Hlavní obsah
Zdraví

Terapie baňkováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rehabilitační pomůcky

Terapie Spophy cupping setem

V posledních letech došlo k oživení zájmu o starověké léčebné praktiky. Jednou z takových praktik, která si získala významnou pozornost, je i baňková terapie.

Článek

Co je to baňkování a jak funguje?

Baňkování zahrnuje umístění specializovaných baněk na kůži tak aby se vytvořil podtlakový efekt. Podtlak se přes kůži dostává do hlouběji uložených tkání a tak vytváří myofasciální dekompresi v daném místě, díky kterému dochází k zrychlení krevního oběhu a tělesných tekutin. Tento proces spustí řadu regeneračních mechanismů a výsledkem je tedy přísun živin do dané oblasti.

Foto: Rehabilitační pomůcky

Spophy cupping set

Druhy baněk a technik

Suché baňkování je nejběžnější formou baňkové terapie. Při této technice se baňky přikládají na kůži, přičemž se vytváří podtlak buď zahříváním baněk, nebo pomocí mechanického odsávacího zařízení. Sání táhne kůži nahoru, podporuje průtok krve, stimuluje svaly a uvolňuje napětí.

Mokré baňkování zahrnuje dvoustupňový proces. Zpočátku se provádí suché baňkování, aby se vytvořilo sání na kůži. Poté se na kůži udělají malé řezy a baňky se znovu přiloží, aby se vytáhlo malé množství krve. Předpokládá se, že tato technika detoxikuje tělo a odstraňuje škodlivé látky.

Baňkování ohněm je tradiční technika, kdy je plamen na okamžik umístěn do baňky, aby se vytvořilo vakuum. Plamen spotřebovává kyslík v baňce, a když baňku rychle přiložíte na pokožku, vytvoří sání. Baňkování ohněm může zanechat dočasné stopy na kůži, ale obecně je to bezpečná a účinná metoda.

Masážní baňkování kombinuje výhody baňkování s manuálními masážními technikami. Baňky se přikládají na pokožku a terapeut jimi pohybuje klouzavým nebo krouživým pohybem, čímž vytváří pocit jemného tahání. Tato technika pomáhá uvolnit svalové napětí, zlepšit krevní oběh a podpořit lymfatickou drenáž.

Silikonové baňky si získaly oblibu jako alternativa k tradičním skleněným nebo bambusovým pohárkům. Tyto pružné baňky se mačkají, aby se vytvořilo sání, a poté se přikládají na pokožku. Silikonové baňkování umožňuje lepší kontrolu a často se používá při rutinní péči o konkrétní oblasti, jako je obličej, krk nebo klouby.

Foto: Rehabilitační pomůcky

Baňkování se silikonovými baňkami Spophy

Výhody baňkování

Baňkování stimuluje průtok krve, uvolňuje svalové napětí a podporuje celkovou relaxaci. I když se tato terapie může někomu zdát nekonvenční, po staletí se používá v různých systémech tradiční medicíny, včetně tradiční čínské medicíny (TCM) a ájurvédy.

Na co si dávat pozor

Terapie baňkováním není vhodná pro je jakoukoliv formu lymfatické rakoviny. Tato metoda není také bezpečná při poruchách krevního oběhu či těhotenství. Pokud máte citlivou kůži, tak byste tuto metodu měli také radši vynechat. Stejně tak v případě poranění kůže, vředů či popálenin. Je důležité si uvědomit, že techniky baňkování by měli provádět vyškolení odborníci, kteří rozumí správné aplikaci a bezpečnostním opatřením.

Baňkování poskytuje různé výhody, jako je úleva od bolesti, zlepšení krevního oběhu, relaxace a detoxikace. Vždy se však doporučuje konzultovat s lékařem, než vyzkoušíte jakýkoli nový terapeutický přístup.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz