodů byla tato SMS jasně uvedena.

Pokus o podvod: Česká pošta vs. Zásilkovna

V době, kdy internetové podvody na bazarech nebyly tak hodně rozšířené a známé jako v dnešní době, jsem se setkala s nepříjemnou situací. Při prodeji bazarového zboží mě kontaktoval podvodník tvářící se jako zájemce o věc, kterou jsem nabízela. Chtěl zadat dopravu sám na kiosku Zásilkovny. Snažila jsem se na webu Zásilkovny najít informace o možných podvodech a různých odesílacích metodách, avšak celý web Zásilkovny se žádné této oblasti nevěnoval. V někom, kdo se Zásilkovnou neměl dosud žádné zkušenosti, by tak mohl mít podvodník naprosto snadnou oběť.

Česká pošta už dlouho nabízí na svém webu jasně zpracovanou sekci o aktuálních podvodech, což je nesmírně užitečné. Tato informace tak i mně pomohla již několikrát rozpoznat pokus o podvod hned, i když jsem dostala od přítele podezřelou SMS zprávu, která na první pohled vypadala jako pravá. Ve srovnání se Zásilkovnou, kde jsem podobnou pomoc (v době, kdy se mi to stalo, teď už mají také nějaké informace o podvodech prováděných pod jejich jménem na svém webu, většinou na svém blogu) nenalezla, mě to přimělo oceňovat snahy České pošty informovat své zákazníky o potenciálních hrozbách. Tento přístup od České pošty vnímám jako velmi pozitivní a významný kontrast oproti mé předchozí zkušenosti se Zásilkovnou.

Závěrem

Přestože v mnoha aspektech Česká pošta selhává, alespoň v oblasti prevence podvodů si zaslouží pochvalu. Stačí si do vyhledávače zadat „česká pošta podvod“ a rychle najdete stránku české pošty se všemi zaznamenanými podvody.

Takže příště, když budete frustrovaně čekat na balíček, který záhadně změnil svou trasu, vzpomeňte si, že alespoň v jedné věci Česká pošta funguje. A jak nenaletět? Opravdu se dvakrát zamyslete, než někam zadáte svá data.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz