Hlavní obsah
Finance

Od ledna budeme mít nižší čistou mzdu než doposud. Ruší se také některé slevy. O kolik přijdeme?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nicola Barts / Creative Commons / pexels.com

Od Nového roku nás čekají změny ve výpočtu odvodů. Ty budou mít dopad na výsledné čisté mzdy a pocítí je každý, kdo je zaměstnaný. U těch nejnižších mezd půjde o stokoruny, ale tato částka se zvedá s výší mzdy.

Článek

Nový rok je doslova za dveřmi, a tak je potřeba se připravit na to, co nám přinese. A o jedné změně v oblasti financí už můžeme mluvit teď. V případě, že se naše hrubá mzda nezmění, budeme od zaměstnavatele v novém roce dostávat na účet méně peněz. Důvodem je zvýšení odvodů a zrušení některých slev. O kolik tedy vlastně přijdeme?

Některé změny se dotknou jen určité skupiny zaměstnanců, ale jedna ze změn se dotkne úplně všech. Pro zaměstnavatele tyto změny žádný dopad mít nebudou. Odvody, které odvádí zaměstnavatel nad rámec hrubé mzdy, se totiž nemění. Připlatíme si tak pouze my.

To, co se nás týká všech, je povinnost odvádět 0,6 procenta hrubé mzdy na nemocenské pojištění, které se dosud neplatilo. Připočte se tak tedy k dalším odvodům jako je zdravotní pojištění ve výši 4,5 procenta a sociální pojištění ve výši 6,5 procent. Minimální mzda byla pro rok 2024 stavena na 18 900 Kč. U takové výše mzdy se bude odvod navíc rovnat 113 Kč. Na první pohled se to zdá jako pakatel, ale právě pro ty, kdo berou minimální mzdu, to zase tak málo není. Vždyť takoví ze své mzdy v novém roce obdrží 16 444 Kč.

Když zkusíme zvýšení odvodů aplikovat na průměrnou mzdu, která byla pro rok 2024 již vyhlášena a její výše dosahuje 43 967 Kč, pak lidé, kteří budou takovou mzdu pobírat, odvedou více o 264 Kč. U obou příkladů počítáme s uplatňováním pouze základní daňové slevy na poplatníka.

Čekají nás ale i další a výraznější změny, které však zasáhnou jen určité skupiny. První zasaženou skupinou budou studenti. Těm se totiž od prvního ledna ruší jejich daňová sleva. V praxi to tak znamená, že nemohou uplatnit snížení vypočtené daňové povinnosti o 335 Kč měsíčně. Z prosté matematiky vyplývá, že to pocítí až ti studenti, kteří si měsíčně prací vydělají více než 17 100 korun, protože do této částky mohou uplatňovat svou základní slevu na poplatníka, která jim, stejně jako všem ostatním, zůstává.

Další zasaženou skupinou budou rodiče s malými dětmi. Ti si od nového roku neuplatní školkovné, což byl příspěvek na umístění dětí do školek. Tato skupina tak přijde v ročním souhrnu maximálně o 16 200 Kč, tedy průměrně o 1 350 Kč měsíčně. No a pokud někdo do této doby využíval daňovou slevu na nezaopatřeného manžela nebo nezaopatřenou manželku, tak tu už si od roku 2024 uplatní pouze v případě, že tento manžel či manželka pečuje o dítě do 3 let věku. A to znamená ztrátu dalších 24 840 Kč ročně, průměrně tedy 2 070 Kč měsíčně.

Je však třeba brát v potaz, že odvod nemocenského pojištění a zrušení slevy na studenta se projeví ihned na začátku roku, respektive to prvně pocítíme ve výplatě za leden, která nám na účet dorazí v únoru. Zrušení školkovného a částečné zrušení slevy na nezaopatřeného manžela či manželku se dotkne až ročního zúčtování či daňového přiznání, které budeme provádět či podávat v roce 2025. V roce 2024 podáváme daňové přiznání, či provádíme roční zúčtování za rok 2023. Tam stále můžeme uplatnit slevy tak, jak byly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz