Hlavní obsah
Finance

Vládo, probuď se! Nechceme jít do důchodu později a s méně penězi! Víme, že jde reforma udělat lépe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock

Experiment s důchodovou reformou se podařil

Vláda pojala důchodovou reformu jako úsporný program. Chce zvýšit důchodový věk a snížit výpočet nových důchodů. 80 % občanů s tím ale nesouhlasí a chce skutečnou reformu. A někteří už mají vlastní zkušenost s tím, jak by měla vypadat. Nevěříte?

Článek

Neobyčejný příběh obyčejných lidí

Dagmar a Miloš jsou manželé těsně před šedesátkou, vychovali dva vysokoškolsky vzdělané potomky. Pracují v menších firmách a berou průměrné mzdy. Bydlí v průměrně velkém bytě pod hypotékou. A přesto už mají na důchod naspořeno 1.880.000 Kč. A až půjdou za 6 let do důchodu, budou to už skoro 4 miliony! Každý z nich si bude moci k důchodu 20.000 Kč vyplácet rentu 11.000 Kč a mít tak úplně stejný čistý příjem, jako když pracoval! Nevěříte, že je to možné?

Experiment s důchodovou reformou

Před 11 lety, to se jim blížila padesátka, si pozvali finančního odborníka, aby jim poradil, jak se zajistit na důchod. Společně zjistili, že si mohou dovolit spořit 4.000 Kč měsíčně, což by jim stačilo na rentu kolem 3.000 Kč pro každého. Je to lepší než nic, ale i tak by se museli v důchodu smířit s o čtvrtinu nižšími příjmy, než když pracovali.

Poradce ale vytáhl žolíka: Řekl, že existuje příspěvek zaměstnavatele, a vysvětlil jim, jak funguje. A pro oba ho u jejich zaměstnavatelů dojednal. Nebylo to úplně jednoduché, pořádně nevěděli, o co jde, ale nechali se přesvědčit. Tím se mohlo do spoření na důchod zapojit dalších 8.332 Kč měsíčně.

A dostavil se „zázrak“: Přesto, že nebyly k dispozici spořící produkty s kvalitním výnosem, spoření vyneslo zatím skoro dva miliony! Ale jen díky tomu, že ke svému zodpovědnému přístupu k zajištění na stáří měli hrdinové našeho příběhu i velké štěstí, že narazili na odborníka, který jim příspěvek zařídil.

A v praxi tak ověřili, že spoření na důchod s příspěvkem zaměstnavatele skvěle funguje!

Experiment se povedl, dává smysl postavit na něm skutečnou důchodovou reformu

Kolik takových šťastlivců u nás ale je? Dagmar ani Miloš neznají nikoho ze svého okolí. Přitom minimálně jejich kolegové v práci o příspěvku zaměstnavatele věděli, ale připadalo jim zbytečné si na důchod spořit, věřili, že se o ně postará stát. Ano, postará, ale budou se muset spokojit s příjmem o 35 % nižším, než na jaký jsou zvyklí.

Tento skutečný příběh proto poskytuje jedno ponaučení:

Ani ve vyšším věku není pozdě začít na důchod spořit, pokud je to priorita a jsou k dispozici zdroje, především příspěvek zaměstnavatele.

A také nastoluje jednu otázku:

Když mohou příspěvek čerpat Dagmar s Milošem, proč by ho nemohli čerpat všichni ekonomicky aktivní občané, jak je to obvyklé v řadě zemí světa?

S návrhem skutečné důchodové reformy, po kterém volá 80 % občanů (zde), jehož základem je povinné čerpání příspěvku zaměstnavatele (zde), už byli podrobně seznámeni poslanci všech vládních stran, kteří se na důchodovou problematiku specializují. A dává jim smysl. Mají ho k dispozici i ministři a odpovědní úředníci na MPSV a MF, premiér i prezident. Ti k němu zatím mlčí.

Co s tím vláda udělá?

Má dvě možnosti. Může nechat občany semlít byrokratickým aparátem odpovědných ministerstev, který při přípravě návrhu důchodové reformy nectí ústavní pořádek a nehledí ani na rozumné návrhy Ústavního soudu (zde), ani na zahraniční zkušenosti (zde), ani na zdravý rozum. A posílat občany do důchodu na stále kratší dobu a s méně penězi s alibistickým povzdechem, že je přeci odpovědná a musí udělat nutná, byť nepopulární opatření.

Nebo se probudí, rozhlédne se po okolních zemích, prolistuje si připravený návrh, zjistí, že to jde udělat lépe, a zavede pořádnou reformu, kterou občanům slíbila a která tuto zemi definitivně zbaví obřích důchodových deficitů. A občanům zajistí přiměřeně dlouhý důchod s dostatkem peněz!

S obsahem komplexního návrhu důchodové reformy se můžete seznámit zde nebo zde.

Použité podklady

- Autor návrhu: matematický model důchodového systému

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz