Hlavní obsah
Sport

Zlatá hokejová medaile je v nedohlednu, na Švýcary prostě nemáme. Je zázrak, že jsme ve finále

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tima Miroshnichenko / Creative Commons / pexels.com

Česko může slavit hokejový svátek. Naše země se po 14 letech dostala do finále mistrovství světa v hokeji. Každý fanoušek se jistě těší na zlatou medaili, finálový zápas by však mohl být hořkým zklamáním.

Článek

Česku se v posledních letech na mistrovství světa v hokeji příliš nedařilo. Naposledy jsme jej vyhráli v roce 2010. Za celých 14 let se nám pak jen třikrát podařilo dosáhnout na bronzovou medaili. I proto je úspěch českého týmu, který se dostal až do finále, tak nevídaný a překvapil doslova každého fanouška hokeje.

Jako správní Češi jistě fandíme našemu týmu, přestože jsme moc nadějí tomu, že bychom v sobotním zápase mohli porazit Švédsko, nedávali. Jenže statistiky hovoří jasně. Za posledních deset let jsme se na mistrovství světa se Švédy utkali hned devětkrát. Z těchto soubojů jsme čtyřikrát vyšli jako vítězové, pětkrát jako poražení. Naše šance tak byly zcela vyrovnané. Švédsko se navíc na stupních vítězů této soutěže umístilo naposledy před 6 lety. Tento tým tak pro nás byl soupeřem, kterého jsme ještě mohli uhrát. Proti Švýcarsku to bude těžší.

Švýcarsko, ve stejný den jako náš tým, postoupilo do finále, svedlo svůj boj o postup s Kanadou. A na tento silný tým nastoupilo Švýcarsko velmi sebejistě. Během prvních třinácti minut už vedl tento evropský stát 2:0. A byla to vskutku podívaná. Švýcaři se svého místa ve finále zkrátka nehodlali vzdát.

V dalších dvou třetinách se jejich snažení sice nesetkalo s přílišným úspěchem, a tak se vzájemný souboj Švýcarska a Kanady musel rozhodnout až v nájezdech. Švýcarsko ale předvedlo strhující hokej a podívanou, která nám dala jasně najevo, že finále pro nás nebude jednoduché.

A opět tu máme statistiky. Se Švýcary máme mnohem horší bilanci než s poraženými Švédy. Za posledních deset let jsme se s nimi na mistrovství světa potkali celkem jedenáctkrát, zápas jsme ale ve vítězství dokázali proměnit jen čtyřikrát. Švýcarsko tak pro nás bývá tvrdý oříšek, který se nám ne vždy daří rozlousknout.

Po vzájemné historii a po tom, co Švýcaři dnes předvedli, to vypadá, že na zlatou medaili moc šancí nemáme. Vždyť i vzájemný zápas ve skupině jsme se Švýcarskem prohráli. Náš tým by musel předvést výkon, jaký v tomto mistrovství ještě nepřevedl, a Švýcaři by nesměli mít svůj den. S největší pravděpodobností tak skončíme druhý. I tak se bude jednat o skvělý výsledek, jakého náš tým už dlouhé roky nedosáhl.

Zázraky se ale občas dějí a i přesto, že jsme očividně slabší, jedno je jisté. V neděli večer celé Česko usedne k televizním obrazovkám, velkoplošným projekcím či přímo na sedadla v pražské O2 areně a bude našim hokejistům držet palce a přát jim, aby se jim po 14 letech zase jednou povedlo dosáhnout na ten nejvyšší stupínek a vyhrát pro náš stát zlatou medaili.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na výkon národního hokejového týmu na Mistrovství světa v hokeji 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz