Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministr školství Bek si bydlí královsky. Nechává si proplácet za bydlení 57 tisíc z našich daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Abdullah_Romman_ / Pixabay

Ilustrační foto.

Každý člověk, který pracuje mimo bydliště, se musí smířit s dojížděním, případně si pronajmout byt v místě pracoviště, pochopitelně na své náklady a skromnější se spokojí s ubytovnou. Jenže ne tak politici. Těm se vybrané bydlení proplácí.

Článek

Poslanci

Od letošního roku činí platová základna poslance Parlamentu České republiky 94 775 korun. Pěkné peníze, že? K tomu ještě náhrady a příplatky, prostě být poslancem se vyplatí, kdo si rád zažvaní, bude jako ryba ve vodě. Do práce, neboli do Poslanecké sněmovny chodí jako do houslí. Účast některých v různých obdobích je pouze přes třicet procent, přesto to nikoho nevzrušuje. Běžného zaměstnance by zaměstnavatel dávno vyhodil. Pokud nebydlí poslanci v Praze, mají nárok na náhrady na bydlení. Maximum je 20500 Kč.

Ministři

Ministři ovšem strop těchto náhrad nemají. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) si nechává vyplácet rovnou 57 tisíc. To je panečku už pěkný peníz. Bydlí v Břevnově v bytě o rozloze 80 m² s garážovým stáním. Byt má pronajatý od realitky a výše nájmu prý odpovídá lokalitě. Jak se nechal pan ministr slyšet, je prostě výjimečný, protože je jediný ministr, který se přestěhoval do Prahy s celou rodinou. Nepřijde mu totiž rozumné, když má malé dítě, trávit s rodinou pouze víkendy. Proto potřebuje byt těchto rozměrů, jinak by mu údajně stačila garsonka. Takže pan ministr místo, aby se kál, udělal ze svého prostopášného čerpání náhrad ještě nezbytnou nutnost, protože je vlastně jediný ministr uznalý ke své rodině, se kterou žije celý týden. Dle jeho slov má každý ministr přesně takové bydlení, které odpovídá jeho potřebě. Takže se může stát, že se nám do čela plácnou i další ministři a řeknou si, no my jsme ale kašpaři. My tu jsme jako blbci bez rodin a jedeme za nimi na víkend přes půl republiky. Že nás to vlastně nenapadlo taky. A šupky dupky, pronajmou si pěkné byty za nehorázné prachy všichni. Například ministr životního prostředí Petr Hladík čerpá 31 tisíc, ministr spravedlnosti Pavel Blažek 19 tisíc.

Ve školství peníze nejsou, učitelé se bouří a bojují za pomocný personál ve školách, který má minimální mzdy a jejich ministr si bere jen na bydlení od nás všech daňových poplatníků 57 tisíc. Víc než je učitelský plat. Ještě v prosinci sliboval, že bude hledat peníze na kuchařky a uklízečky. Měl by začít u sebe.

Zdroj:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mikulas-bek-ministr-skolstvi-byt-praha-nahrady.A240416_125742_domaci_dyn

https://denikn.cz/1304954/nemam-jistotu-co-byly-pozadavky-stavky-bek-popisuje-jednani-o-zmenach-ve-skolstvi-i-sve-plany/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz