Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kolik je mezi námi Ukrajinců?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Statistická ročenka odhaluje: Počet Ukrajinců v Česku meziročně trojnásobně vzrostl. Jejich přijetí však dle mého názoru skřípe.

Článek

Co říká česká statistická ročenka

Strana 160 dnes zveřejněné Statistické ročenky České republiky pro rok 2023 obsahuje data o cizincích v České republice, mj. podle státního občanství, ke dni 31. prosince 2022. Z dat je patrné, že celkový počet cizinců v ČR výrazně vzrostl, a to z 659 tisíc v roce 2021 na 1,1 milionu v roce 2022.

Největší skupinu cizinců tvoří občané Ukrajiny, jejichž počet vzrostl z 197 tisíc v roce 2021 na více než trojnásobek (636 tisíc) v roce 2022. Dále jsou u nás nejvíce zastoupeni občané Slovenska (117 tisíc), Vietnamu (66 tisíc) a Ruska (43 tisíc).

Ukrajinci představují nejen zdaleka největší skupinu cizinců, ale i více než polovinu všech cizinců v ČR. Jak je asi každému jasné, velký nárůst Ukrajinců v ČR oproti předchozím letem je zcela zajisté výsledek migrace vyvolané válkou na Ukrajině.

Věkové složení cizinců v ČR

Z ročenky je zřejmé, že největší skupinu cizinců v ČR tvoří lidé ve věku 20–39 let a jsou následovaní věkovou skupinou 40–59 let. Tato demografická struktura ukazuje na poměrně mladou populaci cizinců. A poprvé v historii je u nás větší množství cizinek než cizinců.

Skoro 160 tisíc Ukrajinských dětí?

Co je ale do očí bijící, je nárůst cizinců mladších 19 let, a to z 96 tisíc v roce 2021 na 254 tisíc v roce 2022. Myslím, že je logické předpokládat, že těch skoro 160 tisíc dětí a mladistvých je ukrajinského původu. Znamená to, že zhruba každý třetí „nový“ Ukrajinec v ČR je nezletilý.

Počet žen cizinek se v ČR zdvojnásobil

Mezi lety 2021 a 2022 se téměř zdvojnásobil počet žen cizinek v ČR (z 286 tisíc na 569 tisíc). Věřím, že je v pořádku předpokládat, že podobně jako u dětí výše, přišlo v roce 2022 z Ukrajiny do ČR kolem 280 tisíc žen.

Kdo jsou „noví“ Ukrajinci?

Na základě dat dat výše tak usuzuji, že přibližně 360 tisíc „nových“ Ukrajinců jsou ženy, děti a mladiství a společně tvoří 80 %* všech Ukrajinců, kteří v roce 2022 přišli do ČR a zůstali zde i ke konci roku. Muži tak tvořili pouze jednu pětinu Ukrajinců, kteří do ČR přišli v roce 2022.

V roce 2022 jsem jednou týdně jezdila do Holešovické tržnice a viděla tam ty obrovské fronty válečných uprchlíků z Ukrajiny, čekající do provizorně zřízené kanceláře Úřadu práce ČR (a možná i jiných institucí) a vzpomínám si, že mužů tam bývalo k vidění opravdu jen málo.

Integrace?

Tato statistická data mohou sloužit jako základ pro diskusi o integraci cizinců do české společnosti a o tom, jak tato rychle rostoucí populace ovlivňuje Českou republiku na různých úrovních.

Data z ročenky mohou ale dle mého názoru otevřít diskusi o tom, jak společnost přistupuje k různým menšinám. S ohledem na významný podíl Ukrajinců v ČR, by k nim měla být projevována větší tolerance a podpora jejich integrace, protože jsou neoddělitelnou součástí českého sociálního a ekonomického prostředí.

A to nejen v návaznosti na jejich množství, ale i v kontextu jejich příchodu, často jako uprchlíci z válečného konfliktu.

Líbí se mi, že „náš“ dům dětí a mládeže má kurzy přímo pro děti s odlišným mateřským jazykem, dříve jsem si tam všimla i kurzů češtiny přímo pro ukrajinské uprchlíky, ve školkové třídě dcery je jedna holčička z Ukrajiny, co je v ČR celkem čerstvě. I když jsou okolnosti jejich příchodu tragické, tak to, že je kolem sebe vídáme, je naprosto normální, vždyť v roce 2022 Ukrajinci tvořili skoro 5 % populace České republiky!

Chovejme se k nim lépe

Je naprosto nepřijatelné a zarážející, jak se někteří lidé v naší společnosti chovají k Ukrajincům. Četla jsem na Facebooku pro naši městskou část i příběhy o útocích na ukrajinské děti, což ve mně vyvolává nejen zlost, ale i hluboký smutek. Jak může někdo projevovat takovou nenávist vůči těm, kteří utekli před hrůzami války? Naši skorosousedé procházejí peklem, které si my ani nedovedeme představit. Místo podpory a pochopení se u nás (snad ne moc často) setkávají s nenávistí a zlovolností. Je čas, aby se ti, kteří šíří nenávist a zlobu, zamysleli sami nad sebou a uvědomili si, že každý z nás by v podobné situaci potřeboval pomoc a ideálně i soucit. Kam se poděla naše lidskost? Kam zmizela schopnost empatie a solidarita? Je to ostudné a tyto projevy xenofobie a agresivity jsou něčím, co by v naší komunitě nemělo mít místo.

Ano, k dnešnímu dni budou jejich čísla v ČR nejspíše nižší, ale dnes zveřejněná data z ročenky mě donutila k zamyšlení a drobným výpočtům. Sama jsem se se špatným chováním (nebo výrazně vyčnívajícím) Ukrajinců zatím nesetkala.

* Výpočet (v tisících): počet „nových žen cizinek“ 280 + počet „nových dětí cizinců“ mužského pohlaví 80 (160/2) / počet „nových cizinců“ z Ukrajiny 439 (636-197) = cca 80 %

Zdroj: autorský text, vlastní výpočty,

tabulka 4-24 Statistické ročenky České republiky pro rok 2023 dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/statisticka-rocenka-ceske-republiky-2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz