Hlavní obsah
Rodina a děti

Vzkaz pro rodiny: Bez mantinelů, bez obav!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Obrázek vytvořen pomocí nástroje OpenAI DALL-E dne 29.11.2023

Připravujete výbavičku pro miminko? Čeká někdo ve vaší rodině miminko? Pozor na mantinely do postýlky! Přestože jsou atraktivní, skrývají mnohá rizika pro dítě. Přečtěte si, proč jsou nebezpečné.

Článek

Každý, kdo připravoval „výbavičku“ pro miminko, nemohl přehlédnout velký výběr různých doplňků určených do postýlky miminka. Přiznávám, sama jsem se nad některými fotkami připravených postýlek rozplývala. Je tu ale jedno velké ALE! Mantinely vůbec nejsou do dětské postýlky vhodné. A to přestože působí jako atraktivní a praktické („aby se to moje děťátko nepraštilo do hlavičky“, „aby mu nevadil průvan, co tu máme“) doplňky.

Mít v postýlce pro miminko mantinely je běžné

Mnoho výrobců dětských věcí, včetně drobných živnostníků, kteří nabízí své zboží na Fleru, je vyrábí v různých vzorech, tvarech a z různých materiálů. A tak se mantinely vpodstatě staly takovou „normou“ na to, co pro miminko pořídit.

Mantinely jsou nebezpečné

Z pohledu jejich NEbezpečnosti mi nejhorší ze všech přijdou tzv. polštářkové mantinely – vypadají jako drobné polštářky přivázané k žbrdlinkám postýlky. Dle fotek ze sociálních sítí znám hodně lidí, co je měli nebo mají. No, naživo je mi blbý někomu kecat do toho, co má či nemá mít, zvlášť když to je hezké a nejsem odborník. Chytrolíny stejně má málokdo rád, že jo… No a tak většinou radši mlčím. Protože se to ve mně ale trochu pere, tak jsem si řekla, že všechny důvody, na které jsem přišla, sepíšu do tohoto článku a třeba to alespoň někoho odradí od jejich koupě.

Ve zkratce by se důvody, proč mantinely nepořizovat, daly shrnout do 3 kategorií: smrt (udušením, SIDS), alergie, nehygieničnost.

Riziko udušení: Vtisknutí tváře do mantinelu

Mantinely do postýlky představují značné riziko udušení pro malé děti. Když se kojenec otočí tváří k mantinelu, může dojít k vtisknutí jeho tváře do měkkého materiálu, což významně omezuje přístup dítěte k čerstvému vzduchu. Novorozenci ještě nejsou schopni na takovou situaci reagovat – nemají dostatečně vyvinuté motorické dovednosti, aby se sami odstrčili a zabránili tak možnému udušení. Toto nebezpečí je proto zvláště výrazné v prvních měsících života dítěte.

Riziko udušení: Zamotání a uškrcení

Mantinely do postýlky mohou také představovat riziko udušení v důsledku zamotání se nebo uškrcení se. Dítě se může nechtěně zamotat do volných šňůrek nebo jiných látkových částí mantinelu, což může ve finále vést k uškrcení dítěte. Takovéto situace mohou rychle eskalovat, protože malé děti nejsou schopny se z takových pozic osvobodit a nemohou efektivně volat o pomoc.

Riziko udušení: Omezení průtoku vzduchu

Dětské postele jsou navržené tak, aby vzduch volně cirkuloval a napomáhal správnému dýchání dítěte.

Například podle organizace Kids in Danger (český překlad názvu organizace by byl Děti v nebezpečí) nebo článku na webu dtestu mohou mantinely do postýlky omezit průtoku čerstvého vzduchu, což vede k potenciálně smrtelné akumulaci vydechovaného vzduchu s vysokým obsahem oxidu uhličitého. Toto znovuvdechnutí oxidu uhličitého je jednou z hlavních příčin SIDS.

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS)

Studie ukázaly, že používání měkkých mantinelů může souviset se zvýšeným rizikem SIDS (syndromu náhlého úmrtí kojence). Je to nejspíše způsobeno snížením proudění vzduchu kolem spícího dítěte v postýlce, což je považováno za přispívající faktor k SIDS.

Přehřátí dítěte

Mantinely mohou snížit průtok vzduchu, vést k znovudýchání vzduchu a způsobit tak přehřátí dítěte. Přehřátí je u nás rizikem obzvláště v letních měsících.

Problémy s udržováním čistoty

Mnoho mantinelů, zvláště ty polštářkové a ty vyrobené z populární minky látky (tj. polyesteru), není možné vyprat na vysoké teploty potřebné pro odstranění nečistot, alergenů a bakterií. Toto omezení v hygieně může vést k akumulaci nečistot, které jsou potenciálně škodlivé pro dítě.

Riziko alergií na roztoče

Při nedostatečném praní mohou mantinely představovat ideální prostředí pro roztoče a jiné alergeny. Roztoči se často vyskytují v domácím prachu a jsou známí jako spouštěče alergií, což může u dětí vyvolat různě silné alergické reakce.

Pro odstranění bakterií a alergenů se doporučuje praní při teplotě alespoň 60 stupňů Celsia. Tato teplota je považována za dostatečně vysokou pro efektivní odstranění většiny běžných bakterií a roztočů, kteří mohou způsobovat alergie. Je to zvláště důležité pro lůžkoviny a oblečení pro osoby s alergiemi nebo astmatem.

Nebezpečí pro děti s alergiemi a ekzémy

Pro děti s alergiemi mohou být tyto faktory zvláště problematické. Přítomnost roztočů a dalších alergenů v mantinelech, které nejsou pravidelně a účinně čištěny, může způsobit nebo zhoršit alergické reakce, což může mít negativní vliv na zdraví a pohodu dítěte. A to jestli bude vaše dítě sklon k alergiím, nikdo vědět nemůže. Tak proč riskovat?

Neexistuje žádný důkaz o prevenci zranění

Mantinely do postýlky byly sice původně vyvinuty, aby zabránily proklouznutí hlavy dítěte mezi příčkami postýlky a jeho zaklínění. Dnes jsou však postýlky navrženy s těsněji umístěnými příčkami, takže mantinely už nejsou potřebné. Přesto je mnoho rodičů používá nejen kvůli estetické stránce, ale i z obav, že by se dítě mohlo zranit o příčky postýlky. Vážné zranění dítěte o postýlku je nepravděpodobné a mantinely mohou pro dítě představovat daleko větší riziko.

V současné době ale neexistují důkazy o tom, že by mantinely do postýlky bránily zraněním. Naopak, jak uvedeno výše, bylo zjištěno, že mohou vést k udušení, strangulaci nebo uvěznění.

Tyto informace zdůrazňují důležitost pečlivého zvážení rizik před rozhodnutím použít mantinely do postýlky pro kojence. Bezpečnostní doporučení obvykle radí

Doporučení pro nastávající rodiče a jejich okolí

Minimalistický přístup

Udržujte postýlku co nejjednodušší a nejprázdnější. To znamená vynechání nadměrných doplňků, zvláště těch měkkých, tedy mantinelů, polštářků a plyšových hraček, které mohou představovat riziko. Ani jeden polštářek, jak je zobrazen na úvodní fotce tohoto článku, není vhodný.

Zlepšení izolace místnosti místo použití mantinelů

Pokud vás znepokojuje průvan v dětském pokoji a právě to byl důvod pro zvažování mantinelů, zaměřte se raději na posílení izolace oken a dveří. Vylepšení těsnění nebo výměna závěsů za silnější může efektivně snížit průvan a zároveň udržet bezpečné prostředí pro dítě. Tímto způsobem lze zlepšit komfort místnosti bez zvyšování rizik spojených s použitím mantinelů.

Kvalitní bavlna

Při výběru textilií pro vaše dítě je výhodné volit kvalitní bavlnu, ideálně s certifikátem GOTS. Kvalitní bavlna je nejen příjemná na dotek a prodyšná, ale snese i praní na 60 stupňů Celsia, což je důležité pro odstranění bakterií a alergenů. Tímto způsobem můžete zajistit, že textilie, které používáte pro vaše dítě, budou nejen pohodlné a bezpečné, ale také hygienicky čisté.

K lokálním tvůrcům raději jen pro oblečení

A chcete-li podpořit lokální živnostníky a tvůrce například z Fleru, vyhněte se rizikům spojeným s mantinely do postýlky a vyberte si od nich bezpečnější alternativy, jako jsou tepláčky. Myslete i na vhodný výběr materiálu (atest materiálu pro děti do 3 let, GOTS certifikát) a bezpečí pro vaše dítě (žádné odepínací části, dlouhé provázky apod.).

Informovanost a vzdělání

Seznamte se s nejnovějšími doporučeními pediatrů a bezpečnostních odborníků ohledně bezpečného spánku dětí.

Zdravotní a bezpečnostní standardy

Ujistěte se, že všechny produkty používané pro vaše dítě splňují nejvyšší bezpečnostní standardy, CE certifikaci a jsou vhodné pro věk a vývojovou fázi vašeho miláčka.

U mantinelů bych se například ptala výrobce, zda splňují normu ČSN EN 16780 - Textilní výrobky pro péči o dítě – Bezpečnostní požadavky a zkušební metody pro mantinely do dětských postýlek.

Používejte selský rozum

Při rozhodování o tom, co je nejlepší pro vaše dítě, je vhodné nezapomenout na selský rozum a vlastní intuici. I když se mantinely do postýlky mohou zdát esteticky přitažlivé a nabízet zdánlivý pocit bezpečí, je důležité zvážit potenciální rizika. Pokud máte pochybnosti, je vždy nejlepší vyhnout se použití produktů, jejichž bezpečnost není plně zaručena, a to bez ohledu na to, jak jsou populární nebo jak dobře vypadají. Vaše instinkty a rozumný přístup budou nejspíše lepším vodítkem k zajištění bezpečí a pohody vašeho dítěte než fotky influencerů na Instagramu.

Sdílejte informace týkající se bezpečnosti

Nebojte se sdílet články, příspěvky a informace o dětské bezpečnosti s vaším okolím. Sdílením důležitých poznatků s přáteli, rodinou a dalšími rodiči můžete přispět k lepšímu povědomí o bezpečnosti dětí a pomoci vytvořit bezpečnější prostředí pro všechny.

Závěrem

Aby zabránili SIDS, rodiče pro miminko kupují nebo půjčují monitor dechu. Mít v dětské postýlce monitor dechu i mantinely, to je jako instalovat si v domě poplašný systém proti vloupání, ale současně nechat otevřené dveře do domu.

I když mohou mantinely do postýlky vypadat lákavě a nabízet dočasný pocit bezpečí, je dle mého názoru opravdu důležité odolat pokušení je zakoupit. Bezpečnost vašeho dítěte by měla být vždy na prvním místě. Informovaný rodič, který dává přednost jednoduchosti a bezpečnosti, je nejlepší obranou proti potenciálním rizikům spojeným s mantinely do postýlky. A nemalá částka, kterou ušetříte, se vám bude hodit při koupi plen a jiných dětských věcí.

Zdroje:

https://www.nzip.cz/clanek/456-alergie-na-prachove-roztoce-prevence

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz