Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když korupce stojí životy: Nevyčíslitelná cena podvodů v ruské armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Obrázek vytvořen pomocí nástroje OpenAI DALL-E dne 12.2.2024

Když korupce v armádě stojí životy obyvatel: Možná ta nejhorší forma korupce? Zamyšlení nad korupční situací v Rusku v kontextu války na Ukrajině.

Článek

Můj dlouhodobý zájem o podvody a korupci mě přivedl k psaní tohoto článku o korupci v ruské armádě. Již celé dva roky doma na každodenní bázi sledujeme vývoj války na Ukrajině, což mi umožnilo hlouběji proniknout do problematiky. Uvědomuji si tak velmi intenzivně, jak korupce ovlivňuje nejen interní struktury armády, širší geopolitickou situaci, životy lidí na frontách (a jejich rodin), ale i celkově vývoj války. Korupce a nedostatečná kvalita vojenského vybavení v Rusku jsou problémy, které mají dalekosáhlé důsledky, obzvláště v kontextu aktuální války na Ukrajině. Tyto problémy nejenže ohrožují životy ruských vojáků, ale také podkopávají schopnost Ruska efektivně vést vojenské operace.

Korupce v Rusku

Korupce v Rusku je dlouhodobý problém, který asi nelze vyřešit bez skutečných reforem. Pouhé nové zákony nejsou dostatečné. Bez zajištění skutečného střídání u moci prostřednictvím voleb, podobně jako v západních demokraciích, to asi nepůjde. Jaká máme dostupné statistiky na toto téma?

Index vnímání korupce – CPI 2023

Transparency International nedávno zveřejnila výsledky nového Indexu vnímání korupce (Corruption Perceptions Index – CPI) za rok 2023. Rusko obdrželo pouhých 26 bodů ze 100 možných a dosáhlo tak na 141. místo, shodně jako například Uganda, Kyrgyzstán. V meziročním srovnání se jedná o ztrátu dvou bodů a sestup dolů na žebříčku o čtyři příčky. Rusko je tedy zemí s nejhorším skóre v Evropě. Pro představu – Česko v CPI 2023 získalo 57 bodů ze 100. 

Index integrity resortů obrany GDI 2020

Government Defence Integrity Index (GDI) je nástroj, který vyvinula organizace Transparency International, aby posoudila riziko korupce v obranných a bezpečnostních institucích jednotlivých zemí. Index by se dal přeložit do češtiny jako Index integrity resortů obrany a hodnotí země od A (nejnižší riziko korupce) do F (nejvyšší riziko korupce) na základě analýzy několika oblastí rizik: politického rizika, finančního rizika, personálního rizika, operativního rizika a rizika v oblasti nákupu.

Rusko dostalo hodnocení D, tedy „vysoké“ riziko korupce v ruském obranném a bezpečnostním sektoru. Ve stejné kategorii skončily země jako Tunisko, Kosovo a Albánie.

Cítím za důležité zdůraznit, že tyto výsledky byly získány před válkou na Ukrajině. Situace na bojišti, zprávy o nedostatcích a logistických problémech, stejně jako otázky ohledně kvality vojenského vybavení a materiálu, podle mne naznačují, že skutečný stav korupce a její dopad na ruské obranné schopnosti může být ještě vážnější.

Korupce v zakázkách pro armádu

Korupce ve vojenských zakázkách a dodávkách může mít různé podoby, ale základní princip často spočívá v osobním obohacení na úkor kvality a efektivity.

Ilustrační příklad

Pro lepší pochopení toho, jak může korupce v tomto kontextu fungovat, uvádím níže zjednodušený příklad s uniformami.

Představme si, že úředník má rozpočet 1 milion dolarů na nákup určitého počtu nových vojenských uniforem pro jednotku. Tento úředník má za úkol zajistit, aby byly uniformy vysoce kvalitní a aby splňovaly všechny potřebné specifikace pro použití v terénu. Místo toho, aby věnoval celý rozpočet na kvalitní uniformy, se úředník rozhodne jednat korupčně.

Výběr dodavatele

Úředník najde dodavatele, který je ochoten dodat uniformy za nižší cenu (typicky například v Číně), řekněme 700 tisíc dolarů. Tyto uniformy ale nejsou vyrobeny z materiálů, které splňují vojenské standardy nebo potřeby. Tato volba může být zdůvodněna falešným tvrzením, že levnější uniformy jsou stejně dobré jako dražší alternativy.

Osobní obohacení

Rozdíl ve výši 300 tisíc dolarů, který vznikne mezi rozpočtem a skutečnými náklady, je pak nezákonně převeden na osobní účet úředníka nebo je rozdělen mezi úředníka a dodavatele jako úplatek za získání kontraktu. Tento proces může být zamaskován řadou fiktivních poplatků, předražených nákladů na logistiku nebo falešných poradenských služeb.

Doslova fatální důsledky

Vojáci, kteří obdrží tyto uniformy, jsou nuceni používat materiál, který je nevhodný pro extrémní klimatické podmínky, snadno se poškodí nebo neplní svoji základní ochrannou funkci. To vede k ohrožení jejich zdraví a životů, zatímco zodpovědní úředníci profitují z nelegálně získaných finančních prostředků.

Shrnutí

Korupce na úrovni vojenských zakázek a dodávek má tedy přímý vliv na kvalitu vybavení, morálku vojska a celkovou efektivitu vojenských operací. V boji proti korupci je klíčová transparentnost, pečlivá kontrola a odpovědnost za rozhodnutí a finanční toky v rámci obranných a vojenských institucí.

Kde jsme to během války na Ukrajině viděli

Níže uvádím několik příkladů, které ilustrují rozsah tohoto problému.

Škrtidla

Jedním z nedávných případů možné korupce je zpráva o dodávkách tzv. tourniquetů, tedy typů škrtidel, která jsou používaná k zastavení krvácení v případě vážného zranění. To mě donutilo zamyslet se nad tím, jestli právě tato forma korupce (a touha po osobním obohacení) není nejhorší ze všech, když celkem přímo stojí lidské životy.

Tato škrtidla se ukázala být nekvalitní: na internetu jsou dostupná videa, jak při testování ruply, což v bojových podmínkách může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Představte si situaci, kdy voják, který je zraněn na bojišti, spoléhá na tento kus vybavení, aby ho udržel naživu, dokud nedostane lékařskou pomoc. V důsledku korupce a šizení v dodavatelském řetězci se však místo život zachraňujícího nástroje dostává do rukou vojáků nebezpečný kus plastu.

Vojenské uniformy a oblečení

Byly hlášeny případy, kdy nově dodané vojenské uniformy byly vyrobeny z materiálů nevhodných pro extrémní klimatické podmínky, ve kterých ruské jednotky operují. Tyto uniformy nabízely nedostatečnou izolaci proti chladu nebo, naopak, nedostatečnou ventilaci ve velmi teplém počasí, což výrazně zvyšuje riziko zdravotních problémů mezi vojáky. Také byly případy, kdy uniformy jednoduše „zmizely“.

Ochranné vybavení

Byly zaznamenány stížnosti na ochranné vesty a helmy, které nedokázaly poskytnout dostatečnou úroveň ochrany před střelnou zbraní nebo střepinami. V některých případech se ukázalo, že materiály použité k výrobě těchto kriticky důležitých kusů vybavení byly substandardní, což vedlo k vážným zraněním nebo úmrtím, ke kterým by v případě použití kvalitního vybavení nemuselo dojít.

Komunikační a navigační systémy

Vojenské operace závisí na spolehlivé komunikaci a navigaci. Existují však zprávy o tom, že dodávané komunikační a navigační systémy byly často zastaralé nebo nefunkční kvůli zastaralým technologiím a špatné kvalitě výroby. To vede k problémům v koordinaci jednotek a může mít za následek taktické neúspěchy. O tomto se píše například v článku zde.

Vozidla a vybavení

Vojenská vozidla, včetně obrněných transportérů a tanků, byla někdy dodávána s vadnými motory nebo špatně fungujícími zbraňovými systémy. Tyto problémy jsou často přičítány použití levnějších komponent nebo šizení při výrobě, což je přímý důsledek korupce v dodavatelském řetězci.

Zdravotnické materiály

Nedostatečná kvalita zdravotnických materiálů, včetně těch pro nouzovou péči na bojišti, je dalším vážným problémem. Kromě již výše zmíněných škrtičů byly hlášeny také případy, kdy byly dodány neúčinné léky a zdravotnické pomůcky, což znemožňuje poskytnutí adekvátní první pomoci zraněným vojákům.

Potopení raketového křižníku Moskva

Dalším příkladem, který ilustruje, jak korupce může mít přímý vliv na bezpečnost a efektivitu ruských vojenských operací, je osud ruského vlajkového křižníku Moskva. Tato loď byla potopena během konfliktu na Ukrajině. Incident, který vyvolal mnoho otázek o stavu připravenosti a schopnostech ruského námořnictva. Před potopením lodi bylo několik vysokých představitelů spojených s námořnictvem obviněno z korupce, což vedlo ke spekulacím, že špatná údržba, nedostatečná připravenost a možná i nedbalost způsobená korupčními praktikami mohly přispět k ztrátě lodi. Tento incident nám tak slouží jako další důkaz toho, že korupce v obranném sektoru není jen otázkou finanční, ale může mít smrtelné následky a kompromituje národní bezpečnost.

Polovině ruských obětí šlo zabránit

Business insider zveřejnil odhad, že polovina ruských obětí byla zabranitelná. Jedná se tedy o statisíce zmařených (hlavně mladých) životů. Minimálně část z nich byla zajisté kvůli korupci. Za mě strašně vysoké číslo.

Osobní závěr

Tyto problémy tedy kromě klasických problémů spojených s korupcí také ohrožují (a někdy i přímo ukončují) životy a zdraví ruských vojáků a nepřímo tak snižují morálku a bojovou efektivitu. Z mého pohledu nelze ignorovat, že vyšší míra korupce v ruském obranném sektoru (naštěstí) hraje ve prospěch Ukrajiny v jejím současném konfliktu s Ruskem. Vnímám, že tyto nedostatky v organizaci a vybavení oslabují ruské vojenské úsilí, což Ukrajině poskytuje strategické příležitosti, které by jinak neexistovaly. Ve skrytu duše jsem za to ráda.

Přesto se s tímto pozorováním pojí hluboký pocit ambivalence. Vážím si každého lidského života a jeho nedotknutelnosti, a tak se nemohu „radovat“ z jakékoli situace, která přináší ztráty na životech. Každý ztracený život je tragédií a v kontextu války je to připomínka, že skutečná cena konfliktu je vždy měřena v lidských osudech, nikoli strategických výhodách nebo nevýhodách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Transparency International

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz