Hlavní obsah
Sport

Dvojí metr? Doping se mu to těla dostal omylem, na olympiádu může

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Americký sprinter Erriyon Knighton měl pozitivní test na trenbolon. Americká antidopingová agentura však došla k závěru, že látka se sportovci dostala do těla z kontaminovaného masa bez jeho vědomí.

Článek

Pár týdnů před začátkem Olympijských her v Paříži přišla ze Spojených států zpráva, která znovu otřásla důvěrou v čistotu sportu. Teprve 20letý americký sprinter Erriyon Knighton měl již v březnu při mimosoutěžní kontrole pozitivní test na trenbolon. Necelý týden před začátkem americké olympijské kvalifikace (do které by jinak nemohl nastoupit) však Americká antidopingová agentura (USADA) rozhodla, že zakázaná látka se mladé vycházející hvězdě americké atletiky dostala do těla z kontaminovaného masa a bez jejího vědomí.

Lepší než Bolt?

Tento případ by možná nevzbudil tolik pozornosti, kdyby byl Erriyon Knighton jedním z mnoha průměrných atletů. Rodák z Floridy se však řadí mezi největší talenty své generace, což navzdory svému nízkému věku již dokázal potvrdit několika pozoruhodnými výkony. Některými z nich pak dokonce přestihl i Usaina Bolta, úřadujícího světového rekordmana na 100 i 200 metrů.

V současné době je Erriyon Knighton na dvoustovce v kategoriích do 18 i do 20 let držitelem nejlepších časů historie (19,84, respektive 19,69 sekundy). Ani Usain Bolt nebyl v tomto věku tak rychlý. Na MS v atletice dospělých v roce 2022 si doběhl pro 3. místo a stal se tak nejmladším medailistou ve sprintu v historii světových šampionátů. Minulý rok pak na dvoustovce vyhrál Mistrovství USA a na MS skončil druhý.

Časem 19,49 sekund, který zaběhl v roce 2022, se Erriyon Knighton zařadil na 5. místo historických tabulek všech dob (rychlejší byli jen Usain Bolt, Yohan Blake, Noah Lyles a Michael Johnson). Ve stejném roce získal v mužské kategorii jako první atlet v historii podruhé ocenění „Vycházející hvězda roku“ ("Male Rising Star of the Year"). Není divu, že Spojené státy si od tohoto mladíka slibovaly velké věci. O to větší skvrnou na jeho pověsti je nedávný dopingový nález.

Pozitivní test

Erriyon Knighton měl při mimosoutěžním odběru v březnu tohoto roku pozitivní test na anabolický steroid trenbolon. Atlet jako vysvětlení uvedl, že se mu do těla dostal z kontaminovaného masa. Případ řešila Americká antidopingová agentura (USADA), na které bylo rozhodnout o dalším postupu. Travis Tygart, ředitel USADA, uvedl, že Knightonovi se kontaminované maso dostalo do těla poté, co snědl hovězí oháňku z jednoho floridského obchodu. Tuto skutečnost prý potvrdila i následná analýza masa z tohoto obchodu, jakož i svědectví majitele obchodu a Knightonovy matky a přítelkyně, které (jak jinak) potvrdily sprinterovu verzi o kontaminovaném mase.

V celém případu šlo o hodně, protože pokud by USADA nepřijala Knightonovu verzi, sprinter by se nemohl zúčastnit americké olympijské kvalifikace, která skončila v neděli v noci. Americký systém nominací atletů na olympiádu je velmi přísný a na hry pod pěti kruhy mohou odjet pouze atleti, kteří se ve svých disciplínách umístí na prvních 3 místech v této olympijské kvalifikaci. Z hlediska olympiády se tedy jedná o stěžejní závod, a pokud by se ho Knighton nesměl zúčastnit, na OH v Paříži by zcela určitě nejel.

Světe, div se, pouhý den před začátkem americké olympijské kvalifikace arbitrážní panel USADA rozhodl, že se Erriyon Knighton může závodů zúčastnit. A potvrdil zde roli jednoho z favoritů. Z rozběhu postoupil z prvního místa přímo do semifinále a ze semifinále opět z prvního místa do finále. Ve finále, které se běželo včera, pak skončil časem 19,77 třetí a vybojoval si tak účast na OH v Paříži, které začnou za necelé čtyři týdny.

Pachuť nespravedlnosti

Přestože Knighton zatím dostal zelenou a může v tuto chvíli do Paříže odcestovat, rozhodnutí arbitrážního panelu USADA ještě může napadnout Komise pro bezúhonnost atletiky (Athletics Integrity Unit), stejně jako Světová antidopingová agentura (World Anti-Doping Agency). První jmenovaná instituce se zatím nevyjádřila, druhá ústy svého mluvčího uvedla, že Světová antidopingová agentura si vyhrazuje právo odvolat se k Mezinárodní sportovní arbitráži. Zatím se tak ale nestalo.

Ve stejné době jako případ Erriyona Knightona se dostal na světlo i případ 23 čínských plavců, kteří měli rovněž pozitivní test, a stejně jako Erriyon Knighton uvedli, že zakázané látky se jim do těla dostaly v důsledku kontaminace. S tímto vysvětelením tedy alespoň na Světovou antidopingovou agenturu přišli čínští představitelé a stejně jako jejich američtí kolegové uspěli. Není přitom bez zajímavosti, že právě Americká antidopingová agentura rozhodnutí v kauze čínkých plavců ostře kritizovala.

Případ Erriyona Knightona, stejně jako zmíněný případ čínských plavců, se vymyká „běžným“ dopingovým kauzám tím, že se nejedná pouze o možné selhání sportovce, který zakázanou látku užil, ale i antidopingového svazu dané země, který tohoto sportovce svým způsobem kryje tím, že přijme jeho vysvětlení (jakkoli absurdní) a nechá ho dále závodit. Právě národní antidopingový výbor dané země by měl být přitom prvním, kdo tohoto sportovce odhalí a potrestá, aby předešel mezinárodní ostudě. Je smutné, že ani pár týdnů před začátkem Her XXXIII. olympiády se tak neděje.

Zdroje:

  • Associated Press. Olympic sprinter Knighton allowed to run at US trials after contamination case (publikováno 20. června 2024, aktualizováno 30. června 2024, odkaz ZDE).
  • BBC. Wada considers appeal against Knighton decision (publikováno 20. června 2024, odkaz ZDE).
  • CNN. US sprinter Erriyon Knighton cleared for Paris Olympics following failed drug test (publikováno 20. června 2024, odkaz ZDE).
  • FrancsJeux.com. Erriyon Knighton, a case reminiscent of another (publikováno 20. června 2024, odkaz ZDE).
  • Usatf.org. 2024 U.S. Olympic Team Trials - Track & Field (výsledky právě skončené americké olympijské kvalifikace (odkaz ZDE).
  • Wikipedia.org. Erriyon Knighton (anglická verze, odkaz ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz