Hlavní obsah
Jídlo a pití

Stravování: Jak jsme jedli dříve a jak jíme nyní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Přes velikou osvětu na poli zdravého stravování, jedí dnešní mladí opravdu zdravěji? Jak se doma vařilo před 50, nebo 30 lety? Jak se vaří dnes? Vaří se vůbec?

Článek

Sehnat před třiceti lety kuchařku byl celkem kumšt. Nemyslíme kuchařku, která by vařila, ale knihu receptů. Pokud už vyšla a byla k sehnání, obsahovala většinou klasické receptury, lety osvědčené. Recepty se tudíž často předávaly ručně, později si je lidé začínali psát do počítače a tvořit si jakési sbírky. Mezi tím vyrostla řada pseudokuchařů, kteří začali ve velkém vydávat kuchařské knihy všech možných i nemožných témat.

Strava doby minulé

Dříve se doma vařívala hlavně klasika, české recepty, které ovšem zabraly dost času, takže večeře bývaly studené, často kdo si co vzal z ledničky. Většinou rohlík a nějaký ten salám, nebo sýr. To samé dostávaly děti ke svačinám do škol a ve školních jídelnách konzumovaly také klasiku. Nenáviděné UHO, zapečené těstoviny, dukátové buchtičky. Obědy byly prostě objednané, výběr nebyl, takže se chodilo každý den na nějakou tu rajskou, nebo plíčky na smetaně. Nad dětmi navíc stál dozor a hlídal, aby nebyly žádné zbytky. Všem nenáviděným pokrmům kralovala mléková polévka.

Nebylo ovšem vidět, že by děti nějak strádaly. Mívaly hodně spontánního pohybu venku, jak na vsi, tak ve městě na hřišti. Byly pohyblivé a většinou štíhlé.

Moderní stravovací trendy

V dnešní době je veliký trend zdravého stravování, zdravé výživy. Sledují se nutriční hodnoty, složení potravin, dbá se na skladbu jídelníčku. Děti mají v jídelnách na výběr z několika jídel, pokud na jídlo nemají chuť, dá se odhlásit. Nad nikým už nestojí dráb, který by dohlížel, jestli je jídlo dojedené beze zbytku. Podle všeho by tyto děti už měli mít zdravé stravování v krvi, vědět co je zdravé, co zdravé není, už jim určitě nikdo nepodává ani mlékovou polévku, ani plíčky na smetaně, snad ještě v některých jídelnách přetrvává obdoba omáčky UHO, ale většina jídelen se snaží přejít na zdravý životní styl, alespoň v jednom z nabízených jídel.

Co se vaří dnes doma?

Jídlu se věnuje opravdu mimořádné pozornost. Pořady o vaření, knihy o vaření, internet plný vaření, ale co vaří běžné mladé domácnosti doma? Proč je v jídelnách stále tolik zbytků? Proč jsou dnešní děti mnohem tlustší než předchozí generace? Jak je možné, že nezískaly dávno zdravé návyky. Už se přece nemusí ládovat knedlíky s omáčkou, nákypy, nebo haší. Je tu zdravá cizrna, zeleninové saláty, kuřecí prsíčka…ale na druhé straně je tak jednoduché odhlásit oběd a poobědvat pizzu, hranolky, hamburgery. Jak se tedy vaří dnes doma? Inspirace v televizi, na internetu, v knihkupectví se s kuchařkami doslova roztrhl pytel a navíc obchody plné rozličných potravin.  K tomu všemu moderně vybavené kuchyně, které svými doplňky usnadňují vaření.

Zatímco maminky a babičky stávaly frontu v masně a doufaly, že se na ně dostane kus masa podle jejich představy a posléze se těšily, jak rodinu obšťastní nedělním obědem připraveným podle receptu od kolegyně, nebo kamarádky a připraveným třeba složitě na kamnech, dnes s nabitými obchody, miliony receptů, radami ohledně zdravého stravování a technickým pokrokem, který usnadnil práci v kuchyni, není zdaleka vyhráno. Kde se stala chyba?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz