Hlavní obsah
Krása a fitness

Věčné mládí a dlouhověkost odhalena

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sudo at pixabay.com

...aneb žijte déle, milujte déle

Článek

V bibli se píše, že „… život je víc než jídlo…“ (Luke 12:23). Je tedy docela možné, že právě tady našli jednu z prvních inspirací pro svoji průkopnickou medicínskou práci Dr. Jason Fung, Dr. Michael Mosley, Dr. Satchin Panda, prof. David A. Sinclair nebo speciálně s ohledem na zdraví žen v období menopauzy Dr. Mindy Pelzová. Všichni do jednoho se ve své profesionální praxi zabývají otázkou stárnutí, výživy a zdravé dlouhověkosti.

Nebylo by tedy překvapením očekávat, že následující věty pocházejí z některé z jejich prací. Ovšem předpoklad by byl zcela mylný.

„… Vzhled mužů i žen se ovšem podstatně změnil. Dík(y) hygieně, sportu, omezení v jídle, pěstění krásy a zmenšené námaze v době telefonů a automobilů… Zkusme zachovávat půst aspoň pro zdraví a oceníme jeho účinek: posílení, ukáznění a omlazení. Dny bez masa, půlden až celý den bez jídla činí mnohdy větší divy než nejdražší pilulky…“ Tolik Dr. Jan Hořejší. Slovy samotného vydavatele byl obsah knihy Dr. Hořejšího z větší části vytištěn již před 5. květnem 1945. Kniha Umění nestárnout tedy jen dříve vydané myšlenky sjednotila.

Pokud by snad knihu dnes někdo editoval a upravil jazykové archaismy, byla by téměř k nepoznání od moderní literatury na dané téma.

Dr. Karel Chodounský, profesor Univerzity Karlovy a čestný doktor Masarykovy univerzity, dle pamětníků říkával, že stáří a smrti otevírá člověk dveře v okamžiku, kdy se začne šetřit.

Ale zpět k Dr. Hořejšímu. Ve své knize uvádí mimo jiné statistiky tehdejších pojišťoven ve vztahu ke zdravé životosprávě:

"vegetářská výživa (ne, není to překlep, ale doslovný přepis) prodlužuje život o .............14,8 roků

požívání jogurtu a kefíru o ............................12,3 roků

abstinence tabáku o .....................................12,3 roků

abstinence lihovin o ....................................19,7 roků

spánek před půlnocí o .................................11,5 roků

časné vstávání s lože (opět se nejedná o překlep) ...................13,8 roků

manželství prodlužuje život člověka o...................................10,5 roků

Sečteme-li to tedy po nerudovsku, prodlužuje zdravé jídlo a pití, spánek, abstinence a spořádanost lidský život celkem téměř o 85 let!"

Zdá se to až nemožné. Nicméně prof. Sinclair ve své práci zmiňuje, že lidský druh je schopen se v plném zdraví dožívat až 120 let. A není sám, ani první. Hrabě Buffon a Jean Pierre Flourens vydali společně v roce 1854 knihu o dlouhověkosti živočišných druhů. Mimo jiné v ní zmiňují fakt, že odhadovaná průměrná délka lidského života by podle jejich dlouholetých výzkumů měla být pětkrát až sedmkrát delší než dospívání. Ve své práci uvádějí rovnice 20×5 až 20×7. To by se rovnalo úctyhodných 100 až 140 let. A pokud se bible nemýlí ve svých záznamech, tak třeba Abrahám, Sára, Izák nebo Ezau tohoto věku dosáhli.

Co však je nejdůležitější. Všichni badatelé, kteří zasvětili život tomuto výzkumu, se do jednoho shodují na faktu, že jde o zdravou dlouhověkost. Tedy tu, kdy navzdory vyššímu věku je člověk samostatný a činorodý.

Ke stejným závěrům dospěli badatelé zkoumající modré zóny dlouhověkosti: Ikaria (Řecko), Ogliastra, Sardinie (Itálie), Okinawa (Japonsko), poloostrov Nicoya (Kostarika), Loma Linda, Kalifornie (USA).

A co je tedy tím tajným receptem? Bude se to zdát až příliš prosté: převážně (nikoliv však výhradně) zdravá strava, střídmost, občasné půsty, přátelství, optimismus, vyvážený pohyb a nekonečná zvídavost či zapálení pro oblíbené koníčky. Dobrou zprávou je, že není potřeba utratit 2 miliony dolarů ročně jako Bryan Johnson a je možné dosáhnout velmi podobných výsledků.

Nicméně jeden faktor není v žádné z výše uvedených prací zmíněn. A to případná potřeba další důchodové reformy. Dovedete si představit, že tu všichni budeme do 140 let? To by pěkně zamávalo s ministerstvem práce a sociálních věcí!

S pozitivní energií do vašeho dne. Mara

P.S.: Pakliže se v článku vyskytla chyba či překlep děkuji, že bez negativní energie dáte vědět v komentářích…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz