Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš a králíci v klobouku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Bartoš/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Hnutí ANO svým postojem k jednání o důchodové reformě potvrdilo, že žádnou smysluplnou alternativní koncepci nemá. I to je pro voliče důležitá zpráva.

Článek

Hnutí ANO odstoupilo od dalších jednání o důchodové reformě. Doprovodilo to „odůvodněním“, že koalice si dle svých slov stejně prosadí svůj záměr, a hnutí nehodlá předávat vládě své know-how. Obě odůvodnění jsou groteskní.

Nejde tu přece o žádné „know-how“, ale o občany v očekávání celospolečenské debaty. Taková debata opravdu není konkurenčním bojem v rámci korporátu. Jinak by podobný „copyright“ musel Babiš vyhlásit na celý svůj volební program s tím, že je tajný a všichni uvidí až po volbách. Nesmyslnost takových úvah snad ani netřeba dále rozvíjet.

A samozřejmě, že vládní koalice drží většinu a disponuje silou schválit své návrhy. K tomu dostala od voličů důvěru a mandát. Úkolem opozice v této debatě je prezentovat vlastní návrhy, které bude schopna obhájit jako vhodnější a tím přesvědčit voliče, že je způsobilejší k řízení státu než vláda dosavadní. Neúčastnit se diskusí nad klíčovými tématy znamená předem na takový záměr rezignovat, což především pro opozici nedává žádný smysl.

Hnutí ANO mělo ideální příležitost ve veřejné debatě moderované hlavou státu za velkého zájmu odborníků a médií představit vlastní koncepci a obhájit, že je lepší než ta vládní. Mohlo aktivně vyvrátit tvrzení, že neumí víc než jen destruktivní a obstrukční politiku založenou na slepém populismu a kupování voličů půjčenými penězi. Mohlo předvést svoji tolik proklamovanou odbornost, pracovitost a státotvornost. Jinými slovy, mělo šanci ukázat, že je skutečně připraveno vládnout, jak o sobě pořád tvrdí.

Jenomže nepředvedlo vůbec nic. Důvodem pochopitelně není ochrana žádného know-how, ani náhlé „prozření“, že koalice má více hlasů než opozice, ale prostá skutečnost, že Babišovi se do žádné debaty pouštět nechce. Proč? Protože jeho hnutí zjevně žádnou adekvátní smysluplnou alternativu k vládnímu materiálu nemá, resp. je tak nedostatečná, že jí nevěří ani její autoři. A svým voličům proto bude podle populistických not raději slibovat neexistující ráj namísto otevřeného přiznání, že bezbolestná reforma důchodů prostě neexistuje. Kdyby totiž ANO v této debatě mohlo získat politické a odborné body, nepochybně by toho vrchovatě využilo.

Babiš tak hraje se svými voliči těžko uvěřitelnou absurdní hru na králíky v klobouku, které je však ochoten ukázat až z premiérského křesla. Komu takové divadlo stačí, uvěřil by Babišovi klidně i to, že je převtělením Ježíše Krista.

Předpokládám však, že větší část z třetiny oprávněných voličů, kterou podle průzkumů zhruba tvoří současný podíl příznivců hnutí ANO, ještě veškerou soudnost neztratila. Tato událost tak pro ně může být důvodem k zamyšlení, zda je prostá víra v Babišův kouzelný klobouk dostatečným důvodem svěřit mu svoji budoucnost.

Pro nás ostatní, kteří namísto kouzelných klobouků věříme na seriózní otevřenou debatu, objektivní důkazy a odborné argumenty je tato událost jen dalším potvrzením již mnohokrát potvrzené teze: Hnutí ANO není kompetentní k řízení této země!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz