Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Naše krajina nevzkvétá. Změnme to v novém roce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Richard ze Sázíme Česko

Jak by asi znělo novoroční poselství o našich lesích a krajině? Asi nijak pozitivně – zvlášť naše lesy ve srovnání s těmi v jiných zemích prostě nevzkvétají. Proč bychom to v roce 2024 měli řešit?

Článek

Z výsledků průzkumu provedeného odborníky organizace Člověk v tísni vás zamrazí. Hodnocení české krajiny pomocí satelitních snímků, které zveřejnili na konci září 2023, ukazuje, že „půda umírá, stromy chřadnou, voda mizí, teploty stoupají“. Uhodnete důvod? Konvenční hospodaření, jehož následkem je odlesnění krajiny, snížení biodiverzity a eroze půdy.

Veselo vám nebude, ani když si přečtete výsledky mezinárodního výzkumného programu ICP Forest, který měří a porovnává zdravotní stav lesů ve 30 zemích. Naše stromy podle nich chřadnou nejvíce ze všech zemí, společně s těmi francouzskými. Čtyři z pěti českých jehličnanů jsou nemocné a poškozené. Řekne mi prosím někdo, jak jsme se sem dostali?

Multifunkční lesy vs. jednoúčelová pole

Dle dat zabírají lesní ekosystémy něco přes třetinu (37 %) české krajiny, na jejím zdraví se podílejí ze čtvrtiny. Pro srovnání, zemědělská krajina pokrývá skoro polovinu Česka (přesně 46 %), ale na zdravé krajině se podílí z pouhých 16 %. Jak by ne. Zemědělská půda má jen jediný cíl, tedy možná dva. Zasadit, sklidit, zasadit, sklidit… A tak stále dokola.

Na rozdíl od zemědělského ekosystému má les přínosů a rolí hned několik: chladí krajinu, podporuje biodiverzitu, zabraňuje erozi půdy a tak dále. Les – zejména ten pro naši republiku přirozený, smíšený – je prostě stav, který naší krajině prospívá nejlépe. Problém samozřejmě nastává ve chvíli, kdy se s lesem začne zacházet jako s tou zemědělskou půdou. Smrkové monokultury a už to jede. Zasadit, vytěžit, zasadit, vytěžit…

Tohle jsme nezvládli. A co dál?

Takže abychom to shrnuli. Data a měření ukazují, že (stejně jako tehdy za dob covidu) jsme nejlepší. Tentokrát v neveselém stavu krajiny a chřadnutí lesů.

Čí je to vina? Řekněte jméno!

Jenže na tohle fakt nemáme čas. Jak to bylo a kdo za to může nás nespasí. Víme, jaký máme problém, tak s ním pojďme něco dělat. A začít můžeme hned teď, z kraje nového roku 2024.

Snahy byly, ale pak přišla Tesla

Když se totiž věci pohnou „zdola“, od nás od lidí, může se ledacos změnit. Jeden příklad za všechny: Po mnoho let se politici a ekologické organizace snažili prosadit snížení emisí skleníkových plynů z dopravy. Tlačili na přechod k ekologičtějším technologiím, například k elektromobilitě.

Kdo ale reálně protlačil elektromobily do běžného života? Ano, Tesla. A ta změna byla poměrně rychlá. Ať tedy máte na elektromobilitu jakýkoliv názor, jedno nelze zpochybnit – právě soukromé firmy akcelerovaly její nástup.

Příkladů, kdy regulace a zákony následovaly tlak občanského a soukromého sektoru, je mnoho. Třeba hnutí za ženská volební práva. Nebo PayPal, který změnil způsob, jakým platíme. Hybatelem pokroku jsou velmi často činy jednotlivců a tlak organizací, nikoliv zákony a regulace. Koneckonců, kdo určuje, co bude soukromý sektor vytvářet? Ano, my sami. Zákazníci, spotřebitelé.

Naše krajina, náš problém

Jestli vás, stejně jako mě, sakra štve, jak na tom naše krajina a lesy jsou, pojďme s tím společně něco udělat. Nečekejme, až (a jestli) to za nás vyřeší politická strana, stát anebo třeba pan prezident. Neházejme zodpovědnost za vzduch, který dýcháme, a půdu, která nám dává jídlo, na majitele lesů, politiky, kteří pro ně vytvářejí zákony, a úředníky, kteří je mají dozorovat. Česko je naše země.

Pokud každý z nás přijme maximální zodpovědnost za sebe i své okolí a bude makat na tom, abychom se společně měli lépe… teprve pak se budeme mít opravdu o něco líp. Tak si vyhrňme rukávy a jdeme na to! Jen pozor, občas šlápnete do hromady… jehličí.

Zdroje:

https://hnutiduha.cz/aktualne/ceske-lesy-dlouhodobe-chradnou-nejvice-v-evrope-vyrazne-poskozenych-jehlicnanu-je-temer-80

https://klima.clovekvtisni.cz/je-ceska-krajina-zdrava-data-mluvi-jasne-10677gp

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz