Hlavní obsah
Umění a zábava

Kvíz cimrmanovský speciál: Jak dobře znáte hru AKT

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patka Creative, Commons Attribution-Share Alike 4.0

Každý, kdo zná velkého mistra, musí vědět, která z jeho slavných her byla uvedena nejlepšími cimrmanology jako první. Roztočte mozkové závity, protože vás čeká test ze všeobecných znalostí hry Akt.

Článek

Premiéra první cimrmanovské hry se odehrála téměř před šedesáti lety a přesto jsou na ni stále vyprodané lístky. Při prvním odehrání se k semináři tvůrci uchýlili spíše z nouze. Protože měl ale velký úspěch, stal se nedílnou součástí i všech her, které následovaly. Sami autoři hru prezentují jako vhodnou pro „diváky začátečníky“, protože dokáže nejlépe seznámit s mistrem a jeho dílem. Navíc se jedná o opravdu skvělý kus, který každému vykouzlí úsměv na tváři. Celkem byla odehrána už více než osmsetkrát.

Děj hry (pozor, obsahuje spoilery!):

Manželé Žílovi očekávají návštěvu a jsou značně nervózní. Pozvané jsou totiž jejich vlastní děti, které před lety opustili. Respektive taťka Žíla je rozeslal různě po světě, aby měl klid na svoji malířskou práci. Mamka Žílová ho ale po letech donutí, aby děti vyhledal a dal vše do pořádku. V průběhu hry své potomky seznamují s fakty a vynakládají nemalé úsilí je přesvědčit, že jsou skutečně jejich rodiči. Nakonec se jim to podaří a ke konci hry dojde k usmíření a happy endu.

Hra má hudební, pěvecké i taneční vstupy, které si herci i publikum náležitě užívají.

Toliko k úvodu. Nyní už je čas pustit se do testu jako takového.

Kvíz má celkem 50 otázek. Některé jsou pouze s jednou správnou odpovědí, u některých jich musíte zaškrtnout více. Ty s jednou odpovědí poznáte snadno, u těch druhých to máte ztížené o to, že nevíte kolik jich má být (pokud se vám to nelíbí, postěžujte si na facebookové skupině Cimrmanovské hlášky, protože oni jsou toho strůjci). Po zodpovězení všech otázek dáte jednoduše vyhodnotit.

Pokud rádi trénujete svou mysl, níže máte odkazy i na mé předchozí kvízy. Doufám, že jste nachystaní a odhodlaní vyrazit vstříc svým znalostem a utkat se s myslí génia J. C. K testu se dostanete kliknutím ZDE

Zdroje:

https://testi.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Akt_(divadeln%C3%AD_hra)

https://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1ra_Cimrman

Kniha: Jára Cimrman - hry a semináře; autoři Zdeněk SvěrákLadislav Smoljak; nakladatelství Paseka, rok 2021

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz