Hlavní obsah
Aktuální dění

Praha boduje: Šesté nejlepší město v Evropě pro rok 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels / Pixabay.com

Praha se umístila na šestém místě v žebříčku nejlepších měst Evropy pro rok 2024 a na 12. místě celosvětově. Jedná se o poměrně komplexní hodnocení – v kterých oblastech Praha boduje a jaká jsou TOP 10 města Evropy?

Článek

Moje milovaná rodná Praha se umístila na prestižním šestém místě v žebříčku nejlepších měst Evropy pro rok 2024 vydávaným konzultační společností Resonance. Na světové scéně se pak Praha pyšní krásnou 12. pozicí.

Toto hodnocení dle reportu reflektuje jedinečný charakter města, které dokázalo v období pandemických uzávěrek přizpůsobit svůj prostor prioritně pro své obyvatele, aniž by přitom ztratilo na své atraktivitě pro návštěvníky z celého světa. V roce 2023 se Praha do nejlepší desítky neprobojovala.

Metodologie hodnocení

Metodologie hodnocení měst podle Resonance Consultancy pro rok 2024 zahrnuje tři hlavní pilíře: Životní podmínky (Livability), Milovatelnost/Oblíbenost (Lovability) a Prosperitu (Prosperity).

Životní podmínky

Tato kategorie zahrnuje vnímanou kvalitu prostředí města. Hodnotí se například, jak je město vhodné pro chůzi a cyklistiku, počet kvalitních parků, pamětihodností, čtvrtí a dalších míst doporučených místními a návštěvníky, dále pak i infrastruktura a instituce jako jsou univerzity a dostupnost letiště.

Milovatelnost / Oblíbenost

Oblíbenost posuzuje nakolik město pulzuje životem. Výzkum ukazuje, že čím více je město živé v oblastech kultury, sportu, gastronomie a nočního života, tím více přitahuje návštěvníky, mladé profesionály a velké korporace. Oblíbenost města také inspiruje obyvatele, podniky a návštěvníky k propagaci města více, než by dokázali marketéři měst nebo obchodní komory. V této kategorii se posuzuje kultura, noční život, pohostinství i popularita města ve vyhledávání na Googlu a v hastagách na Instagramu.

Prosperita

Lidský kapitál se stává pro města nejcennějším zdrojem při generování bohatství a prosperity. Hodnocení zahrnuje nejen tradiční ukazatele prosperity, jako je HDP na jednoho obyvatele a míra ohrožení chudobou, ale také vzdělání, účast na pracovním trhu, přítomnost velkých korporací, počet start-upů a velikost největšího kongresového centra.

Shrnutí

Celkově tato metodologie umožňuje komplexní pohled na to, jak města prosperují a jak poskytují kvalitní prostředí pro život a ekonomický růst svých obyvatel. Na druhou stranu mi přijde, že se v některých ukazatelích spoléhá na pouze jeden zdroj dat jako je TripAdvisor apod.

Je důležité poznamenat, že žebříček se omezuje pouze na města s počtem obyvatel přesahujícím milion. Čísla neodrážejí pouze městskou populaci, ale také širší metropolitní oblast, která zahrnuje okolní regiony a předměstí, pro Prahu tedy 2,2 milionu obyvatel. Tento přístup umožňuje komplexnější pohled na dynamiku a rozmanitost měst, zohledňující i vliv, který mají na své nejbližší okolí.

Výsledky Prahy

Praha se v celkovém hodnocení umístila šestá v Evropě a dvanáctá na světě.

Naše hlavní město je i v první desítce ve dvou (ze tří) hlavních indexech popsaných výše - v indexu Životních podmínek (na 7. místě) a v indexu Oblíbenosti (na 8. místě).

Praha se může pochlubit třetím místem v kategorii Muzea na evropské scéně, předčila tak metropole jako jsou Berlín, Řím a Madrid.

Report s výsledky zmiňuje, že pandemie COVID-19 přinesla výzvu v podobě omezení cestovního ruchu, ale že Praha tuto situaci obrátila ve svůj prospěch. Město využilo příležitost k posílení politik orientovaných na obyvatele, což Praze umožnilo udržet (a dokonce posílit) své postavení ve světě.

Atraktivita města je na třetím místě na světě hned po Londýně (celosvětový celkový výherce) a to Tokiu. Praha zůstává přístupná místním obyvatelům i v době, kdy turistika vázne. V rámci hodnocení této položky zohledňují počet kvalitních aktivit vhodných pro rodiny s dětmi, které doporučují místní obyvatelé i návštěvníci na webu Tripadvisor.

Report také zmiňuje, že město také oživilo své veřejné prostory, jako je náplavka a Čapadlo, které se proměnily v živé tržiště a místo pro pop-up bary, připomínající atmosféru Paříže.

Právě v roce 2024 si Praha připomíná sté výročí úmrtí Franze Kafky, jednoho z nejznámějších pražských rodáků. Město oslavuje toto výročí řadou literárních procházek a výstav, čímž potvrzuje svou přední pozici v kreativní třídě v Evropě.

Report také zmiňuje rekonstrukci Clam-Gallasovského paláce, což je významná barokní palácová stavba na Starém Městě, situovaná na tzv. královské cestě.

Čtyři pražské univerzity, (nejen dopravní) dostupnost a vynikající noční život (za ten se Praha umístila na čtvrtém místě světově) přitahují mladé talenty a zahraniční investice, což městu umožňuje udržet si dynamický růst. Investoři a globální firmy jako jsou Microsoft, Cisco a Oracle (a podle mne i mnoho dalších velmi významných jako Pfizer, Siemens, MSD apod.) poskytují v Praze velké množství pracovních míst, což jen potvrzuje její atraktivitu.

Top 10 Evropských měst a mé drobné postřehy

Mám to štěstí, že jsem osobně navštívila všechna města zařazená do TOP 10 evropských destinací a musím říci, že jejich umístění v tomto prestižním výčtu plně chápu. Každé z těchto měst nabízí něco jedinečného a neopakovatelného, co oslovuje nejen turisty, ale i místní obyvatele - od historických památek, před kulturní bohatství, po moderní životní styl. V následujících odstavcích se podělím o své osobní dojmy a zkušenosti, které mi pomohly pochopit, proč si každé z těchto měst zaslouží své místo v srdci Evropy.Tento seznam odhaluje mé osobní zkušenosti a dojmy z top 10 evropských měst podle Resonance:

#1 Londýn, Velká Británie

Ačkoliv je Londýn úžasným naprosto úžasným místem plným historie a kultury, začíná být pro normální lidi čím dál tím více finančně nedostupným, což podle mne kazí jeho jinak fascinující charakter.

#2 Paříž, Francie

Přestože je Paříž bezesporu krásná, nezaujala mě zdaleka tak, jak jsem očekávala. Možná je to kvůli srovnání s jinými evropskými klenoty, které jsou mi bližší. Na druhou stranu v Paříži jsem byla pouze jednou, a to před více než deseti lety, a přiznám se, že nevím, jak se za tu dobu změnila.

#3 Berlín, Německo

Přestože Berlín je ceněný pro svou otevřenost a historickou hodnotu, nějak mi osobně nesedí. Jeho hrubší stránka a mi nevyhovují tak jako jiným a od známých vím o hodně problémech tohoto města, obzvláště v souvislostí s bytovou krizí, omezení práv vlastníků bytů apod.

#4 Řím, Itálie

Řím stojí na vrcholu mého seznamu nejlepších měst v Evropě. Pro Itálii mám slabost, přiznávám. Jeho nesmrtelná krása a historické bohatství jsou pro mě zdrojem nekončícího obdivu a kdybych mohla, ráda bych se tam podívala každý rok.

#5 Madrid, Španělsko

Madrid má specifickou energii, kterou nelze najít nikde jinde. Kdyby měl i moře, bude to asi moje číslo jedna. Přijde mi, že je to více i místo pro život než například Miláno a Barcelona

# 7. Barcelona, Španělsko

Barcelona je pro mě asi absolutním favoritem. Její dynamická směsice kultury, architektury a pláží je pro mě esencí toho nejlepšího, co může město nabídnout. I když od známých vím, že pro Španěly už to dávno není, co to bývalo.

#8 Amsterdam, Nizozemsko

Otevřená a přátelská atmosféra Amsteru dělá z každé návštěvy tohoto města radost. Kola, zdravý životní styl, kanály, úzká strmá schodiště v domech, bohaté hudební vyžití a vysocí obyvatelé dodávají městu neopakovatelný šarm. Ze všech měst v top desítce jsem právě v Amsterdamu byla nejvíckrát.

#9 Istanbul, Turecko

Istanbul je fascinující město, kde se snoubí dvě kultury. Jeho bohatá historie a pulzující život pro mě byly dobrým zážitkem. Istanbul se mi líbil více, než jsem čekala a každému, kdo ho ještě nenavštívil, bych jeho návštěvu doporučila.

#10 Miláno, Itálie

Miláno je epicentrem módy a designu, ale pro mě osobně je trochu příliš komerční a povrchní. Oceňuji jeho styl, avšak hloubku člověk najde spíše jinde. Ze střechy katedrály mám asi nejoblíbenější fotku sebe sama, a tak i Miláno má kousek mého srdce.

Závěr

Praha se přetvořila se v město, které oslavuje své historické dědictví a současně vítá budoucnost s otevřenou náručí. Její časté vysoké umístění v různých evropských i světových žebříčcích nejlepších měst svědčí o její neustálé schopnosti fascinovat a inspirovat a jsem šťastná a vděčná, že mohu žít právě tady.

Zdroj: Metodika žebříčku „World best cities“

Top 100 měst ve světě pro rok 2024:

Top 100 evropských měst pro rok 2024:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz