Hlavní obsah
Finance

Důchod 20 000 Kč jako dostatečný? Někdo s tím prostě nevyjde a umění hospodařit s tím nemá co dělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Při čtení článků, které komentují výši důchodů našich seniorů, se někdy dokážu pěkně rozčílit. Iracionální argumentace je často zcela zcestná a nezakládá se na faktech. Důchodci přece berou přesně tolik, kolik si zaslouží.

Článek

Nejčastějším argumentem, proč se zdá důchod 20 000 Kč a vyšší neúměrně vysoký či zcela dostatečný, je ten, že lidé s minimální mzdou mají příjem nižší než tito důchodci, k tomu často živí malé děti a musí si s tímto málem vystačit. To se na první pohled zdá jako přesvědčivé stanovisko, ale je třeba se na to podívat i z jiného úhlu.

Pokud malé děti živí pouze jeden z rodičů, který pobírá minimální mzdu, má v takovém případě nárok na řadu sociálních příspěvků. Počínaje příspěvky na děti, v určitých případech i na příspěvek na bydlení a další sociální dávky. Pokud je rodina kompletní a minimální mzdu mají oba rodiče, celkový příjem rodiny se dvojnásobí.

Důchodci, zejména pak ženy důchodkyně, ale často žijí sami. Pokud by měli důchod nižší, často by jim nemusel vystačit ani na pokrytí nájemního či jiného bydlení, natož aby z něj mohli důstojně žít.

Hodnocení výše důchodů seniorů a argumentace, že dostávají víc než dost, je zcela zcestná a nemístná. Navíc je z ní silně cítit neúcta ke stáří. Důchodci dostávají přesně tolik, kolik si zaslouží. Když někdo celý život dělal za minimální mzdu, je logické, že jeho důchod na 20 000 Kč nedosáhne. Dnes by to bylo přibližně 15 457 Kč, neboť minimální mzda byla v roce 2023 stanovena na 17 300 Kč. Tito lidé si tak nejvíce zachovají své životní standardy, protože jim měsíční příjem procentuálně neklesne o tolik jako těm, kteří si vydělávali víc. V tomto konkrétním případě s minimální mzdou dostanou v čistém naopak ještě o nějakou tu stokorunu navíc, než pobírali za svého produktivního života.

Čím více si ale během života vyděláváte, tím dostanete poměrově menší důchod. Když vezmeme průměrnou mzdu za rok 2023 ve výši 40 324 Kč, ta jako taková zakládá na důchod ve výši 19 625 Kč. A zde je už propad životní úrovně v důchodu značně patrný.

K výpočtu důchodu existují jasně dané tabulky a postup, jakým se výše důchodu vypočítá. Každý důchod se pak skládá ze dvou složek. Z pevně stanovené částky 4 040 Kč, ke které se následně připočítává procentní individuální výměra závislá na základu a době pojištění. Každý jednotlivý důchodce má tak důchod spočítán na základě těchto pravidel a výsledná částka je mu následně vyplácena. Vždyť také celý život odváděl ze své mzdy nemalou částku na sociální pojištění. Zde zase platí, že čím větší měl člověk mzdu, tím více na sociální pojištění odvedl. Je tedy logické, že bude mít takový člověk i větší důchod.

Pokud se důchodce s výší důchodu dostane nad 20 000 Kč, o tom, zda je to částka dostatečná či nedostatečná, rozhoduje řada faktorů. Je to například lokalita, kde důchodce bydlí, počet členů domácnosti a mnoho dalších proměnných. Hodnotit to takhle obecně, je tudíž velmi zavádějící. A hlavně nám to nepřísluší. Senioři si na to poctivou prací vydělali, a právě v období důchodu by měli mít možnost si život ještě důstojně užít, protože to byli právě oni, kdo nám vyšlapal cestičku, po které kráčíme, a právě oni, díky kterým je naše země tam, kde je.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz