Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prezident Pavel na motorce: Frajeřina, nebo nepřiměřený hazard?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: SplitShire / Pixabay.com

Doplnit

Článek

Dnes večer proběhla českými zpravodajskými servery (například zde na Novinkách) zpráva, která mohla některým lidem rozvířit krevní tlak. Prezident České republiky Petr Pavel měl drobnou nehodu na motorce. A co čert nechtěl, musí kvůli tomu přes noc zůstat v nemocnici na pozorování.

Někteří si možná pomyslí: „Cože? Prezident na motorce?“ V některých zemích asi nemyslitelné, ale ano, vážení čtenáři, pokud to ještě nevíte, tak náš nejvyšší představitel se projíždí na dvou kolech jako pravý rebel. Dle vlastních slov se k motorce zhruba jednou za týden vrací i teď, v době jeho prezidentského mandátu, a je to pro něj nejen relaxace a vyčištění hlavy, ale taky čas, kdy mu nikdo netelefonuje a kdy si může v klidu přemýšlet.

Teď si ale pojďme trošku zaspekulovat. Je v pořádku, aby prezident jezdil na motorce? Co to o něm vlastně vypovídá? Já v tom vidím trochu odraz touhy po svobodě, klidu, ale i dobrodružství a troše adrenalinu v „nudné“ prezidentské roli. Ale pojďme na to hezky popořádku.

Prezident frajer?

Někdo může říct, že Pavel je frajer. V zemi, kde část politiků vypadá, že se nedokážou odvážit ani vyjít na balkón bez dozoru ochranky, je vidět prezidenta na motorce docela osvěžující změna. Ukazuje nám to, že je stále člověk z masa a kostí, co si rád vyrazí ven a vychutná si trošku větru ve vlasech (když zrovna zapomene nasadit helmu).

Pavel je, jakožto bývalý voják, zvyklý na riziko a má zajisté smysl pro dobrodružství. Možná tím chce ukázat, že je stále fit a plný energie, což je rozhodně pozitivní zpráva pro každého občana. No je to ale relativní, oproti našemu předchozímu prezidentovi bude zajisté v lepší formě. Věřím, že oproti průměrnému šedesátiletému Čechovi bude jeho tělo také v lepším stavu, ale na druhou stranu jeho drobný incident s praporem člověka nechal trochu v rozpacích, zda je opravdu v takové fyzické formě, jak si myslí.

Prezident hazardující blázen?

Na druhou stranu, co když je to prostě bláznovství nebo minimálně nepřiměřený hazard? Prezident má přece zodpovědnost nejen za svůj život, ale i (trochu nadneseně) za celou zemi. Co kdyby se mu stalo něco vážnějšího? Nemáme tak trochu právo očekávat, že bude sedět v kanceláři jako „hodný kluk“, nosit oblek, zatímco my ostatní si můžeme dle vlastní libosti užívat svobody a adrenalinu nejen na silnicích?

Věřím, že by se měl chovat opatrněji a přemýšlet nad tím, jaké riziko podstupuje. A nepodceňovat to. Já jsem se třeba už před delší dobou rozhodla, že bych nikdy nechtěla mít za partnera někoho, kdo jezdí ma motorce. Jsem možná trochu konzervativní, ale motorkáři jsou pro mne prostě dárci orgánů. A znám z „druhé ruky“ až moc případů, kdy opatrného motorkáře někdo méně opatrný smetl (nebo kdy motorkář podcenil své schopnosti) a daný motorkář buď odešel rovnou do nebe, nebo na tom byl dlouhou dobu dost špatně.

Ale zase na druhou stranu, kdo z nás někdy neudělal něco, co by v klidu mohlo být považováno za trochu nebezpečné? Ať už je to skákání padákem, lezení po horách nebo třeba „jen“ jízda na kole či rychlý sjezd na lyžích?

Co na to říct?

Pocity se ve mně mísí. Přijde mi ale důležité uvědomit si, že každý prezident je také člověk. Má právo na své koníčky a na to, aby si užíval života stejně jako kdokoliv jiný. Když jsme si ho zvolili, věděli jsme, že je aktivní a má rád adrenalin a motorky. A pokud by se měl vzdát všech svých radostí jen proto, že je ve funkci, asi by se z něj brzo stal nudný (nebo nemastný neslaný) úředník, kterého by už nikdo nemohl respektovat a nebyl by to vlastně ani ten člověk, kterého jsme si zvolili. Na druhou stranu, jak by asi řekl i můj muž, měl by rozumět své současné roli prezidenta a lépe se do ní vžít.

Pár statistik o motorkářích

Na druhou stranu nelze zanedbat fakt, že Česká republika se v evropském srovnání počtu usmrcených motorkářů na 1 mil. obyvatel zařadila v roce 2022 na 7. nejhorší místo. Nejčastěji na motorce umírají muži ve středním věku (tedy ne mladí a nezkušení, jak se mezi lidmi traduje).

V roce 2022 na našich silnicích zahynulo 62 motocyklistů a 344 jich bylo těžce zraněno. To vpodstatě znamená jeden mrtvý týdně a jeden těžce zraněný denně. Nevím jak vám, ale mě to jako málo nepřijde.

Závěrem

Takže, milí čtenáři, ať už si myslíte, že je prezident na motorce frajer nebo blázen, možná je to prostě jen člověk, který si chce užívat života. A možná bychom mu to měli přát a držet palce, aby se příště vrátil z projížďky bez úhony. V době psaní tohoto článku (23.5. 21.00) nejsou známé detaily, a tak věřím, že je jeho hospitalizace opravdu jen preventivní a že se mu nestalo nic vážného a přeji mu brzké uzdravení.

Je pravda, že oproti zálibám předchozích prezidentů, jako je kulečník, lyžování, tenis, golf a plavání na žlutém nafukovacím člunu, se motorka jeví poněkud riskantně. Ale ne, Petr Pavel není prvním prezidentem s oblibou motorek, například podle tohoto článku byl již prezident T.G. Masaryk obdivovatelem a velkým příznivcem amerických motocyklů.

Tak co myslíte vy? Frajer nebo hazardující blázen?

Zdroje:

https://x.com/hradmluvci/status/1793701660193124406?s=46

statistiky o motorkách: https://besip.cz/Clanky/Cesko-je-motorkarskou-velmoci-z-hlediska-nehodovos

Nenasazená helma: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-pavel-jel-na-motorce-bez-helmy-za-dopravni-prestupek-se-omluvil-235029

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz