Hlavní obsah
Finance

Kvalitní dynamické fondy zajistí přilepšení k důchodu i desítky tisíc měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Můžete se díky kvalitnímu spoření stát bohatým důchodcem? Je možné, aby za 4.000 měsíčně byl důchod 40.000? Vždyť zkušenosti s penzijkem jsou špatné a málokdo věří tomu, že by jiné spoření mohlo být lepší. Ukážeme si, že existuje a může ho mít každý.

Článek

Aby spoření na důchod dávalo smysl, musí vynášet mnohem víc než 1 % ročně, jak tomu je u starých smluv penzijního připojištění (PP), nebo 3 % jako u nových smluv doplňkového penzijního spoření (DPS). Na světových kapitálových trzích lze při dlouhodobém spoření běžně dosáhnout 8 % ročně (zde). A takového výnosu dosahuje i celá řada podílových fondů nabízených investičními společnostmi sdruženými v Asociaci pro kapitálový trh (AKAT). Průměrný roční výnos 8 % zajistí po 40 letech při pravidelném spoření 4.000 Kč měsíčně přilepšení k důchodu ve výši 40.000 Kč měsíčně po dobu 15 let.

Proč ale penzijní společnosti do těchto nejlepších dynamických fondů neinvestují? V čem je problém?

Většina ekonomických odborníků by okamžitě odpověděla, že s vysokým výnosem je spojeno vysoké riziko, které si při spoření na důchod nemůžeme dovolit podstupovat, protože by případné ekonomické krize a poklesy kapitálových trhů na konci spoření mohly dramaticky zmenšit objem úspor a výrazně snížit následně vyplácené důchody.

A stejní odborníci doporučují bojovat proti tomuto riziku konzervativními spořícími strategiemi. Ty mají ochránit důchodové úspory před výrazným znehodnocením na konci spoření díky tomu, že mají nižší kolísavost než dynamické spořící strategie (například zde). Riziko, že na konci spoření dojde k poklesu na kapitálových trzích, jistě existuje, a měla by mu proto být věnována náležitá pozornost.

Ale skutečně to funguje tak, jak radí odborníci? Opravdu dokáže konzervativní spořící strategie ochránit úspory před poklesy na kapitálových trzích a zajistit vyšší přilepšení k důchodu než při spoření dynamickém?

To se dá jednoduše zjistit, když se podíváme, jakých výsledků dosáhly dynamické a konzervativní strategie, pokud spoření probíhalo za nejméně příznivých ekonomických podmínek s výrazným poklesem na konci spoření. Ukazuje se, že při 40letém spoření s nejlepším konzervativním penzijním fondem DPS (zde) by došlo ke ztrátě -1 % ročně, ale kvalitní dynamické fondy by byly v zisku +5 % ročně a více!

Pro lepší představu, při 40letém pravidelném spoření 4.000 Kč měsíčně, které by probíhalo za historicky nejhorších ekonomických podmínek, by s nejlepším konzervativním fondem DPS bylo přilepšení k důchodu ve výši maximálně 4.000 Kč měsíčně po dobu 15 let, zatímco s kvalitními dynamickými fondy by bylo 18.000 Kč měsíčně a víc! Všechny údaje v tomto článku jsou očištěny o průměrnou inflaci 3 % ročně a vyjadřují tak kupní sílu v dnešních cenách.

Co z tohoto příkladu vyplývá? Že kvalitní dynamické fondy i přes vyšší kolísavost dosahují při dostatečně dlouhé době spoření i při nepříznivých ekonomických podmínkách vyššího výnosu než nejlepší konzervativní fondy DPS, a podstupujeme proto s nimi nižší riziko ztráty!

Tento příklad také ukazuje, že odborníky doporučované konzervativní spořící strategie přes svoji nízkou kolísavost nechrání úspory na důchod před nepříznivým ekonomickým vývojem a propady na kapitálových trzích, ale zaručeně způsobí pouze chudobu ve stáří, jak to dokazují výsledky penzijka za posledních 30 let.

Aby byl obrázek úplný, musíme se ještě podívat, jak spoření dopadne, pokud by probíhalo 40 let za nejpříznivějších ekonomických podmínek. Nejlepší konzervativní fond DPS by vydělal 2 % ročně, kvalitní dynamické podílové fondy pak 9 % ročně a víc.

Vidíme, že pokud se při 40letém spoření budeme řídit radami odborníků a vsadíme na nejlepší konzervativní fondy DPS, můžeme vyhrát přilepšení k důchodu v rozmezí od 4.000 Kč do 8.000 Kč měsíčně po dobu 15 let. Ale pokud vsadíme na kvalitní dynamické fondy nabízené členy AKAT, pak v závislosti na ekonomických podmínkách, ve kterých spoření proběhne, dosáhneme na jackpot ve výši od 18.000 Kč do 100.000 Kč měsíčně, jak je to obvyklé v ekonomicky vyspělých zemích. Tak obrovský rozdíl je mezi spořením do konzervativních a kvalitních dynamických fondů!

Většina střadatelů se snaží předejít tomu, aby měli na konci spoření méně, než vložili. Prostě nechtějí, zcela logicky, utrpět ztrátu. Současně by ale byli rádi, aby spoření vyneslo co nejvíc. Jak jsme ukázali na našem příkladu, při dlouhodobém spoření se ztrátě nevyhneme tím, že investujeme do fondů, které mají nízký výnos a nízkou kolísavost.

Naopak jsme zjistili, že při dlouhodobém spoření platí, že čím má kvalitní fond vyšší výnos, tím s ním podstupujeme nižší riziko ztráty a tím naše úspory lépe ochrání před nepříznivým ekonomickým vývojem a propady na kapitálových trzích! Přitom kvalitních fondů, které mají vysoký výnos a nízké riziko ztráty, je celá řada. A jsou dostupné každému, kdo spořit chce, protože je nabízejí všechny významné investiční společnosti. Jsou proto k dispozici i pro spoření na důchod, které se díky tomu může a musí stát nedílnou a velmi silnou součástí našeho důchodového systému. A udělá z našich důchodců důchodce bohaté!

O tom, že tento příklad nebyl vybrán úmyslně tak, aby to, jak se říká, vyšlo, ale že jde o obecný jev, který má své logické zdůvodnění, o tom píšeme v článcích zde, zdezde.

Anketa

Může spoření na důchod vynášet víc než dnes?
Nevěřím, že by nějaké spoření mohlo vynášet víc než současné penzijko.
26,7 %
Je mi jedno, kolik bude penzijní spoření vynášet, důležité je, aby byl výnos garantovaný.
13,8 %
Myslím, že dlouhodobé spoření může vynášet víc než 3 % ročně.
4,4 %
Myslím, že dlouhodobé spoření může vynášet víc než 5 % ročně.
11 %
Myslím, že dlouhodobé spoření může vynášet víc než 7 % ročně.
44,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 574 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz