Hlavní obsah
Aktuální dění

Novým rokem se mění pravidla politických platů. Parlamentu zmrznou, přilepší si v obcích a krajích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pirátská strana, CC BY-SA 2.0

V poslední pracovní den roku 2023 vyšly ve Sbírce zákonů očekávané předpisy s novými pravidly platů a odměn našich zástupců. Uplatní se hned od 1. ledna 2024. Někdo zůstane při starém, někteří obecní zastupitelé naopak mohou usilovat o trojnásobek.

Článek

Celostátní politika skoro beze změn

Meziročně se poslancům, senátorům, vládě a prezidentovi téměř nic nemění, konsolidace rozpočtů jim však snížila platy o šest procent. Bez ní by právě o tolik v novém roce porostly.

Zvýšil se totiž průměr hrubé mzdy v národním hospodářství, z něhož se při výpočtu i nadále vychází. Vlivem zaokrouhlování výsledku na stokoruny nahoru si pouze někteří právě o 100 Kč přilepší. Rozšoupnout se při oslavě budou moct například místopředsedové 63 sněmovních podvýborů, šéfové Poslanecké sněmovny i Senátu a předseda vlády.

Základní plat poslanců a senátorů však zůstane 102 400 korun.

Beztak na něm až tolik lidí nelpí, z 200 poslanců jej nyní pobírá pouze 12. Ostatní berou víc díky místům ve vládě nebo různým funkcím v parlamentních orgánech. Šestnáct poslanců drží aspoň to nejmenší z nich, ale i pouhá pozice místopředsedy občas zasedajícího podvýboru hned znamená 10 tisíc měsíčně navíc.

Vysněná valorizace pro zastupitele

V krajích, obcích a Praze byli dlouho zastupitelé závislí na vládě. Jaké částky pro odměny určila, takové byly. Zákon stanovoval základní pravidla jen stručně, Ústavní soud tento systém kvůli protiústavnosti zrušil. Zákonodárcům ale dal čas do konce roku 2023, ať vše dají do pořádku.

Nový systém se velmi podobá metodě používané pro celostátní politiky. Základna vycházející z mezd v hospodářství se vynásobí koeficientem podle zastupitelské funkce.

Pro rok 2024 je základna 42 249 korun. Koeficient pro uvolněné starosty obcí do 300 obyvatel činí 1,211. Dostávat tak budou 51 164 korun měsíčně. Všem odměny vzrostou, nejčastěji o 7 až 13 procent. Na základě pohybu mezd v hospodářství se jim budou automaticky hýbat odměny i v dalších letech.

Tahle novinka dopadá na mnohem víc lidí. Obecních zastupitelů je přes 60 tisíc, k tomu nutno přičíst ještě tisíce dalších v městských částech a obvodech členěných měst.

Malí velcí radní

Masivnější zvýšení může čekat zastupitele v obcích od 601 do 3 000 obyvatel, pokud se v nich vytvoří rada obce. Ta vzniká, pokud má zastupitelstvo aspoň 15 členů, což je běžné v obcích cca od 1 300 obyvatel. Neuvolnění členové rady budou moct mít téměř trojnásobnou odměnu za funkci oproti dnešnímu stavu.

Prošel návrh poslankyně Olšákové (STAN), která naštěstí zde není sama ve střetu zájmů. Kumuluje sice mandáty a je neuvolněnou radní ve Valašských Kloboucích, tam však žije skoro pět tisíc obyvatel.

Možnost vyšší odměny zdůvodnila obsáhlým problémem českých drobných obcí. Je jich spousta, nemají ale peníze na odborný aparát, který by pomohl starostovi plnit uložené povinnosti a dbát na rozvoj. V těchto obcích ovšem podle jejího příkladu už někdy jsou peníze na zakládání příspěvkových organizací, například škol.

Výsledkem jsou na pohled absurdně vysoké platové koeficienty v příslušných buňkách tabulky. V sedmisetčlenné obci bude maximem 20 745 korun. Asi o pět stovek víc než za stejnou funkci půjde dostat v radě hlavního města Prahy.

Řeč je tu ovšem pouze u neuvolněných zastupitelů, pro které zákon určuje pouze maximální možnou výši odměny. Konečné slovo má zastupitelstvo, které neuvolněným členům (s výjimkou starosty) nemusí schválit vůbec žádnou odměnu.

Z podobného soudku:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz