Článek
Marie Theresie Emerica Sandtnerová se narodila v prosinci roku 1885 v Praze, kde později také studovala na vyšší dívčí škole ve Vodičkově ulici. Od absolventek se mnoho nečekalo, dívky zde byly učeny především péči o domácnost, manžela a děti. Marie však dokázala z těchto základů vytěžit maximum. Na studium na kuchařské a hospodyňské škole, jež fungovala při Městské dívčí průmyslové škole, navázala učitelským kurzem na brněnské Vesně. Aby toho nebylo málo, doplnila své vzdělání ještě o účetnictví. Mohla se spokojit se svou průpravou dokonalé hospodyňky a jen se dobře vdát, ona se však rozhodla pro učitelskou dráhu, aby mohla své zkušenosti předávat dalším generacím.

Marie Janků-Sandtnerová
Jako učitelka Městské dívčí odborné školy byla velmi oblíbená a byly to právě její studentky, kdo dal Sandtnerové první impulz k tomu, aby vydala vlastní kuchařku. Ta je ještě v předmluvě věnována na prvním místě Mariiným žákyním, jakoby autorka ani nepočítala s tím, že se její publikace rozšíří po celém Československu. Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů vyšla v roce 1924 a během krátké doby se stala opravdovým bestsellerem. Paním i dívkám měla totiž sloužit jako přehledně strukturovaná učebnice, v níž vždy naleznou přesný rozpočet ingrediencí a též spoustu tipů, z nichž se některými řídíme dodnes (například kontrola dobře propečeného těsta dřívkem).
V polovině 20. let minulého století byla mistryní ve svém oboru, neusnula však na vavřínech a šla ještě dál. V roce 1926 odjela do Francie, kde se přiučila kuchařskému umění na věhlasné škole Le Cordon Bleu (stejně jako slavná Julia Child). Po svém návratu do Čech vydala knihu Francouzská kuchyně: Pro zpestření jídelního lístku českých hospodyněk. A následovalo mnoho dalších prací. Její Kniha kuchařských předpisů patřila do výbavy každé mladé ženy, dostalo se jí mnohých vydání a doslova zlidověla jako „Sandtnerka“.
Ač se to dnes po zhlédnutí obsahu kuchařky nezdá, Sandtnerová velmi dbala na to, aby byly její pokrmy levné a zdravé. Své recepty dokonce konzultovala s lékaři a jako schopná účetní dokázala ingredience dopočítat do posledního drobečku tak, aby jimi nebylo zbytečně plýtváno. Při důsledném odměřování čerpala i ze své předchozí praxe. V letech 1916 - 1918 ji totiž Magistrát hlavního města Prahy pověřil vedením vývařovny pro chudé, strádající obyvatelstvo a válečné invalidy.

Tetřevi byli za první republiky oblíbeným pokrmem
Prvorepublikové hospodyňky nosily po vzoru Janků-Sandtnerové svým manželům na stůl nejrůznější „levné“ pokrmy z hovězího, telecího, kozlečího či jehněčího masa, ale také pochoutky ze sladkovodních i mořských ryb a zvěřinu na mnoho způsobů. Některá jídla vzhledem k jejich cenám dnešní kuchařky ale jen tak neuvaří nebo si na ně nedovolí ani pomyslet kvůli ochraně přírody. Žákyně Sandtnerové se totiž učily připravovat v té době ještě hojně lovené koroptve, tetřívky, sluky (druh bahňáka z čeledi slukovitých) nebo kvíčaly (zpěvný pták z čeledi drozdovitých) a dobře dostupní jim byli i domácí holubi, perličky či kůzlata. V našem miléniu bychom s obtížemi sháněli také vnitřnosti jako brzlík, ledvinky, žaludky či mozečky jiných než hospodářských zvířat a navíc jídla z nich připravená zatracují současní odborníci na výživu pro příliš vysoký obsah cholesterolu.
I přes nedostupnost některých surovin je ale stále z čeho vybírat - Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů obsahuje 1349 receptů (od polévek a předkrmů až po cukrovinky a dorty). Kromě této nejslavnější kuchařky vyšlo ještě dalších třináct publikací, například 60 obědů a večeří jednoduchých i složitých, s výměrem potravin pro pět osob podle čtyř ročních období, Lesní plody a jejich úprava v domácnosti, Rybí kuchařka nebo Zeleniny a saláty.

Pečený telecí brzlík
Marie Janků Sandtnerová je zkrátka ikonou české gastronomie, od níž se máme stále co učit. Škoda jen doby, ve které žila. Při dnešních možnostech a se svým entuziasmem a pílí by se možná dočkala světového věhlasu. Zemřela v šedesáti letech, nedlouho po skončení druhé světové války, a je pochována na Olšanských hřbitovech ve své rodné Praze . O její hrob je pečováno s přispěním Pražského kulinářského institutu coby adopčního nájemce.
Zdroje:
https://www.toprecepty.cz/clanky/2118-slavna-kucharka-marie-janku-sandtnerova-ucila-hospodynky-varit-skromne-i-napadite/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Jank%C5%AF-Sandtnerov%C3%A1
Janků-Sandtnerová: Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů - Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů, Praha 1947