Hlavní obsah
Psychologie

„Chápu a úplně ti rozumím“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.freepik.com

Jsme v čase, který klade zvýšené nároky na vzájemné porozumění. Co je to ale přesně za dovednost, druhého chápat v jeho individualitě a zároveň aktuální situaci? Jde o intelektuální schopnost, nebo snad mravní kvalitu člověka?

Článek

Pro vaše pobavení, odlehčení a možná i trochu rozšíření obzorů, jsem se opět ponořila do zajímavého světa typologie osobností, abych vám ukázala, že každá z osmi psychických funkcí (potenciálů) má k vnímání druhého člověka svůj jedinečný přístup. Vědomé já, každého z nás, tvoří dva potenciály a já musím potvrdit, že při komunikaci opravdu přepínám. Pokud jsou i vaše dva preferované potenciály dobře vyladěné, máte tedy dvojnásobnou výhodu.

Sama jsem si ještě před pár lety vyčítala, že nejsem schopná skutečné empatie. Empatické lidi obdivuji, ale moje vlastní empatie dřímá hluboko v mém nevědomí, takže je to marné. Na druhou stranu je osvobozující zjistit, že skutečně empatických lidí je menšina, a že i my ostatní máme své strategie k pochopení druhého člověka, byť neobsahují empatické kvality.

Tak se na to podíváme. Pro pokročilejší čtenáře budu uvádět MBTI označení osobností, o kterých je řeč. První dvě osobnosti mají daný potenciál v dominantním postavení, druhé dvě osobnosti ho mají v sekundárním postavení. Všechny ostatní čtenáře prosím, nenechte se tím rušit. Pro pobavení není třeba brát typologii osobností nijak vážně.

Snílci (Introvertní cítění, osobnosti ISFP, INFP, ESFP a ENFP)

Záměrně začínám těmi, kdo se nejvíce blíží schopnosti skutečné empatie. Říká se, že Snílci jsou nejvíce tolerantní k rozmanitosti druhých, jsou svým způsobem zasnění a romantičtí. V konverzaci se to projevuje tím, že Snílek vás nechá mluvit, bude vás poslouchat až do konce a bude s vámi převážně souhlasit. Snílci jsou mistři pozitivní motivace druhých a mají schopnost dokonale zrcadlit jejich emoce. Proto na ostatní lidi působí příjemně a umí si každého získat. Zároveň mají bytostnou potřebu dělat na druhé dobrý dojem, vycházet druhým vstříc a pokud mají příležitost, tak chtějí druhé zachraňovat. Chcete mít za přítele Snílka? Kdo by nechtěl! Ale přátelit se se Snílkem, to není vůbec snadné. Pokusím se vám opatrně poodhalit, co se skrývá za tou dokonalou fasádou. Každý Snílek se více či méně bojí lidí. Neustále směřuje k vlastnímu ideálu a je pro něj velice náročné dělat dojem, který ladí s jeho vysokými morálními nároky. Čím je Snílek starší, tím více se straní lidí. Snílci nejsou v komunikaci iniciativní, rádi pouze reagují na to, co říkáte vy. Pokud vám Snílek říká „chápu, úplně ti rozumím“, jde o sebeobranu svého druhu. Chce, abyste mluvili dál, protože je rád, že nemusí mluvit o sobě.

Talent (Extravertní smysly, osobnosti ESFP, ESTP, ISFP a ISTP)

Pokračujeme těmi, kdo mají v porozumění doslova nadlidské schopnosti. Talenti žijí v nejrychlejším životním tempu ze všech. Mluví rychle, stručně, mění témata. Informace chápou doslova, nehledají žádné složité souvislosti, neřeší minulost ani budoucnost, žijí tady a teď. Být v klidu a udržet soustředěnou pozornost u kohokoliv, kdo se (z jejich pohledu) vyjadřuje hlemýždím tempem, to prostě nedokáží. Příroda je proto vybavila schopností precizně se vcítit do každého, kdo upoutá jejich pozornost. Pokud vám Talent říká „chápu, úplně ti rozumím“, tak se jistojistě nacházíte na scestí. Pokud se vám podařilo zaujmout pozornost Talenta, nejspíš se váš život brzy změní. Talent má totiž nad ostatními převahu, dokáže v každém odhalit i postoje, které nedává najevo. Je to dokonalý svůdce a když chce, bude vám číst myšlenky. Zaujmout pozornost Talenta je pro ostatní osobnosti životní jízda. Talent vás nebude utěšovat. Když vidí, co vás trápí a co byste ve skutečnosti chtěli, změní váš život, pokud je to v jeho silách.

Koumák (Introvertní myšlení, osobnost INTP, ISTP, ENTP a ESTP)

Nebudu to zbytečně „zaobalovat“, Koumáci žijí ve světě jediného člověka. Celý život se potýkají s jistou mírou sebestřednosti, ve všech situacích hledají prospěch především pro sebe a důležitost přikládají především vlastním pocitům. Mezilidské dění sledují s velkým odstupem a neuvěřitelným klidem. Vyjadřují se stručně, neradi říkají, co je jasné a zásadně se nesvěřují. Společnost druhých lidí jim není příjemná, proto je příroda musela také vybavit něčím použitelným. Budete se tomu divit, ale je to empatie. Koumák se ve společnosti umí chovat empaticky, je to jeho způsob sebeobrany a bývá v tom opravdu dobrý. Umí totiž své vlastní emoce držet stranou, nic nezrcadlí ani neumocňuje, jeho přítomnost není pro ostatní rušivá, ale každého umí dokonale rozebrat. Koumák se ve společnosti chová úplně opačně, než v soukromí a něčeho se přidržte, lidé se mu rádi svěřují. Koumák totiž umí ze všech nejlépe udržet tajemství, ať mu řeknete cokoliv, nehne ani brvou a neangažuje se v ničem, z čeho pro něj neplyne nějaký prospěch. Je galantní, přemýšlivý a jde-li o konverzaci, zcela neiniciativní. Jedině s Koumákem můžete strávit celý den v tichosti a minimálně on si to opravdu užije. Mít pro druhé pochopení, to je pojem, který Koumáci často používají, ale v jejich niterním světě to znamená slabost.

Kreativita (Extravertní intuice, osobnosti ENTP, ENFP, INTP a INFP)

Kdo je nejvíce angažovaný v mezilidských vztazích, je tak vtipný, má rozhled, je vždy „in“ a k tomu ještě vypadá skvěle. No jistě, Kreativci. Nechají vás mluvit, pokud máte „co říct“, jinak zvládnou pobavit přítomné sami. Kreativci neustále potřebují zpětnou vazbu od okolí, proto nedokáží být sami. Jsou nejvíce společenští, že všech, chtějí být středem pozornosti a mít vliv. Když mluvíte s Kerativcem v soukromí, měli byste vědět, že vám prohledává hlavu. Nadhazuje témata, nechá vás mluvit a reaguje pouze na to, co ho zajímá. Dostane z vás všechno, co potřebuje. Kreativci žijí společností, s oblibou dělají rozruch, konverzaci svádí k aktuálním skandálům či společenským hrozbám, disponují neomezenými možnostmi, jak na sebe upoutat pozornost. Na druhou stranu velice zvažují, co sami na sebe prozrazují. Pokud vám Kreativec říká „chápu, úplně ti rozumím“, myslí tím „už jsem zjistil dost, zbytek si domyslím, pojďme dál a zároveň, potřebuji tě, zůstaň mi věrný“.

Máme za sebou čtyři potenciály, které tvoří skupinu prvních osmi osobností, dle metodiky MBTI. Na tomto místě bych chtěla upozornit, jak i na tak malém vzorku, jako je přístup ke konverzaci, můžete vidět zásadní vnitřní rozpory. Pnutí, které tyto osobnosti denně prožívají. Do extrémních poloh se přitom dostává zejména kombinace Talent – Koumák, ale potíže s emoční stabilitou prožívají i Kreativci. Naopak, osobnost, která je z mnoha důvodů nejvíce emočně stabilní, je ISFP, neboli „zlatíčko“. Zbývajících osm osobností vezmeme už trochu stručněji. Pokusím se.

Racionalita (Extravertní myšlení, osobnosti ENTJ, ESTJ, INTJ a ISTJ)

Ano, k této skupině se hrdě hlásím. Náš potenciál pracuje s takzvanou „reálnou empatii“, to znamená, že Racionál vám neřekne „chápu“, dokud nemá všechny potřebné informace a opravdu vás nechápe. Pokud vás ale chápeme, tak máme tendenci dokončovat věty, mluvit za vás a k tomu máme pocit, že je to užitečné. Chceme totiž rychle zjisti, co se po nás chce, udělat to a běžet dál. Ono to tak nevypadá, ale jsme hodní a starostliví. Jenom jsme posedlí potřebou pohnout věcmi kupředu. Dáváme nevyžádané rady a nedokážeme sledovat, jak někomu něco nejde. Přebíráme iniciativu, všechno pořešíme a jdeme dál. Neustále máme něco na práci. Jak už jsem řekla, naše empatie dřímá hluboko v nevědomí. Poslechnout si v klidu něčí problémy, a přitom nic neřešit, to prostě neumíme. Rádi pomáháme, ale neumíme utěšovat. Sluší se ale říct, že od nikoho ani útěchu neočekáváme a když se o náš život někdo pozorně zajímá, je nám to podezřelé.

Šikula (Introvertní smysly, osobnosti ISTJ, ISFJ, ESTJ a ESFJ)

A tady je můj druhý potenciál. Dospělí Šikulové jsou nejvíce komunikativní a společenskou dvojicí, ze všech introvertů. Mluví rádi a hodně. Všechno si v mysli porovnávají se svou knihovnou informací a zkušeností. Šikula nejčastěji začíná slovy „a to mi připomíná…“. Rád mluví o minulosti a drží toho, čemu rozumí. Šikula nezapomíná křivdy a nesnáší nespravedlnost. Neumí reagovat rychle a prudká náklonnost druhých ho děsí, proto si udržuje odstup. Pokud vám Šikula řekne „chápu“, pak tím myslí „dobře, a teď zas budu mluvit já“. Šikulové dobře zvládají konfrontaci, ale špatně zpracovávají emocionální reakce oponenta. Pro vyhrocení mezilidských vztahů nemají pochopení.

Empatie (Extravertní cítění, osobnosti ENFJ, ESFJ, INFJ a ISFJ)

Asi není nic, co bych vám mohla říct nového o této schopnosti. Empatie je klíčem k vytvoření důvěrných vztahů mezi lidmi. Většina z nás skutečnou empatii přirozeně rozpozná a k lidem s touto dovedností nás to táhne. Empatici přirozeně vyzařují upřímnost a zájem, proto mají ostatní lidé sklon jim důvěřovat. Umí druhému skutečně porozumět, vyslechnout ho a poskytnout mu útěchu. Dokáží upřímně sdílet emoce a pokud vám řeknou „chápu, úplně ti rozumím“, tak se vám skutečně uleví. Tato schopnost, hluboce se citově angažovat, spolu s potřebou pomáhat a přizpůsobovat se, je důvodem, proč se Empatici s věkem, musí čím dál více chránit před lidmi.

Vizionář (Introvertní intuice, osobnost INTJ, INFJ, ENTJ a ENFJ)

Vizionář, to je samotář mezi lidmi. Ze všech nejvíce se spoléhá sám na sebe. Nasává informace a chce věcem rozumět do hloubky. Vizionář vás, nejčastěji ze všech, bude informovat o tom, že nerozumí tomu, co se snažíte říct. Nemá tendenci zpochybňovat to, co říkáte, jde o to, že by tomu rozumět chtěl, ale cosi tomu brání. Přesto může na ostatní působit povýšeně. Vizionářům také není snadné rozumět, tok jejich myšlenek se ostatním může zdát neuspořádaný. Vizionáři jsou zcela mírumilovní, inteligentní, skromní a soběstační. Pokud vám vizionář řekne „chápu, úplně ti rozumím“, chce tím především vyjádřit radost, že se podařilo něco pozitivního.

Anketa

Která kombinace potenciálů nejvíce ladí s Vaší osobností?
Kombinace Snílek - Kreativita.
12,1 %
Kombinace Snílek - Talent
18,2 %
Kombinace Koumák - Kreativita
3 %
Kombinace Koumák - Talent
0 %
Kombinace Racionál - Šikula
3 %
Kombinace Racionál - Vizionář
9,1 %
Kombinace Empatie - Šikula
6,1 %
Kombinace Empatie - Vizionář
48,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33 čtenářů.

Zdroj: Psychologické typy, C. G. Jung (Portál, 2020).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz