Hlavní obsah
Zdraví

Nesmyslné střídání času: Několik týdnů se budeme vzpamatovávat a úspora státu je jen 4 Kč na osobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Krivec Ales / Creative Commons / pexels.com

Změna času už je tady a opět to na nás může mít řadu negativních vlivů. Prosby mnoha lidí o zrušení tohoto nesmyslného střídání zatím nebyly vyslyšeny. A tak zase budeme spát o hodinu méně.

Článek

Změna zimního času na letní nám letos ukradne jednu hodinu spánku. Přestože se o této problematice stále hojně diskutuje, zatím to nevedlo k žádným výsledkům. Stále se musíme dvakrát ročně vypořádávat s nepříjemnými dopady, které taková změna může mít zejména na naše zdraví.

Zimní čas, který v tomto období končí, je ten pravý čas. My přesto znovu přejdeme na letní čas, který pro nás jako pro člověka není přirozený. Důvod k zavedení střídání času byl před desítkami let prostý. Posunem času došlo k vysoké energetické úspoře. Jenže z dnešního pohledu se to zdá už jako přežitek. Domácnosti ušetří ročně maximálně desítky korun. U firem je samozřejmě úspora vyšší. Zdravotní negativa ale nad úsporou jasně převažují.

Posunem času získá i česká ekonomika. Uvádí se, že celkový benefit z posunu času se rovná 45 milionům korun. A to jistě z pohledu jednotlivce rozhodně není zanedbatelná suma. Rozpočítáme-li to ale na osoby žijící v našem státě, rovná se úspora zhruba jen 4 korunám. Aby do české ekonomiky přitekla stejná suma finančních prostředků, stačilo by, aby zaměstnanci zůstali v práci o půl druhé minuty déle. Ano, pouze 90 vteřin by stačilo k tomu, aby Česko získalo 45 milionů korun a ke změně času by vůbec nemuselo docházet.

Vstávat najednou o hodinu dříve je pro člověka šok. Střídání časů je naštěstí nastaveno vždy na noc ze soboty na neděli, takže taková změna dopadne na co nejmenší počet pracujících. I tak je ale potřeba, aby si lidé v pondělí ráno dávali pozor při cestě do práce. Rozhozený rytmus může otupit smysly, nesoustředěným lidem se častěji stávají dopravní nehody. A statisticky je prokázáno, že první den po změně času je takových nehod opravdu více než obvykle.

Dřívější vstávání nám rozhodí celý biorytmus, který může v extrémních případech vést ke zvýšení únavě, spánkové deprivaci či poruchám spánku. A to už je hazard se zdravím, který je ale z povahy věci naprosto zbytečný. Někteří lidé jsou na takové změny citlivější a není to pro ně jen o pár dnech, než se dokážou srovnat. Že něco není v pořádku mohou pociťovat i několik týdnů.

Na druhou stranu je třeba vzít v potaz, že jsme zvyklí mít v létě světlo až do pozdního večera. K tomuto ročnímu období to zkrátka neodmyslitelně patří. Kdyby však střídaní časů bylo zrušeno, zůstal by nám s největší pravděpodobností zimní čas. Pak už by se nám v létě vždy stmívalo o hodinu dřív, než jsme zvyklí. A to by na letních výletech a dovolených byla jistě škoda.

Střídání časů a jejich změna má své pro a proti. Někdo negativní dopady ani nepociťuje a je schopný si svůj biorytmus brzy přizpůsobit. Neměli bychom ale myslet na ty, kteří tak přizpůsobivý organismus nemají?

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz