Hlavní obsah
Psychologie

Velký test z fobií: Úzkostní poruchy ve všech barvách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fer.nanda García Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

V tomto testu zjistíte, jak dobře jste na tom se znalostmi „strachu“. Dejte si ale pozor! Dost možná některými trpíte.

Článek

V prvé řadě si řekněme, jak je to se strachem a s fobií. Tato slova jsou často chápána jako synonyma, není tomu ale tak.

Strach

Strach je odůvodněná obava z něčeho. Ať už je to rychlá jízda v autě, obavy o blízké či nepříjemné pocity před zkouškou. Zde vzniká logické riziko, že se něco pokazí a bude to mít špatné následky. Jak je to ale s fobií?

Fobie

Fobie je úzkostná porucha. Na rozdíl od obyčejného strachu povětšinou nemá v danou chvíli logické zdůvodnění. A fobii může mít člověk opravdu ze všeho. Dobře známá je na například fobie z pavouků. U nás ve volné přírodě nežijí žádný obrovští pavouci, a ačkoliv jejich kousnutí většinou pekelně bolí, zdravému člověku výrazně neublíží. Přesto už jen z pohledu na ně může daným jedincům vyrazit na dlaních pot, začnou se třást nebo se nedokážou ani pohnout. A to i třeba u úplně malého prcka, který nemá ani centimetr.

I když jsou u nás pavouci malí a vesměs neškodní, můžou v někom vyvolávat pocit zhnusení. A to i když tímto typem úzkosti netrpí, takže se „pavoukofobici“ většinou setkávají s pochopením od svého okolí. Jsou ale fobie, které by kdekomu mohly připadat groteskní a jen těžko se dá uvěřit, že jimi někdo může ve vší vážnosti trpět. Přesto tomu tak je. A vtipné to v každém případě není.

Foto: autor neznámý, wikimedia commons, veřejná doména

Kde se berou fobie?

Vznik fobie může mít hned několik příčin. Velmi často se jedná o trauma z dětství, kdy člověk teprve poznává svět a bystrý, leč světa neznalý mozeček dítěte se dostane do situace, kterou není schopen pochopit a vyřešit. U této varianty se naštěstí dost často stává, že s přibývajícími lety úzkost odezní. Obdobně na tom pak bývá i tzv. vrozená úzkost.

Horší je verze post traumatu, kdy dotyčný jedinec zažije něco, co ho pak (většinou doživotně) poznamená. Příznaky mohou přijít až několik let po události. Takoví lidé se pak mohou léčit různými terapiemi. Záruka, že se z toho zcela dostanou, je ale velice malá. Týká se mj. lidí, kteří byli sexuálně či jakkoliv jinak zneužíváni. Někdy ale stačí „pouhá“ ignorace ze strany rodičů.

Zvláštní místo pak zaujímají lidé, kteří jsou natolik empatičtí, že si dokážou svoji fobii vybudovat obyčejným vyslechnutím něčího nepříjemného zážitku.

Foto: Arafat Uddin; Creative Commons Attribution 4.0

Pokud už si připadáte dostatečně deprivovaní, můžeme přejít k něčemu příjemnějšímu.

Velký kvíz z fobií. Vyplnění kvízu je jednoduché. Skládá se ze 20 otázek, kde lze zadat vždy jen jednu správnou odpověď. Na konci pak stačí dát vyhodnotit. Jen pozor, ať si některou z fobií nevštípíte! Na test se dostanete kliknutím ZDE. Nebo můžete mrknout níže na mé předchozí testy z různých kategorií. Moc děkuji za pozornost a zas někdy. Páček slimáček!

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fobie

https://www.neocentrum.cz/fobie

testi.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz