Článek
V naší evropské společnosti je nepřípustné se takto uvolňovat ve společnosti ostatních lidí, a pokud přeci jen k takovému „uvolnění“ dojde, většinou se na dotyčného viníka svalí ostré pohledy pohoršených lidí. Ano, takto větry vnímá většina světové populace. Najdou se však i státy a kultury, kde je to jinak. U kmenů Yanomami v Amazonii se flatus, tedy odborně pšouk, používá jako pozdrav mezi lidmi. V Číně zase existuje zvláštní povolání „čichač prdů“. Nehledejme v tom ale žádnou speciální úchylku. Jedinec, který se touto profesí živí, evidentně očichává prdy svých klientů jenom proto, aby rozeznal podle pachu, jakou nemocí pacient trpí, či v jakém stavu je jeho střevní mikroflóra.
Jak vlastně takový prd vzniká? Zcela přirozeně v trávícím traktu každého z nás. Je to výsledný proces zpracování potravin v našem žaludku a následného rozkládání v našich střevech. Nejen tak se ale plyny uvnitř našeho těla tvoří. Spoustu vzduchu, tedy plynu, do našeho těla „napolykáme“ spolu s konzumací potravin a nápojů. Běžný člověk tak denně běžně upustí od 0,5 až do 2 litrů větrů a to rychlostí necelých 12 km v hodině. Samozřejmě že to může působit jako velké číslo, ale i když se nejspíš někdo bude mírně červenat, tak si každý člověk denně v průměru „uprdne“ čtrnáctkrát. Naštěstí pro stydlivé povahy se většina těchto tělesných pochodů děje v noci při spánku, takže o nich ani nevíme.
Z čeho se vlastně takový flatus skládá? V nadpolovičním zastoupení z dusíku, dále je tam pak vodík, oxid uhličitý, druhý nejvýznamnější skleníkový plyn metan a síra. Síra je pak právě ten prvek, který zapříčiňuje nevábný odér větru, který může zapříčinit až to „pověstné“ pálení očí. O tom jak hodně síry budou naše větry obsahovat, rozhoduje především naše strava. Pokud se chcete vyvarovat zápachu, vyvarujte se především luštěninám a zelí. Dobré taktéž není konzumovat česnek, vejce, sýry či popíjet pivo.
O tom, jaký prd udělá výsledný zvuk, rozhoduje chvění řitního otvoru. Jedno je však jisté. Takzvané ticháčky páchnou, hlasité větry tolik ne. Za zápachem ale nemusí nutně stát jenom vaše strava. Nepříjemný zápach může být i projevem braní léků. V horším případě to může být indikátor některého z vašich zdravotních problémů. Větry mohou zapáchat, pokud nemáte v pořádku střevní mikrobiom, který může být vyveden z balancu díky nadužívání antibiotik, nekvalitní stravou či zánětlivým onemocněním, jakým je civilizační Crohnova choroba. Dále to může být projevem, že je vaše tělo intolerantní na některé potraviny jako je například mléko.
Pokud chcete docílit co nejmenšího zápachu, je dobré si hlídat denní příjem vlákniny. Kdo má problém s nadýmáním, může popíjet bylinné čaje. Jedno je však jisté. Za prdění bychom se rozhodně stydět neměli. Ne nadarmo se říká: Lepší jeden prd než deset doktorů.
Zpracováno na základě: