Hlavní obsah
Zdraví

Krevní test za pár stovek jako včasná detekce rakoviny prostaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MasterTux/pixabay.com

Krevní test PSA, cenově dostupná detekce rakoviny prostaty. Čtěte o významu PSA testu a rakovině prostaty, která je jedním z nejběžnějších druhů rakoviny u mužů. Inspirace na listopadový Movember.

Článek

Proč toto téma?

Možná se sami sebe ptáte, proč píši o vážném tématu rakoviny prostaty. No, je to z jednoho prostého důvodu. Přeci touha po zdraví mých blízkých! Jsem žena, která navíc ani nepracuje ve zdravotnictví a i mně samotné se zdá trochu divné psát o takovémto tématu. Pevně ale věřím, že díky tomuto článku alespoň pár mužů krevní test PSA podstoupí z preventivních důvodů.

A kdy jindy je lepší doba, kdy na takovéto téma upozornit, než před blížícím se listopadovým Movemberem? Movember je v posledních letech značně populární charitativní akce zaměřená na získání finančních prostředků a zvyšování povědomí o zdraví mužů, při níž si muži nechávají narůst knír.

O možnosti krevního PSA testu jako alternativy za rektální vyšetření pohmatem jsem se dozvěděla na začátku října na svém facebooku, kde můj známý sdílel infografiku, která uváděla, že 61 % mužů neví o této možnosti PSA vyšetření z krve. Zaujalo mě to a chtěla jsem o tom informovat svého partnera a brzo vznikl i nápad napsat tento článek.

Co je rakovina prostaty?

Rakovina prostaty začíná v prostatě, malé žláze produkující spermie. Když se tato rakovina nezjistí včas, může se šířit do okolních tkání a orgánů. Dle Národního zdravotnického informačního portálu „roste rakovina prostaty obvykle pomalu. Většina mužů si příznaků všimne až poté, co se nádor zvětší natolik, že začne tlačit na močovou trubici a bránit močení.“

Včasná diagnóza může výrazně zvýšit šance na úspěšné vyléčení.

Rakovina prostaty v České republice

Dle webových stránek Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR se rakovina prostaty stala v roce 2018 nejběžnějším zhoubným novotvarem mezi muži, tvořícím 25 % všech nových onemocnění u mužů. Incidence tohoto onemocnění v dlouhodobém trendu významně narůstá. Bylo diagnostikováno téměř osm tisíc případů rakoviny prostaty, což představuje 152 nových případů na 100 tisíc mužů. Rakovina prostaty je v České republice třetí nejběžnější příčinou úmrtí v rámci onkologických diagnóz mezi muži, tvořící devět procent všech úmrtí na zhoubné nádory u mužů.

Význam a výhoda krevního testu PSA

Dle webových stránek VZP se „k diagnostice onemocnění prostaty jako základ používá vyšetření prostaty pohmatem (tzv. per rectum), které je součástí preventivní prohlídky u registrujícího všeobecného praktického lékaře. Pokud vznikne podezření na onemocnění prostaty, je jednou z diagnostických možností laboratorní rozbor krve, z něhož se stanoví hladina tzv. PSA (prostatický specifický antigen).“ Jak ale VZP dále upřesňuje „Kdo toto vyšetření chce absolvovat jen na základě svého vlastního rozhodnutí, bez lékařské indikace, musí si je uhradit.“

Zvýšené hladiny PSA mohou být indikátorem problému, včetně rakoviny prostaty. Tento test umožňuje včasnou detekci potenciálního rizika. Je důležité uvědomit si, že zvýšené hladiny PSA nemusí vždy znamenat rakovinu a mohou být důsledkem jiných stavů, ale stále je to důležitý indikátor.

No a výhodu spočívající ve vyhnutí se rektálnímu vyšetření asi ani není třeba rozebírat.

Cena testu? Vejdete se do 400 Kč!

Cenu jsem zjišťovala na internetu a u všech laboratoří, na které jsem se dívala, se jeho cena vejde do 400 Kč (cena za samotný PSA test včetně nutného odběru krve a separace séra). Teď v říjnu 2023 lze dokonce sehnat za pouhých 161 Kč. Vždyť to je méně než cena obědu nebo tří piv v Praze! Poměrně nízká cena testu znamená, že je cenově dostupný pro všechny, kdo se chtějí starat o své zdraví.

Moje výzva: Upozorněte na tuto možnost své příbuzné a přátele

Je důležité, aby muži byli informováni o rizicích rakoviny prostaty a o existenci testu PSA. Krevní test je relativně bezbolestný bez nepříjemností spojených s rektálním vyšetřením. Jedná se o preventivní opatření, které může zachránit život.

Milí čtenáři, jděte prosím na toto vyšetření nebo se o něm alespoň pobavte se svým všeobecným praktickým lékařem při vaší příští prohlídce.

Milé čtenářky, vyzvěte své mužské příbuzné a přátele, aby se nechali vyšetřit. Přepošlete jim můj článek. Zmiňte před nimi existenci krevního PSA testu. Může to být klíčový krok k včasné detekci a léčbě, pokud by byla potřeba.

Závěrem

Mám to štěstí, že se naší rodině rakovina úspěšně vyhýbá. Rakovina prostaty je vážné onemocnění, nepřála bych se s ním setkat ve svém okolí. Zvlášť když včasná detekce je, jak jsem tento měsíc zjistila, poměrně snadná a navíc i finančně dostupná.

Věřím, že mnozí raději využijí krevní test než rektální vyšetření pohmatem, a to včetně mého partnera. O testu nevěděl a byl rád, že jsem to s ním sdílela. Slíbil, že si na test brzo dojde. A já slíbila sama sobě, že mu to kdyžtak za pár týdnů připomenu znovu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz