Hlavní obsah
Názory a úvahy

Slovensko jako varování: Praha a venkov sní o odlišných světech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Leopictures / pixabay.com

Politici jako Pellegrini či Babiš rozdělují společnost sliby míru a nostalgie. Rozkol mezi pohledem Prahy a venkova zdůrazňuje důležitost kritického myšlení a nepodcenění situace.

Článek

Ve světě, kde slova politiků těží z nostalgie a strachu, je překvapivě snadné zapomenout na realitu. Jak o víkendu získal Peter Pellegrini slovenská srdce s hesly o míru a nebezpečném Západu, vidíme, že není sám. Andrej Babiš a jeho venkovské impérium staví tak trochu na stejných základech, jen možná s o něco méně proruským nádechem. A přestože mnozí vkládají svou důvěru do slibů o míru a zachování starých dobrých časů, realita je asi mnohem komplexnější.

Na scéně se objevují politici, kteří se tváří jako ochránci venkova, „běžných lidí“, ale ve skutečnosti jsou to nejvíce ze všeho mistři manipulace, využívající strach a nostalgie k upevnění své moci. Je ironií, že ve snaze o mír a stabilitu, volíme ty, kteří rozdělují společnost a utvrzují nás ve strachu z budoucnosti.

V této situaci není vtipné nic, kromě možná tragikomického uvědomění, že ve snaze vyhnout se válce vytváříme podmínky pro konflikty doma. Ať už jde o Česko, Slovensko, nebo kteroukoliv jinou zemi, obrazy politiků, kteří se tváří jako nevinní záchranáři, jsou absurdní.

Je důležité si uvědomit, že skutečné řešení neleží v návratu k nereálně idealizované minulosti, ale v hledání cesty vpřed, která respektuje současné i budoucí výzvy. Není to o tom, dát se unést nostalgickými sliby nebo strašáky války, ale o tom, najít rovnováhu mezi realitou a ideálem, kde si každý najde své místo bez strachu a rozdělování.

V záplavě populistických hesel a manipulativních strategií je třeba zachovat kritické myšlení a snažit se pochopit, co se skutečně děje za scénou politických proklamací. Ačkoli je lákavé uchýlit se k jednoduchým odpovědím, svět je příliš složitý na to, aby se vešel do snadných řešení. Buďme tedy opatrní, abychom se nenechali zatáhnout do hry strachu a nostalgických iluzí, které ve skutečnosti mohou vést k ještě větším problémům.

Má pražská bublina nechápe, v Bratislavě je to asi podobné

Přiznám se bez mučení: žiju celý život v Praze a ano, je snadné zapadnout tu do takové své sociální bubliny. Pohled na politickou scénu z pražské perspektivy je značně zkreslený. V našich diskuzích, při procházení seznamů kandidátů nebo analýz výsledků voleb, se často dostáváme do bodu, kdy se divíme a nevěříme vlastním uším/očím.

„Jak je možné, že bodují strany jako ANO, SPD?“

„Jak je možné, že v různých předvolebních modelech se teď ukazuje, že by nadcházející volby vyhrálo ANO s se skoro 40 %?!“

„Ty snad znáš někoho, kdo by je volil?“ „Tady v Praze ne, ale jinak ano, znám, moji babičku z Podkrkonoší, která říká, že jen Babiš se o ní postará a že Rusákům pomáhat nechce. A je jí jedno, že na to doplatíme my, její vnuci.“

Ano, je to znepokojivé, ale v jistém smyslu to není (bohužel) zas překvapivé. Ve světě, kde se jednotlivé sociální bubliny tak vehementně liší, je náš pražský pohled jen jedním z mnoha. A přestože máme tendenci se domnívat, že náš pohled je ten nejrozumnější, realita je, že existují další životní příběhy, zkušenosti a obavy, které náš pohled jaksi nezahrnuje.

Toto zamýšlení je připomínkou, že velká město vs. ostatní části republiky žijí v rozdílných realitách. Zatímco v hlavním městě může dominovat určitý politický názor, v jiných regionech mohou být populární zcela odlišné ideologie. Je snadné zapomenout na to, že naše sociální sítě, zpravodajské zdroje a každodenní konverzace nás mohou udržovat v izolaci od širších národních nálad a trendů.

Takže ačkoliv mě tato situace může znepokojovat, je důležité si uvědomit, že toto znepokojení pramení z rozdílnosti perspektiv. Je snadné se ptát, proč se ostatní „nemohou jen probudit“ a vidět věci „správně“ - ale kdo určuje, co je správně? V tomto bodě je klíčové zamyslet se nad vlastními předpoklady a rozšířit své obzory.

Přiznávám se, nejsem ten nejvzornější volič. Často jsem si myslela, že můj hlas nemá význam, že se stejně nic nezmění. Ale posledních pár voleb bylo jiných. Něco se ve mně posunulo, možná to bylo to celkové napětí ve společnosti, nebo prostě jen pocit, že je čas se zapojit, ale i já jsem se rozhodla jít volit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz