Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přátelé navždy: Vzpomínka na nezapomenutelného Chandlera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: geralt / Pixabay.com

Odešel Matthew Perry, ale v našich srdcích zůstane navždy jako Chandler Bing z oblíbeného seriálu Přátelé. Připomínám si jeho odkaz a představuji si, jak by na jeho smrt reagovaly postavy seriálu.

Článek

Matthew Perry náhle zemřel

Nedělní ráno mnohé z nás zasáhl smutek, když jsme se dozvěděli o náhlém odchodu Matthewa Perryho, milovaného herce, který svým talentem a energií obohatil životy mnoha generací.

Je to tragédie, zejména když si uvědomím, že zde zanechal své rodiče, kteří musí čelit bolestné realitě přežití vlastního (jediného společného) dítěte. Přestože v dětství měl ve své blízkosti vpodstatě jen matku, otec John Bennett Perry se pro něj stal důležitým později a hrál velkou roli v Perryho (vy)léčení ze závislosti.

Matthew bohužel nikdy nezažil vlastní svatbu ani se nestal otcem (události často označované „nejlepšími dny v životě“) a neměl tak šanci zanechat na světě malou část sebe skrze své potomky. Ačkoliv jeho geny nemohou pokračovat v další generaci, jeho dědictví a odkaz zůstanou nezměněny díky jeho nezapomenutelné roli a vlivu, který měl na tolik z nás. Ať mu je země lehká, doufám, že ho nakonec jeho démoni opustili, a ať je jeho památka vždy připomínána s úctou a láskou.

Chandler z Přátel

Pro mnoho z nás byl Perry nerozlučně spojen s postavou Chandlera Binga v snad nejoblíbenějším seriálu všech dob Přátelé, a proto je těžké oddělit herce od role, kterou tak dobře a dlouho hrál.

Nejsem žádný velký filmový nadšenec, a tak si popravdě ani nejsem jistá, jestli jsem ho kdy viděla v jiném filmu nebo seriálu natočeném v tomto tisíciletí, kde by hrál. A jak napovídá hercova filmografie na čsfd, že jich nebylo málo!

Ačkoli vím, že Matthew Perry byl mnohem více než jen Chandler, v tomto článku si dovolím hrát si s myšlenkou: Jak by postavy z „Přátel“ reagovaly na takovou tragickou ztrátu ve svém fikčním světě?

Chtěla bych zdůraznit, že tento článek je čistě fikční a má za cíl připomenout Perryho výkon a význam pro seriál Přátelé. Následující část je čistě spekulativní a vytvořená s úctou k Perryho památce.

Reakce

Monica

Jako Chandlerova manželka by byla Monica nejvíce zasažena. Jejich vztah byl hluboký a plný lásky a plánovali společnou rodinu. Monica by byla v hlubokém šoku a nemohla by uvěřit, jak náhodná a neočekávaná byla Chandlerova smrt.

Po této fázi by možná hledala oporu u svých přátel a rodiny. Mohla by být tou, která by skupinu „přátel“ svedla dohromady, aby zpracovali své pocity kolektivně.

Joey

Chandler byl Joeyho nejlepším přítelem a spolubydlícím po mnoho let a díky tomu spolu měli spoustu vzpomínek. Joeyho reakce by asi byla smíšená - hluboký smutek kombinovaný s jeho obvykle naivním a upřímným přístupem k životu. Byl by asi zmatený ze ztráty svého kámoše. Mohl by také mít pocit viny za to, že nebyl s Chandlerem, když to potřeboval, ačkoliv by Chandlerova smrt nebyla jeho vinou. Mohl by mít problémy s vyrovnáním se se ztrátou svého „bráchy“ a hledat by oporu u ostatních přátel. Možná by se snažil najít památné křeslo a dát si ho do bytu jako připomínku Chandlera.

Ross

Chandler a Ross byli vůči sobě často sarcastičtí, ale jejich vztah byl hluboký a založený na vzájemné důvěře a dříve vytvořeném poutu z vysoké školy. Jako Moničin bratr a Chandlerův dlouholetý přítel by Ross projevoval hluboký smutek. Mohl by také projevit pocit viny nebo lítost, pokud by měl pocit, že mohl Chandlerovi nějak pomoci. Mohl by také vyjadřovat svůj zármutek sdílením do té doby neodhaleným příběhům a vzpomínek na Chandlera s ostatními – hlavně z doby, kdy spolu chodili na vysokou školu.

Rachel

Rachel a Chandler měli komplikovaný vztah na začátku seriálu, ale nakonec se stali dobrými přáteli. Mohla by vzpomínat na jejich společné zážitky a dobu, kdy pro ni byl Chandler v obtížných situacích na blízku. Pravděpodobně by cítila, že je velmi důležité více se spojit s ostatními přáteli a vážit si času, který mají společně.

Phoebe

Phoebe měla s Chandlerem vždycky zvláštní vztah, plný vtipných momentů a někdy i hlubších rozhovorů. Phoebe by mohla mít neobvyklou a duchovní reakci na Chandlerovu smrt. Mohla by se snažit najít nějaký hlubší význam nebo důvod pro Chandlerovo úmrtí a mohla by nabídnout svůj jedinečný pohled na život a smrt ostatním přátelům. Mohla by zazpívat píseň na jeho památku nebo se pokusit najít svůj vlastní způsob, jak vyjádřit svůj zármutek.

Závěrem

Seriál Přátelé ovlivnil kulturu a společnost své doby, ale stále rezonují s novými generacemi diváků díky svému humoru, srdci a univerzálním tématům.

Ačkoliv čas plyne a život pro nás pokračuje, existují věci, které nás navždy spojují s minulostí. Až příště zazní melodické tóny „I'll Be There For You“ od skupiny The Rembrandts, s pokorou a vděkem si na něj vzpomenu a přeji si, aby jeho světlo zůstalo s námi navždy.

Zdroj: autorský text (fikce na motivy seriálu „Přátelé“)

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-zemrel-matthew-perry-hvezda-serialu-pratele-239043

https://www.today.com/today/amp/rcna122674

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz