Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zachránili tisíce životů, ale sami nepřežili: Tragické osudy hrdinů z doby před 23 lety

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Obrázek vytvořen pomocí nástroje OpenAI DALL-E dne 11.9.2024

Před 23 lety riskovali mnozí lidé své životy, aby zachránili tisíce lidí po útocích z 11. září. Dnes už mnozí z nich nejsou mezi námi, zemřeli na následky vystavení toxickým látkám a prachu. Příběhy pár z nich.

Článek

Je to přesně 23 let od tragických útoků z 11. září 2001, kdy teroristé unesli čtyři letadla, dvě z nich narazila do věží Světového obchodního centra, třetí do Pentagonu a čtvrté havarovalo v Pensylvánii. Svět si dnes připomíná všechny oběti těchto útoků, ale stále častěji se hovoří také o těch, kteří přežili první dny či roky po útocích, ale později zaplatili nejvyšší cenu za svou statečnost.

Tisíce hasičů, policistů, záchranářů a dobrovolníků se bez váhání vrhly na Ground Zero – místo, kde ještě hořely trosky dvojčat. Tito hrdinové nasazovali své životy, aby pomohli ostatním, ale často netušili, že tím ohrožují i svůj vlastní život. Mnozí z nich během let po útocích zemřeli na různé formy rakoviny a jiná závažná onemocnění, která byla způsobena dlouhodobým vystavením toxickým látkám, jež se šířily z trosek.

Zničující zdravotní následky po útocích z 11. září 2001

Když věže Světového obchodního centra spadly, vytvořila se ohromná oblaka prachu a nebezpečných chemických látek, které zahrnovaly azbest, olovo, rtuť a další těžké kovy. Bylo zřejmé, že trosek a prachu bylo obrovské množství, ale původní zprávy, které v té době poskytla Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA), bagatelizovaly jejich nebezpečí. Mnozí z těch, kteří pomáhali při záchraně a následném úklidu, se tak pohybovali v prostředí plném toxických látek, aniž by měli k dispozici odpovídající ochranné prostředky.

S přibývajícím časem se začaly objevovat vážné zdravotní problémy u tisíců těchto lidí. Statistiky ukazují, že do roku 2021 přes 4 000 lidí zemřelo na nemoci, které byly přímo spojeny s toxickými látkami z Ground Zero. Nejčastější z nich jsou různé formy rakoviny – plic, jater, prostaty, ale i leukémie a jiné typy onkologických onemocnění. Zdravotní programy, jako je například World Trade Center Health Program, dnes pomáhají více než 100 000 lidem, kteří byli útoky zasaženi, a to jak přímými zdravotními následky, tak psychickými traumaty.

Zdá se, že k dnešnímu dnu zemřelo na následky vystavení toxickým látkám a prachu během záchranných prací více lidí, než kolik lidí zahynulo v samotných útocích. Například z New Yorku zemřelo původně 343 hasičů v den útoku, ale do září 2023 stejný počet dalších hasičů podlehl nemocem, jako je rakovina a respirační onemocnění. Uvádí se, že více než 4 000 lidí, kteří pomáhali po útocích, podlehlo nemocem způsobeným vystavením toxinům z trosek. Tato tichá tragédie neustále pokračuje a každý rok přibývají nové oběti.

Příběhy zasažených hrdinů

Jedním z nejsilnějších příběhů je osud Jamese Zadrogy, newyorského policisty, který se po útocích podílel na záchranných a vyprošťovacích pracích. Po několika letech se u něj rozvinula závažná onemocnění dýchacích cest a později zemřel na respirační selhání. Zadroga se stal prvním člověkem, jehož smrt byla oficiálně připsána na vrub toxinům z Ground Zero, a jeho případ vedl k vytvoření tzv. Zadroga Act, který zajišťuje zdravotní péči pro další zasažené hrdiny.

Další hrdina, Ray Pfeifer, byl hasičem z New Yorku, který pracoval bez přestání na Ground Zero několik měsíců po útocích. Ačkoli věděl, že byl vystaven nebezpečným látkám, považoval svou práci za povinnost. Ray bojoval s rakovinou po více než osmi letech a zemřel v roce 2017. Během svého boje se stal hlasem pro ostatní nemocné, neúnavně loboval v Kongresu za lepší zdravotní péči pro své kolegy, dokud nebyla přijata odpovídající legislativa.

Marcy Borders, známá jako „Dust Lady“, se stala symbolem hrůzy z 11. září, když byla zachycena na slavné fotografii celá pokrytá prachem krátce poté, co se zřítila severní věž. Marcy přežila ten den, ale trauma a zdravotní problémy, které následovaly, jí zničily život. V roce 2015, čtrnáct let po útocích, podlehla rakovině žaludku, která byla připsána toxinům z Ground Zero.

Boj, který nekončí

Když se dnes vzpomíná na tragédii z 11. září, je důležité nezapomínat na tisíce hrdinů, kteří nasadili životy nejen tehdy, ale kteří i dnes bojují s následky. World Trade Center Health Program a další organizace stále evidují nové pacienty s rakovinou a jinými vážnými onemocněními.

Ale třeba i v roce 2023 umírali další záchranáři kvůli nemocem nejspíše spojených s útoky z 11. září. Například v září 2023 zemřeli dva členové newyorského hasičského sboru: Hilda Vannata, která bojovala s rakovinou, a Robert Fulco, jenž trpěl plicní fibrózou způsobenou toxiny z Ground Zero. Jejich smrt byla přímým důsledkem vystavení toxickým látkám během záchranných prací. Celkový počet hasičů, kteří zemřeli kvůli těmto onemocněním, dosáhl stejného čísla jako obětí přímo z 11. září 2001.

Osobní závěr

Z českého pohledu se události 11. září 2001 mohou zdát vzdálené jak v čase, tak i prostoru. Byly to útoky v daleké Americe a už je to skoro čtvrt století, ale jejich důsledky zasáhly celý svět. Ovlivnily geopolitiku, bezpečnostní opatření i naše vnímání světa. Mnozí z nás, kteří v té době už nebyli malými dětmi, si ten den pamatují. Je důležité, abychom nezapomněli, jak tragédie 11. září změnila svět, a vzpomínali nejen na přímé oběti toho dne, ale i na hrdiny, kteří později zemřeli kvůli své odvaze.

Zdroje:

https://health.wusf.usf.edu/npr-health/2023-09-25/fdny-deaths-from-9-11-related-illnesses-now-equal-the-number-killed-on-sept-11

World Trade Center Health Program: https://www.cdc.gov/wtc

James Zadroga: https://www.congress.gov/bill/111th-congress/house-bill/847

Ray Pfeifer: https://www.firehero.org/fallen-firefighter/raymond-pfeifer

Marcy Borders: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-34073361

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz