Hlavní obsah
Zdraví

Pouhé dva plátky šunky denně mohou ohrozit naše zdraví a zvyšují riziko cukrovky druhého typu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Konzumace i malého množství červeného nebo zpracovaného masa může významně zvýšit riziko vzniku cukrovky druhého typu, varuje nová studie Univerzity v Cambridgi. V ČR je spotřeba masa vysoká, a tak hrozí mnoha lidem zdravotní komplikace.

Článek

Spotřeba pouhých 50 gramů šunky denně je riziková

Univerzita v Cambridgi zveřejnila tento týden výsledky nedávné studie (resp. meta analýzy), která byla provedená právě věhlasnou Univerzitou v Cambridgia která zahrnovala data od téměř dvou milionů lidí z 20 zemí celého světa. Tato studie poskytuje nejsilnější důkazy o vztahu mezi konzumací zpracovaného masa a nezpracovaného červeného masa a zvýšeným rizikem vzniku cukrovky 2. typu. Výsledky ukázaly, že denní konzumace 50 gramů zpracovaného masa (tedy např. dvou plátků šunky či jednoho menšího párku) zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu během následujících 10 let o nemalých 15 %.

Podobně denní konzumace 100 gramů nezpracovaného červeného masa (tedy např. hodně malého steaku) zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu o 10 %.

Výzkum dále podpořil doporučení omezit konzumaci zpracovaného a červeného masa jako způsob, jak snížit počet případů cukrovky 2. typu v populaci. I když výzkum neprokázal příčinnou souvislost (to je u tohoto typu studií obtížné až nemožné), výsledky jsou v souladu se současnými doporučeními zdravé výživy, která se zaměřují na snížení příjmu masa a zvýšení konzumace rostlinných potravin, jako jsou zelenina, ovoce, ořechy a luštěniny.

Spotřeba masa a výskyt cukrovky 2. typu v České republice

České republika patří v Evropě mezi země se spíše vyšší spotřebou masa na obyvatele (z Evropských zemí má nejvyšší hodnoty dlouhodobě Španělsko a Portugalsko). Podle dat Českého statistického úřadu se roční spotřeba masa dlouhodobě pohybuje mezi 80 kg a 90 kg na osobu (včetně dětí), což vychází zhruba 220 gramů denně. Tato hodnota zahrnuje maso ve všech jeho podobách - od syrového, přes uzeniny po maso v konzervách.

Významná část české spotřeby tvoří dle Statistické ročenky ČR hovězí maso (9,4 kg ročně na osobu) a vepřové maso (44,6 kg, což zahrnuje i masné výrobky, jako jsou uzeniny a šunky). Zatímco statisticky průměrný Čech nedosáhne na rizikových 100 g hovězího denně, myslím, že 50 g zpracovaného masa je dosti reálné, odpovídá to 18 kg ročně, což je méně než jedna čtvrtina spotřeby masa. Například britská NHS stanovuje doporučení na maximálně 70 gramů červeného a zpracovaného masa denně.

Milion lidí a každý třetí senior má diabetes

Tento vysoký příjem masa v České republice přispívá k rostoucímu počtu pacientů s cukrovkou 2. typu. Rozdělení na lidi trpící cukrovkou prvního a druhého typu bohužel není dostupné, ale lze s jistotou tvrdit, že lidí z cukrovkou druhého typu je valná většina. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo v roce 2023 v ČR diagnostikováno přes 950 000 pacientů s cukrovkou, což představuje přibližně 9 % populace. Většina z nich, v roce 2022 zhruba 833 tisíc, bylo léčeno jinak než pouze dietou (zdroj: tabulka 25-15 Léčení diabetici, Statistická ročenka České republiky 2023). Dle tohoto článku již celkový počet lidí s diagnostikovanou cukrovkou překročil 1 miliona v roce 2030 budeme mít zhruba 1,2 milionů pacientů s diabetem. Dle Medical tribune jsme milion překročili již v roce 2017. Přesné číslo asi není to hlavní, ale z výše uvedených dat se dát říci, že každý desátý Čech má cukrovku. A každý třetí jedi­nec v populaci České republiky ve věku nad 65 let je diabetikem.

Tento nárůst je alarmující a není tak divu, že se začíná mluvit o epidemii diabetu. Velké zvýšení také podtrhuje význam změn ve stravovacích návycích, které mohou pomoci snížit riziko vzniku této chronické nemoci. V roce 2021 zemřelo přímo na diabetes mellitus celkem 4839 osob (zdroj: Statistická ročenka České republiky 2, tabulka 4-16 Zemřelí podle příčiny smrti), což by odpovídalo 4 % všech zemřelých. Diabetes se tak udává jako jedna z nejčastějších příčin smrti.

Doporučení pro všechny

Na základě výsledků studie Univerzity v Cambridgi a současné situace v České republice je důležité, aby lidé opravdu zvážili snížení spotřeby červeného a zpracovaného masa (tedy různých uzenin, salámů a šunek) ve prospěch zdravějších alternativ. Přijetí těchto změn ve stravě spolu s pravidelnou fyzickou aktivitou může významně přispět ke snížení rizika vzniku cukrovky 2. typu. Jako milovnici burgeru se mi to nepíše snadno.

Osobní závěr milovníka masa

Ačkoliv se už dlouhodobě vyhýbám zpracovaným potravinám a dušenou či uzenou šunku proto prakticky nejím (i když ji miluji), přiznávám, že od té doby, co na námi používaném online supermarketu mají moji nejoblíbenější, tak jednou za dva týdny si prostě neodpustím koupit jedno balení té opravdu výborné šunky. Přiznám se, že kdybych pro ni musela do prodejny v centru Prahy, tak bych si ji dala jen párkrát do roka, ale možná bych ji občas nahradila nějakou méně kvalitní. Bohužel ale i ta nejlepší a nejkvalitnější šunka je ze zdravotního pohledu riziková.

Co se týče červeného masa, jedním z mých nejoblíbenějších jídel je kromě výše zmíněného burgeru i steak ze svíčkové. Ale ten si, vzhledem k jeho vyšší ceně, dopřávám jen výjimečně. No a ostatní hovězí občas jíme, ale když si uvědomím, jak málo je 100 gramů, je to trochu depresivní, protože to možná v průměru denně sním, i když mám pocit, že hovězí zas tak často nedělám a nekupuji.

Takže i když mám pocit, že jím zdravě, tak rizikových 50 gramů zpracovaného masa nebo 100 gramů nezpracovaného červeného masa překročím hodně dnů v roce.

Zdroje:

https://www.cam.ac.uk/research/news/red-and-processed-meat-consumption-associated-with-higher-type-2-diabetes-risk

https://www.tribune.cz/archiv/diabetologicky-registr-epidemiologie-a-mortalita-2021/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz