Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Máte les? A mohli bychom ho vidět?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Richard ze Sázíme Česko

„Nezlobte se, že vás otravujeme, ale máte les?“ zeptali jsme se tisíců lidí jako ta ikonická babča z filmu Kulový blesk. A řeknu vám, dozvěděli jsme se věci!

Článek

Zajímá vás, jak velký byznys to je, když máte malý les? Nebo sami nějaký ten kus lesa vlastníte, třeba po dědovi? Takzvaných drobných vlastníků lesa o velikosti do 50 hektarů je v Česku zhruba 300 tisíc. Dohromady tihle soukromníci drží téměř jednu osminu všech českých lesů, a to už je dost na to, aby to stálo za pozornost.

Léto je pro lidi, kteří se věnují sázení stromů, celkem klidná doba. Výsadby musí v třicetistupňových pařácích počkat na vlhký podzim, a vy máte trochu času na přípravné práce nebo strategické úvahy. Sázíme Česko letos v červenci oslavilo 1. narozeniny, a tak jsme se taky na chvíli zamysleli. Za těch několik měsíců intenzivní práce jsme potkali hodně majitelů lesních pozemků, hlavně těch, které postihl kůrovec, a trochu už víme, s jakými problémy se potýkají. Přesto někteří odborníci se svými teoriemi tvrdili něco úplně jiného. Kde je tedy pravda? Zjistili jsme, že žádná objektivní data o těch, co mají malý kus lesa, prostě nejsou k dohledání!

301 soukromých majitelů lesa – záhada hlavolamu

Abych to celé nejdřív uvedl do kontextu: lesy pokrývají 34 % rozlohy našeho státu, a z téhle ohromné plochy mají 350 000 hektarů v držení fyzické osoby, jako jste vy nebo já. Takzvaní drobní vlastníci lesa jsou ti, kteří nemají větší lesní pozemek než 50 hektarů – a drtivá většina těchto lidí nemá ani kousek větší než hektar, tedy 100 krát 100 metrů. Víme, že právě drobní vlastníci mají s hospodařením v lese celkem problém a potřebují s péčí o něj pomoct. A protože žádný objektivní výzkum není k dispozici, museli jsme ho prostě provést sami.

Oslovili jsme renomovanou agenturu Nielsen, která disponuje panelem zhruba 60 tisíc respondentů, a začali jsme s výzkumníky po drobných vlastnících lesa pátrat. A hned jsme narazili na další problém. Nikdo před námi se těch tisíců panelistů neptal na les! A tak jsme museli s pomocí speciální otázky „Máte les? Nebo spravujete les svého rodinného příslušníka?“ ty správné respondenty nejdřív najít. Výsledkem byl supervzorek 301 prověřených osob, kterých jsme se mohli dál vyptávat. A teď už vás fakt nebudu napínat, co jsme se dověděli!

Mít malý les prostě není žádný byznys

Dost nás mrzí, když někdo říká, že přispívat na sázení stromů v lese nemá smysl, když vlastníci mají z lesa zisk a na sazenice přispívá dotacemi stát. A navíc, vlastník má přece povinnostsázet, když mu popadají stromy při kalamitě! Jenže náš průzkum ukázal, jak vypadá „zisk“ těchhle malovlastníků. Dost bledě, řeknu vám. Za posledních 5 let mělo z lesa nějaký příjem jen 17 % respondentů, 48 % bylo na nule a 6 % vlastníků muselo les dotovat. 29 % respondentů pak řeklo, že se lesnické činnosti nevěnuje, nebo uvedli, že neví. Co to znamená? Že 83 % malých vlastníků z lesa nevidí ani korunu. Osobně si myslím, že i velká část těch „ziskových“ vlastně prodělala, jen úplně netuší, jak zisk vypočítat. To malé procento, které na lese „vydělává“, totiž zhruba koresponduje s těmi, kteří uvedli, že museli likvidovat dřevo po kalamitě. Takže ano, strejda z vesnice vám pokácel suché stromy a o těch pár stovek za dřevo jste se podělili? A teď s vaším rodinným rozpočtem přemýšlejte, jak vybudovat nový zdravý les pro budoucí generace!

Odborný lesní hospodář? A kdo to je?

Když už vlastníte ten kousek lesa, víte o tom, jaké máte zákonné povinnosti, nebo do lesa jen chodíte pro klacky na zátop? Ptali jsme se na to ze všech stran, a nakonec nám nejvíc ukázaly otázky na odborného lesního hospodáře. Tento takzvaný OLH je totiž odborník pověřený státem, kterého máte jako malý vlastník zdarma k dispozici. Může vám poradit, jak správně v lese hospodařit, ale také vás kontroluje. Když přijde kůrovec, měl by být tím prvním, kdo vás varuje a pomůže vám minimalizovat škody. Jenže náš průzkum ukázal, že 29 % respondentů neví, kdo přesně jejich OLH je, 45 % z těch, kteří o takovém odborníkovi vědí, na něj nemá kontakt. Sám odborný lesní hospodář 60 % respondentů za posledních 5 let buď nekontaktoval, nebo si to vlastníci lesa nepamatují. Co to znamená?

Nemyslím si, že by OLH svoji práci zanedbávali. Pokaždé, když se Sázíme Česko plánujeme nějakou výsadbu, bavíme se s místním odborným lesním hospodářem. Víme, že to jsou schopní profíci. Ale zdá se, že povědomí o jejich činnosti by prostě mělo být větší. Jak totiž chcete jako soukromník bojovat s kalamitami a připravit les na klimatickou změnu, když ani neznáte odborníka, kteří je tu přímo pro vás a zadarmo k dispozici?

Soukromé lesy potřebují pomoct

Náš průzkum byl jen pomyslným výkopem a věřím, že na něj naváže některá z lesnických fakult nebo výzkumných ústavů. Bylo by to zapotřebí, vždyť i náš malý vzorek odhalil poměrně závažné skutečnosti. Kdybych to měl celé vypsat, museli byste dlouho skrolovat, a tak si to nechám třeba na nějaký příští komentář. Pokud chcete přesná data z výzkumu Nielsen, podívejte se na kompletní výsledky sem. A jestli chcete pomoct českým lesům a jejich malým vlastníkům (nebo jste sami jedním z nich), vyražte s námi ven sázet. Sezóna je právě v plném proudu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz