Hlavní obsah
Umění a zábava

Oslava 100 let Disney: Dumbo – Ikona animace mýma očima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/Pixabay

Má reflexe na film Dumbo v rámci 100 let od založení Disney. Otevřený pohled na rasové stereotypy a osobní zážitek z ikonického díla Dumbo.

Článek

Disney slaví 100 let

Tento měsíc (a velkolepě rovnou po celý tento rok) slaví Disney sto let své existence. Sto let plných kouzelných příběhů, nezapomenutelných postav a filmových hitů, ale také sto let plné výzev, změn a kontroverzí. Je to zajisté dlouhá cesta, která byla spletitá.

Dumbo: První dojmy

Včera večer jsem se s rodinou ponořila do světa Disneyovy klasiky a společné jsme na streamovací službě Disney+ zhlédli v angličtině originální verzi filmu Dumbo z roku 1941. Je to příběh, který byl kdysi slaven jako mistrovské dílo animace, ale dnes, při pečlivém pohledu, odhaluje hlubší, řekla bych méně „mistrovské“ vrstvy.

Reflektující minulost?

Na první pohled je Dumbo nevinným příběhem o malém slonu, který se učí překonávat své nejistoty. Ale s tím, jak film postupuje, nelze přehlédnout elementy, které jsou nyní, v době sociálního uvědomění, považovány za vyloženě rasistické.

Vrány, jedny z vedlejších, ale významných, postav filmu, jsou jasným zpodobněním rasových stereotypů (jen pro vysvětlení pro ty, co film neviděli: jejich přízvuk a slovník je specifický pro Afroameričany).

V dnešní době jsou tyto postavy nepříjemnou připomínkou doby, kdy byl rasismus v populární kultuře běžný a obešel se bez kritiky.

Dumbo, ve své podstatě, není, dle mého názoru, ani tak filmem o malém slonu, jako spíše zrcadlem doby, ve které byl vytvořen. Představuje kontrast mezi nevinností a hrůzou, mezi uměním a jeho temnými stíny. Zůstává na nás, na divácích, abychom vybrali, jak se s tímto dědictvím vypořádáme, jak ho interpretujeme a jak umožníme, aby ovlivnil naši budoucnost.

Moje pocity a vzpomínky

Navíc jsem si uvědomila, že si ani nejsem jistá, zda jsem Dumba kdy předtím viděla. Moje dětství bylo zřejmě spojeno s četbou knihy vycházející z tohoto filmu – půvabný malý slon s obrovskýma ušima byl součástí mého dětství v papírové podobě, ale nikoliv na plátně. Tento nový zážitek byl pro mě proto jakýmsi odhalením, setkáním s klasikou, která odhalila nejen temné stíny minulosti, ale také rozporuplnost mého vlastního vnímání a vzpomínek.

Po zhlédnutí filmu jsem byla zmítána pocity – obdivem k uměleckému dílu staršímu, než je moje babička, ale zároveň hlubokými rozpaky z toho, jak otevřeně byly rasistické karikatury vystaveny. Je to konfrontace s minulostí, která nám připomíná, jak daleko jsme došli, ale zároveň, jak důležité je nepřestat v boji za rovnost a spravedlnost. Vím, že v České republice to není téma tak palčivé jako ve Spojených státech, ale i tak to na mě zapůsobilo.

Walt Disney a rasismus?

Po zhlédnutí Dumba chápu lépe, proč byl Walt Disney kritizován již ve své době za rasismus. Film otevírá okno do doby, kdy byly rasové stereotypy běžnou součástí populární kultury, a nabízí nám tak možnost nahlédnout na kontroverze, které obklopovaly tohoto ikonického tvůrce.

Autenticita

Ve světě, kde se mediální obsah neustále vyvíjí a adaptuje, aby odrážel moderní hodnoty a normy, je jistě pravdou, že by film jako Dumbo, s jeho otevřenými rasovými stereotypy, v dnešní době neprošel. V současné době jsme citlivější, informovanější a odhodlanější v boji proti rasismu a jeho projevům ve všech formách. A přesto, uprostřed tohoto boje, zůstal film nedotčený.

Studio Disney zachovalo původní verzi a nenechalo zpracovat nové namluvení vran rasově nezabarveným jazykem, ani je nenechalo digitálně přebarvit, aby zjemnilo ten šokující kontrast mezi dobou, kdy byl film natočen, a naším dnešním světem.

Před začátkem filmu se ale objeví obrazovka s upozorněním, že film „obsahuje negativní zobrazení a/nebo špatné zacházení s lidmi nebo kulturami“ (volný překlad autorky článku) a ve kterém studio Disney uznává, že takovéto zobrazení stereotypů bylo špatné už tehdy a je špatné i nyní. Společnost Disney se tak dle mého názoru raději snaží tyto „chyby“ adresovat transparentně, než je skrývat, což je, řekla bych, chvályhodný krok správným směrem.

Autenticita filmu, bez ohledu na jeho kontroverzní obsah, umožňuje hlouběji proniknout do kontextu a komplexnosti minulých dob, a stává se tak nejen uměleckým dílem, ale i historickým dokumentem.

Aco vy? Znáte film Dumbo? Jak ho vnímáte dnešníma očima? Je rozdíl mezi pocity, který vzbuzuje český dabing (předpokládám, že existuje, ale nehledala jsem ho) a anglický originál?

Zdroje použité při psaní článku:

https://www.britannica.com/topic/Dumbo

https://amp.theguardian.com/film/2021/jun/16/how-disney-became-embroiled-in-the-culture-wars

https://thewaltdisneycompany.com/disney100-october-celebration/

https://www.waltdisney.org/blog/dumbo-characters

https://www.latimes.com/entertainment/movies/la-et-mn-dumbo-animation-20190329-story.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz