Hlavní obsah
Internet a technologie

Očima jednoho občana: drahá mobilní data - realita a řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Chtěl bych zde nabídnout nějaká možná řešení dnešní situace s našimi mobilními operátory. Bohužel jde jen o jakási přání, protože život nás naučil, že většinou vyhrají peníze.

Článek

Ve druhé části bych se rád zaměřil na možná řešení. Některá jsou už třeba nereálná, ale chci je zmínit i proto, aby bylo vidět, jaké jsou možnosti.

Čtvrtý operátor

V minulosti byl řešením čtvrtý operátor, ale tuto možnost už jsme asi promeškali. Kdopak si dneska vzpomene třeba na operátora U:fon? Jeho pokračovatelem je Nordic Telecom, ale ten se čtvrtým mobilním operátorem určitě nestane. Při dalších aukcích kmitočtu měl přijít nový hráč, ale ten ztratil podporu PPF, která si radši koupila O2 a teď vydělává jako T-mobile a Vodafone.

Státní zásah

Napadlo mě, že by to mohl také vyřešit stát. Když můžeme mít sociální tarif na energie, tak by mohl být i na telefonování a internet. Aspoň by se to mohlo počítat do životních nákladů. Velká firma si umí vyhádat dobré podmínky u operátora, ale co taková matka samoživitelka s třemi dětmi? Chceme opravdu takové děti omezovat? Co když je mezi takovými dětmi geniální programátor?

Pak jsou tu zásahy, který vypadají jako zásahy státu, ale spadaly by do kompetence ČTÚ.

Regulace cen

Český telekomunikační úřad by mohl vyhlásit oligopolní prostředí a vyhlásit regulace cen. Ale to mu nechce dovolit Evropská komise. Šlo by o regulaci na volném trhu a je pravda, že by to mohl být problém. Navíc by časem začal být problém s tvorbou cen. Určoval by je ČTÚ, a tím by vznikal obrovský korupční tlak. Pár úředníků by řídilo business za miliardy.

Virtuální operátoři

Myšlenka rozvedená už v minulosti. Vznikne virtuální operátor (vzpomeňte si na předchozí díl o kopci, oni už ti stávající operátoři jsou vlastně virtuální, protože jim nic nepatří) a ten bude nabízet své služby na infrastruktuře současných operátorů. Virtuální operátoři vznikli a dnes mají asi 20 % trhu, ale je jich více než deset, proto je podíl trhu jednotlivého virtuálního operátora velice malý.

Poslední možné řešení já nazývám absolutní roaming.

Absolutní roaming

ČTÚ by jednoduše povolilo na území ČR používat neomezeně SIM karty zahraničních operátorů. To by vytvořilo tlak na stávající operátory a ti by se museli začat chovat tržně. Je možné takové kombinované řešení. ČTÚ by vyhlásil výběrové řízení a takový roaming povolil jen jednomu zahraničnímu operátorovi. Já bych hodně fandil operátorovi 4ka. Jeho služby a ceny jsem mohl vyzkoušet na Slovensku a navíc by tu nebyla jazyková bariéra.

Bohužel všechno tady jsou jen hypotetická řešení a my musíme dál žít v našem světě s oligopolisty, kteří nám teď ještě zdražili.

Anketa

Jaké řešení drahých mobilních dat by mohlo mít šanci na úspěch?
Čtvrtý operátor
1,8 %
Státní řešení
0,4 %
Regulace cen
1,3 %
Virtuální operátoři
0,5 %
Absolutní roaming
95,2 %
Něco jiného
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 978 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz