Hlavní obsah
Aktuální dění

Slovensko a hlasování poštou. Snad méně problémů než minule, ať se (ne)poučíme z chyb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: commons.wikimedia.org

Nejsem ani amatérský fotograf, abych si sháněl bezlicenční fotku slovenské urny :)

Na Slovensku hlasování poštou existuje, využít ho jde při trávení dne voleb v zahraničí. Slováci žijící mimo svou zemi ani jinou možnost k účasti nemají. Omezení ale spočívá v dlouhém posílání zásilky ze vzdálených zemí.

Článek

Hlasovat poštou mohou Slováci pouze při parlamentních volbách (do jediné komory jménem Národní rada) a při celostátním referendu. Je vidět různé vnímání významů jednotlivých hlasování. Nejde se touto cestou účastnit volby prezidenta, do níž se naopak Češi mohou zapojit na úřadech v zahraničí.

Musíte o tuto slovenskou možnost požádat, přijde vám zásilka. Lístky si doma natisknete (aspoň ten, který chcete použít). Jsou označené, že slouží jen pro hlasování poštou, tak je nejde využít ve volební místnosti. Pak jen vše poslat do vlasti – na bratislavskou adresu ministerstva vnitra. Nebo ji tam osobně dovézt do 12 hodin dne přede dnem voleb. To je zkrátka jistější, když člověk nežije od Slovenska daleko.

Při volbách v roce 2020 si někteří Slováci žijící v zahraničí naříkali, že jim materiály došly až těsně před volbami, kdy už nebyl čas, aby zásilku poslali na Slovensko. Nespokojenost podpořil výsledek koalice Progresivního Slovenska a SPOLU, která nepřekonala koaliční 7% klauzuli o necelou tisícovku hlasů. Mezi lidmi v zahraničí byla ze všech volebních stran nejoblíbenější (33,3 % hlasů).

Tehdy někteří Slováci místo vnitra vše zařizovali s obecními úřady. Tedy pokud měli trvalé bydliště na Slovensku a jen v den voleb (na Slovensku jsou jednodenní) měli být v zahraničí. Dnes raději vše zařizuje vnitro, ať už máte trvalé bydliště kdekoliv. Odpadnou tak nezkušené a zmatené obecní úřady, které si s postupem nevěděly moc rady.

Pro kontext, není to zrovna zahraniční příval. V roce 2020 ze zahraničí pocházelo 1,67 % všech platných hlasů. Naprostou většinu z nich tvořily hlasy lidí, kteří trvalé bydliště mají na Slovensku.

Odlišnosti od českého pokusu

Ještě když jsem pracoval jako redaktor na Novinkách zaměřený na dlouhodobé obsahy, analyzoval jsem návrh na české korespondenční hlasování. Momentálně je uložený pod ledem a jen tak na něj nedojde. Pokud vůbec někdy.

Na Slovensku alespoň dostanete upozornění, že vaše volební zásilka dorazila na ministerstvo vnitra včas. S takovým ujištěním u nás nikdo z 50 navrhovatelů nepočítal.

I tak ovšem nezbývá než mít důvěru v poštovní služby, že se nic neztratí. Češi by své zásilky posílali na velvyslanectví nebo konzulát, kam náleží. Tedy by museli věřit všem kromě České pošty, neboť na území ČR by to použít nešlo.

Na rozdíl od osobního hlasování ve volební místnosti zde zkrátka nejde mít kontrolu, že váš hlas je v urně a že jen na vás záleží, jestli splňuje vše, aby byl platný.

Kdyby v ČR podobný zákon byl přijatý, nepochybuji, že by rychle letěla na Ústavní soud žádost o jeho zrušení z důvodu protiústavnosti. Na to stačí návrh mj. 41 poslanců, 17 senátorů nebo samotného prezidenta. Jenže mezitím by šlo podle něj pořádat volby. Hrozilo by podkopání důvěry v ně, což někomu může hrát do karet.

Přeci jen tajnost volby doma nejde zaručit tak, jako to děláme jinde. Akorát za plentu ve volební místnosti s vámi kromě výjimek nikdo nesmí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz