Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když matky zapomínají na slušnost, jsme svědky kočárkové invaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Antranias / pixabay.com

Kočárky zaparkované v místech, kde by stát neměly, překáží všem. Moje výzva pro maminky: Parkování kočárků může být džunglí, ale pravidla slušnosti platí i tady. Buďme ohleduplní!

Článek

Vážené maminky (a tatínkové), rozumím velmi dobře tomu, že život s malým dítětem je někdy podobný džungli plné nečekaných dobrodružství. Ale když jde o „parkování“ kočárků, zdá se, že všichni mají tendenci zapomenout, že jsme součástí civilizované společnosti.

Místní dům dětí a mládeže

V Domě dětí a mládeže naší městské části jsem již přes rok svědkem epidemie bezohledného parkování. Snahy DDM o to zamezit lidem nechávat kočárky v prostoru, který je (zcela evidentně!) určen převážně pro zouvání a obouvání dětí a jejich doprovodu, jsou vytrvalé, ale stále nevedou k cílenému výsledku. Ani nejnovější, velká, žlutá, zajisté láskyplně připravená, cedule, která velkými tiskacími písmeny vříská: „Zde prosím neparkujte kočárky!!!!!“, nepomáhá. A to přestože poskytuje i informaci o dalších možnostech (kapacitně zcela dostačujících) zaparkování kočárků. A je nalepena na bílé stěně ve výši očí. Je tak ironií osudu, že právě tato cedule se stává středobodem pro různé modely vozítek ratolestí.

To mě vedlo zamyslet se sama nad sebou i nad tím, kde vídám obdobně neohleduplné chování matek s kočárky.

Chodníky

Pojďme si to trochu osvětlit, dámy. Znáte to, vaše nejlepší kamarádka a vy, obě s kočárky širokými jako SUV, si stojíte uprostřed chodníku a řešíte klíčové otázky světového míru, zatímco ostatní chodci jsou nuceni obratně manévrovat jako slalomoví lyžaři jen proto, aby se dostali kolem vás. „Přece jen na chviličku,“ říkáte si. Ale upřímně, pokud blokujete chodník déle než vám potrvá zjistit, že vaše káva už zase není dostatečně teplá, je to fakt už moc dlouho!

MHD

Pak máme to potěšení vídat vás v hromadné dopravě. Je to takový ten moment, kdy si kočárkem pohodlně zajistíte prostor pro tělesně postižené, protože vaše ratolest je přece jen královská osobnost. A je úplně jedno, že ten prostor není vyhrazený pro vašeho královského potomka, ale pro někoho, kdo ho opravdu potřebuje. Nebo třeba když totálně blokujete lidem ve výstupu.

Obchody

V obchodech je to ještě větší legrace. Prostor mezi regály a stojany proměníte v osobní parkoviště, kde necháte kočárek jako památník vaší přítomnosti, často s vřeštícím tvorem uvnitř. Ačkoliv by se vám mohlo zdát, že jste tímto činem zanechali svou stopu v dějinách maloobchodu, ostatním zákazníkům to přijde spíše jako stopa barbarství. Zvlášť když si vyberete nejužší místo v okolí.

Restaurace

A konečně, restaurace. Některé maminky tam mají sklon parkovat kočárky s takovou precizností, že by se z toho mohl učit i profesionální řidič formule 1. Že zrovna blokují východ nebo jedinou cestu číšníků? „To přece nikdo nepotřebuje,“ myslí si asi, zatímco číšník musí překonávat překážkovou dráhu, aby donesl jídlo k vašemu stolu.

Výzva pro všechny „řidiče“ kočárků

Takže příště, až se budete chystat vytáhnout kočárek na veřejnost, zkuste si vzpomenout, že venku již není tak úplně součástí vašeho majetku, ale spíše součást společného prostoru všech. A nezapomeňte, že se přece jenom snažíme vychovat budoucí generaci k obrazu svému – a taková výchova začíná právě, když je člověk dobrým příkladem pro své děti.

A pokud se někdy octnete před podobnou cedulí, jaká visí u nás v DDM, a kočárek i tak zaparkujete ve výslovně zakázané zóně, možná je čas se zamyslet, jaká jste byla před tím, než se stala maminkou. Byla byste šťastná, kdyby někdo blokoval vaší cestu a místo, které potřebujete využít? Nebo byste si přála, aby byla respektována pravidla a všichni vzájemně vytvářeli příjemné prostředí?

Je to výzva pro nás všechny. Musíme se naučit něco, co by mělo být samozřejmostí: Koukejte se kolem sebe! Svět není jen o vás a vašem kočárku! Akce každého z nás mají dopad na celou komunitu kolem nás - a když blokujeme prostor určený pro přezouvání a převlékání, někoho to opravdu štve!

A co sebereflexe? Ano, přiznejme si to, všichni jsme někdy udělali chybu nebo něco, co omezilo ostatní. V záplavě nevyspání a únavy to jde snadno. Věřím, že i já sama jsem to někdy udělala. Ale nezapomeňme, že chyba se stává výukou pouze tehdy, když si z ní něco odneseme.

Takže příště, než někde zastavíte, rozhlédněte se třeba zahlédnete tu žlutou ceduli a připomenete si, že nejste jediní na světě a pravidla platí pro všechny - i pro vás. A možná vás to přivede k tomu, že zjistíte, jak krásně vypadá kočárkárna, která je určená přesně pro tento účel.

Buďme svou ohleduplností příkladem pro naše děti nejen ve slovech, ale i ve skutcích.

Zdroj: autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz