Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká rasistická republika, vzor 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Proč je náš stát shovívavý k teroristům, kteří hodí na spící romské dítě zápalnou bombu?

Článek

Když vedl Miloš Zeman jako nejvyšší ústavní činitel rasistické řeči, styděl jsem se až do morku kostí. O to víc, když jsem si uvědomil, že jako kovaný populista při nadbíhání latentnímu rasismu dobře ví, že ten je v české společnosti dost rozšířený, aby mu zajistil popularitu. Konec Zemana na Hradě jsem si tedy maloval jako konec institucionalizovaného rasismu v České republice. Nynější skandální rozhodnutí šumperského soudu, který odpouští zbytek trestu neonacistům, kteří v roce 2009 zaútočili zápalnými lahvemi na romskou rodinu, dalo mé naději pěstí mezi oči.

Tahle země není pro Romy. A fandí teroristům

Neuvěřitelná vstřícnost českého státu k násilí, které zcela naplňuje definici terorismu, začala už propuštěním známého důchodce a voliče Okamurovy SPD Jaromíra Baldy. Ten v roce 2017 nastražil smrtelnou past na vlakové cestující a jen zázrakem nikoho nezabil. Balda byl ale zjevně jen první vlaštovkou, která si svůj trest, ostatně směšný, neodseděla celý. Nyní pustil soud v Šumperku v dojemné shodě s žalobcem i neonacistické žháře, kteří v roce 2009 zaútočili ve Vítkově zápalnými lahvemi na spící rodinu s dětmi. Vážně zranili tři lidi, ani ne dvouletou Natálku popálili na 80 procentech těla. Dva ze čtyř odsouzených následně dostali dvacet let. Teď jdou ale předčasně na svobodu, chovali se prý totiž v kriminále vzorně, dokonce mají, považte, množství pochval. Vždyť jak se nechal slyšet jejich obhájce: „Kluci už mají jiné starosti.“ Tož to potom jo.

Znásilňuj děti. Házej na ně bomby. Dostaneš druhou šanci

Když jsem psal nedávno článek o žalářovaném léčiteli Dušanu Dvořákovi, který dostal šest let za to, že poskytoval zdarma konopí těžce nemocným, srovnával jsem jeho společenskou nebezpečnost se sexuálním násilníky. Ti totiž v Česku odcházejí od soudu běžně s podmínkou, pokud jsou vůbec odsouzeni. Podmínku dokonce vyfasují i pachatelé sexuálního násilí na dětech. Je přece strašlivě nespravedlivé, aby člověk šel sedět za nezištnou pomoc trpícím, byť poněkud pirátskou, když tatáž justice běžně pouští na podmínku pachatele, kteří znásilní dítě. Proto jsem si myslel, že křiklavější křivda existovat nemůže. Nynější propuštění dvojice náckovských teroristů mě ale vyvedlo z omylu. Vždyť právě léčitel Dvořák přednedávnem také žádal po odkroucení části svého trestu o podmínečné propuštění, a soud mu žádost zamítl. Dvojici vítkovských žhářů však po odsezení dvou třetin na svobodu v pohodě pouští.

Co nám tím vzkazuje náš stát? Že uznávaný adiktolog, který vytáhl desítky lidí z drog, nositel mnoha uznání nejen za výzkum konopí, ale i za účast na třetím odboji, je méně způsobilý k resocializaci než neonacističtí teroristé? Že pomoc bližnímu je větší zločin než teroristický útok s rasistickou motivací? Že bestiální násilí na dítěti, které je ve většině kultur považováno za vůbec nejhorší zločin, se v naší zemi nebere za tak hrozné a jeho pachatelé si zaslouží druhou šanci?

Vítejte v České republice L. P. 2023.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz