Hlavní obsah
Právo a státní správa

Nízké odměny pro volební komise? Při referendech jde pro obec pracovat i zadarmo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons - volné dílo

Téměř celá země opět prošla volbami. Najít dostatek dobrovolníků do volebních komisí, když kandidující subjekty je opět nedokázaly obsadit svými nominanty, bylo opět obtížné. Následky povodní odstraníme, ale některé problémy přetrvají.

Článek

Kandidáti a kandidující strany mohou poslat do každého okrsku jednoho delegáta. Zbylá místa – a že jich je hodně – zaplňuje starosta z dobrovolníků a úředníků. Ti se přidají k úřednickým zapisovatelům v téměř 15 tisících okrscích. Volební místnosti tak při celostátních volbách střeží přibližně 70 tisíc lidí.

Za málo peněz by ani muzika nebyla

Řadový člen při volbách dostane 1 800 korun. O něco více se odměňují předseda, místopředseda a zapisovatel. Odměna se také navyšuje, pokud probíhá více voleb souběžně a když se koná druhé kolo daných voleb.

Při druhém kole ovšem roste jen asi o 40 procent, ačkoliv ve volební místnosti je nutno strávit téměř stejný čas. Pouze sčítání jde rychleji, když zbývají pouze dva kandidáti. Že se za druhé kolo nedává stejně peněz jako za první se v roce 2018 zdůvodňovalo zejména zátěží na státní rozpočet.

Neděste se, že přesné částky stanovuje „pouhá“ vyhláška ministerstva vnitra. Volební zákon, který tato vyhláška provádí, by ovšem mohl sám být konkrétnější. Nyní má ministerstvo zcela volnou ruku, odměny může klidně desetinásobně zvýšit, ovšem také snížit. Poslední změna ale přišla před šesti roky.

Někde pod minimální mzdou

Pro rok 2024 platí minimální hodinová mzda ve výši 112,50 Kč. Při zjednodušení tedy odměna řadového člena odpovídá 16 hodinám práce.

Hlasování samotné trvá 14 hodin. K funkci patří i přípravy volební místnosti, účast na základním školení i doba samotného sčítání. 16 hodin by nestačilo ani pro nejrychlejší z voleb. Odměna je ale vždy stejná.

Zjišťování výsledků v trvá déle v početných okrscích – v Praze v jednom průměrně žije přes 800 voličů. Také vysoká účast se projeví, zejména u voleb do Poslanecké sněmovny, kde se zjišťují stranické hlasy i počty přednostních kroužků.

Ještě víc času zaberou komunální volby, které jsou svým systémem nejsložitější pro voliče i komise. Rozdávání tolika křížků, kolik se v dané obci volí osob, napříč seznamy kandidátů vyžaduje dlouhé počítání a pečlivé kontroly.

Navíc v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Pardubicích, Ústí nad Labem a částech Liberce a Opavy zažívají dvojité komunální volby. Když se současně volí zastupitelstvo města i zastupitelstvo městské části či obvodu, v některých okrscích se pracuje až téměř do noci. V nich se člen komise může těšit na 400 Kč navíc.

Svět (svobody a) přímé demokracie

Celostátní referendum jsme dosud zažili pouze v roce 2003 o vstupu do Evropské unie. Tehdy komise dostaly odměny ve stejné výši, jaké jim náležely ve sněmovních volbách o rok dříve.

Zcela jinou oblast představují referenda v samosprávě. Alespoň na obecní úrovni, protože krajské referendum se zatím žádné nekonalo. V místních jde hlasovat jen o některých záležitostech, o nichž obec rozhoduje sama. Běžně jde o regulaci hazardu či stavby elektráren (viz seznam).

Stát tedy neproplatí žádné náklady – vše včetně členů komise musí hradit obec. Aby ji občanský petiční výbor svým podlým vyvoláním referenda nezruinoval, platí zde zcela jiná pravidla. Tedy pokud se referendum nekoná zároveň s volbami, pak má člen komise záruku peněz podle volebního zákona.

Jinak ale o výši odměny rozhoduje zastupitelstvo. Předsedové komisí smí dostat maximálně pětinu minimální mzdy (nyní 3 780 Kč). Ostatní členové nejvýše sedminu (nyní 2 700 Kč). Když jde jen o strop, realita může být jinde.

„Stejná“ práce, různé koláče

V červnu v Chrášťanech nedaleko Prahy dostali členové komisí stejné částky, jako kdyby se konaly volby. Protože nebyl termín referenda slepen s volbami, hlasování proběhlo v jeden den od 7 do 22 hodin.

Nižší odměny mířily za květnovou šichtu do Dobkovic na Děčínsku. Zastupitelstvo pro referendum vyhradilo jen 12 hodin, i částky odpovídaly přibližně čtyřem pětinám obvyklých hodnot.

Z poměřování ovšem nejde dělat větší závěry. Březnové šestihodinové referendum v Líšťanech by jinak mohlo vypadat jako místo pro nezvyklé přeplácení členů komise. Řadový člen dostal tisíc korun, tedy víc než polovinu peněz za méně než poloviční čas při srovnání s volbami.

V Jáchymově naopak zdůraznili pozici místopředsedy, který musí být ve střehu, zejména když si jde předseda odskočit. Svěřili mu více peněz než zapisovateli, jehož povinnosti naopak jsou neustálé a nejde je na nikoho přenést.

Obce za čas a energii v komisích lidem také platí. Někdy ovšem méně než při volbách, které nejdou z obecní pokladny. A všechna čest dobrovolníkům, kteří v práci v komisi vidí něco většího a významnějšího. Za rok nás opět budou potřebovat po desetitisících.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz