Hlavní obsah
Finance

Radikální návrh lidovců: Do 35 let dítě, nebo si připlatíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Humorně satirická reakce na návrh lidovců. Aneb kdo nepřispívá daňovými poplatníky, ať přispívá penězi! Více dětí, méně odvodů a daní.

Článek

Radikální lidovci

V době, kdy se řeší globální oteplování, rostoucí ceny, nízká porodnost, změna sociálních dávek a někdy určitě i nevzhledné ploty mezi sousedy, přichází česká politika s novým hitem sezóny – rodinnými slevami na sociální pojištění (nebo, chcete-li znevýhodnění těch bez dětí). A nejen to, cílí rovnou na ty, kdo si odpoledne, večery a víkendy užívají v klidu bez dětského řevu. Ti nad 35 let bez potomků mají nově (dle návrhu lidovců) platit více, a to místo současných 7,1 % rovnou 9,1 % na sociálním pojištění. Protože kdo nepřispívá geny (a daňovými poplatníky), ať přispívá aspoň penězi! A je jedno, že už teď jsme jednou ze zemí s nejvyšším zdanění zaměstnaných.

Rodiny s dětmi

Naopak rodiny s dětmi? Lidovci oslavují ty, co se rozhodli mít doma více potomků než televizorů. Máte dvě děti? Gratulujeme, vaše odvody klesají na 6,1 % Tři děti? Gratuluji, platíte ještě o jeden procentní bod méně a můžete začít plánovat, co s ušetřenými penězi. Možná dovolená, nebo rovnou další dítě?

Dítě za 4 mega

A pokud se ptáte, proč tato náhlá štědrost? Lidovci vám rádi vysvětlí, že vychovat dítě stojí skoro jako malý ostrov v Karibiku. Přesněji až čtyři miliony korun. A když k tomu připočteme nákupy v bio obchodech, lekce jógy a mindfulness Pro děti, přípravky na přijímačky pro školáky, je jasné, že bez slevy na daních a nižších odvodů to prostě nejde. Nebo ano?!

Bezdětní

A jak si stojí bezdětní? No, podle nového návrhu lidovců si budou muset zvyknout v průměru na měsíční výplatní pásku o 867 korun chudší. Na druhou stranu, jak poznamenal mluvčí lidovců: „Nemáte děti, nemáte výdaje!“ Logika čistá jako horský potok. Zkuste to vysvětlit mé kamarádce, co se už snaží osm let otěhotnět a náklady s tím spojené jsou v řádu (nižších) statisíců.

Návrh teď míří na koaliční jednání a mnozí už teď sbírají podpisy, aby ho podpořili nebo naopak zastavili. Zatímco jedni přemýšlí, jak vysvětlit rodině další dítě, druzí kalkulují, kolik pizzy se dá koupit za 867 korun a o kolik tak přijdou.

Ať už jste rodič nebo single nebo neplodný, jedno je jisté: v české politice není nikdy nuda, a už vůbec ne, když jde o peníze a děti!

A teď převážně vážně

A co si o tom myslet? Přiznám se, že si nejsem jistá, co k tomu říct. Vtipkování stranou, vážnější zamyšlení k tomuto tématu si zaslouží promyšlení, nebo aspoň jedno vyspání, a to zejména ve světle možného dopadu na sociální soudržnost a spravedlnost. Ministr Jurečka si, zdá se, kope politický hrob nejen sobě, ale možná i celé straně. Návrh, který má za cíl motivovat k rodinnému životu prostřednictvím finančních pák, může snadno sklouznout k plošnému penalizování jedinců, kteří se rozhodli žít bez dětí – ať už z osobních, názorových, zdravotních či ekonomických důvodů.

Zatímco rodinné přídavky a podpora rodin mohou být chápány jako investice do budoucnosti společnosti, penalizace bezdětných se bude mnohým jevit jako krok zpět. Jaký signál to vysílá lidem, kteří se nemohou nebo nechtějí stát rodiči? Jak se tento návrh promítne do širšího obrazu spravedlnosti a rovnosti?

Přestože tento článek nabízel lehký pohled na vážné téma, pravda je, že mi to nedá spát. Ale ať už se k tomu postavíte jakkoliv, jedno je jisté: je to téma, které stojí za to přemýšlet a diskutovat o něm vážně.

zdroj: informace o lidoveckém návrhu z článku Lidovci navrhují u bezdětných vyšší odvody na důchod

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz