Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Státní svátek bez obchodů? A co kdyby taková byla každá neděle?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: StockSnap / pixabay.com

Neděle bez nákupů? V Německu normál, u nás kontroverze. Proč by mohl být den bez otevřených obchodů pro všechny přínosem? Pusťte se do čtení a zjistěte!

Článek

Dnes, v sobotu 28. října si Česko připomíná vznik samostatného československého státu. Jak nařizuje zákon o prodejní době, velké obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních totiž musí zůstat uzavřené.

Jsem pro nedělní zavíračku

Představte si to: Ach ta neděle, den klidu, odpočinku a… zoufalých pokusů otevřít zavřené dveře supermarketu. Všichni jsme tam byli, aspoň jednou, s prázdnou ledničkou a neodolatelnou touhou po něčem, co jsme zapomněli koupit (no během covid-19 upravených otevíracích dob se mi to také párkrát stalo).

Místo, abychom nadávali na zavřené obchody, můžeme si uvědomit, že nedělní zavíračka má své výhody? Představte si, že by bylo stejně absurdní stěžovat si na to, jak nám neděle bere možnost nakupování, jako bychom si stěžovali na to, že v noci nesvítí slunce. Možná je čas přestat s tím stěžováním a užít si neděli tak, jak byla zamýšlena, viz původ slova ne-dělat.

Odpočinek a regenerace pro další zaměstnance

Pravidelný den volna může pomoci obchodníkům a jejich zaměstnancům odpočinout a zregenerovat se. To může vést k lepšímu výkonu a spokojenosti v pracovní době. Proč by měli mít takovou nevýhodu oproti administrativním pracovníkům?

Kdo by si aspoň někdy nepomyslel, že páni prodavači a paní prodavačky mají tajné síly? Ale i Superman potřebuje občas pauzu! A co teprve jsou-li prodavačky přeci jen lidi a ne Supermani.

Posílení rodinných vztahů

S obchody zavřenými v neděli by lidé mohli trávit více času se svými blízkými, což by mohlo posílit rodinné vztahy. Víte, co je lepší než nedělní brunch? Nedělní brunch s rodinou bez pocitu viny, že byste měli někde nakupovat. Konečně si můžete pořádně vychutnat ten (včerejší) chleba s marmeládou!

Podpora místních obchodníků

Mnoho malých obchodníků a řemeslníků má otevřeno o víkendu. Je to jejich volba. Zavřené velké obchodní řetězce by mohly přesměrovat zákazníky k těmto místním podnikům, což by mohlo posílit místní ekonomiku. Kdo potřebuje supermarket, když máme za rohem pana Aleše a jeho skvělé domácí klobásy?

Zpomalení konzumního života

Zavřené obchody v neděli by nás mohly inspirovat k tomu, abychom se zaměřili na jiné aspekty života mimo nakupování, což by nám mohlo přinést větší duševní klid a štěstí. Nakupování je skvělé, ale nedělní piknik s kamarády bez nutnosti honit se za slevami je ještě lepší!

Snížená spotřeba energie

Nezapomeňme také na energetickou stránku věci. Když obchody zůstanou zavřené, snižuje se spotřeba energie – méně světel, méně klimatizací běžících na plné obrátky a méně elektroniky v provozu. Tím nejenže podniky mohou ušetřit na nákladech za energie, ale také přispívají k menšímu zatížení životního prostředí. V době, kdy je udržitelnost klíčovým slovem a kdy se snažíme myslet na naši planetu, je takové rozhodnutí o zavření obchodů v neděli nejen prospěšné pro nás lidi, ale i pro naši Zemi.

Zmírnění dopravního zácpy

S menším počtem lidí nakupujících v neděli by mohlo dojít ke snížení dopravního provozu, což by snížilo stres a znečištění ovzduší. Když v neděli nebudeme jezdit na nákupy, naše auta si konečně myslí, že je to víkend i pro něj. Oddechnout si však může i městská hromadná doprava, bez lidí honících se za přeplněnými autobusy plnými nákupních tašek.

Kdo mi nevěří, šup do Německa!

Pro ty z vás, kteří stále pochybují, doporučuji udělat si nedělní výlet do Německa. Uvidíte, že i když jsou obchody v neděli zavřené, Němci stále nějakým zázrakem přežívají… a dokonce si to užívají! Možná bychom mohli vzít z Německa příklad – alespoň co se týče odpočinku v neděli.

Německo má totiž tradici zavřených obchodů v neděli, která sahá hluboko do historie, částečně kvůli křesťanským kořenům země. Nicméně moderní zákony regulující otevírací hodiny obchodů v Německu pocházejí ze 50. let 20. století, kdy byl přijat zákon o otevíracích hodinách obchodů (Ladenschlussgesetz), který stanovil, že obchody musí být zavřeny v neděli.

Zdroj: autorský článek, https://www.mdr.de/geschichte/zeitgeschichte-gegenwart/wirtschaft/sechzig-jahre-ladenschlussgesetz-langer-samstag-100~amp.html

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-oteviraci-doba-obchody-28-zari-236736

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz