Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zkusili jsme jíst levné potraviny a ušetřili jsme tisíce. Odrazilo se to ale na naší tělesné pohodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wendy Wei / Creative Commons / pexels.com

Šetření je novým českých trendem posledních let. Lidé ale často šetří na nesprávných místech. I my po dobu jednoho měsíce zkusili šetřit na potravinách. Ušetřili jsme sice tisíce, ale radost z toho nemáme.

Článek

Od doby koronavirové krize začala česká ekonomika stagnovat více, než bylo do té doby obvyklé. Od roku 2022 došlo k podstatnému propadu životní úrovně Čechů, a tak se rozmohl nový trend. Stalo se jím šetření, které z hlediska své podstaty není nic špatného, záleží však na čem lidé začnou šetřit. Češi si nechtějí odepřít standardy, na které si zvykli. Tím, na čem šetří, tak ve většině případů nejsou dovolené nebo značkové oblečení, jsou to potraviny.

I když šetříme na potravinách, musíme rozlišovat dva typy takového šetření. Pokud nakupujeme v akcích, které nám každý týden servírují všechny maloobchodní potravinové řetězce, můžeme uspořit podstatné peníze. A nemusíme jít dolů s kvalitou, na kterou jsme zvyklí. Jenže to vyžaduje během týdne navštívit většinu těchto řetězců, někde jsou akce omezeny pouze na konkrétní dny. Zabere to tak velké množství času.

Pak je tu ale metoda, která nás k objíždění velké spousty supermarketů a hypermarketů nenutí. Kupujeme při ní stále stejné druhy potravin, ale vybíráme si levnější značky, případně kupujeme zboží pod značkami maloobchodních řetězců. I tak se dají ušetřit podstatné peníze, ale je to to pravé? My to zkusili.

Po celý jeden měsíc jsme nakupovali běžné potraviny, které spotřebováváme, avšak volili jsme vždy obdobný výrobek od nejlevnější značky, kterou řetězec nabízel. Rozdíly v cenách jsme si zaznamenávali. Ve výsledku jsme samozřejmě ušetřili, překvapil nás ale rozdíl v celkové sumě. Jako tříčlenná rodina utratíme měsíčně za potraviny přibližně 9 tisíc korun. Za měsíc, ve kterém jsme prováděli naše šetření, jsme se dostali téměř na polovinu této sumy. Utratili jsme s minimální námahou pouze 5 tisíc korun. Za jediný měsíc tak činila naše úspora celé 4 tisíce, což dělá za rok 48 tisíc korun.

A takto jásá mnoho Čechů. Podařilo se jim snížit rodinný rozpočet nákupem levnějších produktů, aniž by se vlastně museli omezovat. Jenže to jde ruku v ruce s tělesnou pohodou a zdravím. Většina levnějších výrobků je nekvalitních. Existují samozřejmě i výjimky, kdy se vám podaří koupit za slušné peníze kvalitní produkt. Jde ale spíše o ojedinělou záležitost.

Prvním negativním bodem takového šetření je to, že si zkrátka tolik nepochutnáte. Jídlo uvařené z levnějších potravin tolik nechutná. Někdy je to z důvodu nekvalitního procesu výrobu, někdy z důvodu složení produktu, které se může lišit a v mnoha případech obsahuje pouze náhražky. Levnější ovoce a zelenina se vám například i dříve zkazí. Sice jsme tedy ušetřili, ale část produktů jsme museli vyhodit.

Druhý negativní bod je ale ještě důležitější než ten první. Naše tělo tuto změnu pociťovalo velmi silně. Sami jsme byli překvapeni tím, jaký dopad měl tento jeden měsíc na naši tělesnou pohodu. Ze začátku měsíce se s tím tělo dokázalo poprat, ale s přibývajícími dny jsme se čím dál méně cítili dobře. Zažívací problémy, stavy únavy, nadýmání i nechuť. To vše provázelo náš exprimentální měsíc.

Přestože to zní opravdu dobře a člověk si může ušetřit na letní dovolenou, aniž by něco omezil, raději se vrátíme zpět k potravinám, na které jsme byli zvyklí. Podezřelé levné zboží určené ke konzumaci totiž může skrývat rizika, která nejsme ochotni podstoupit.

Zpracováno na základě:

a vlastního experimentu, jeho výsledků a osobních pocitů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz