Hlavní obsah
Umění a zábava

Přístav tvořivosti na Kampě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Skautský institut

Vztah k řemeslu baví objevovat malé i velké. Foto: Skautský institut

Zkusit něco nového, tvořit nebo opravovat vlastníma rukama. Učit se tím, že to dělám, tedy po skautsku. Tento princip zpřístupňuje široké veřejnosti jeden unikátní objekt v centru Prahy. Už rok a půl.

Článek

Někdo praktickou výchovu na škole zažil, někdo ne. K jejímu odcházení, navracení i proměňování má ale co říct skoro každý. Stlouct ptačí budku nebo přišít záplatu mezi matematikou a tělocvikem může rozhodně být zajímavé zpestření rozvrhu. Je to ale skutečně způsob, jak někoho obohatit nebo přímo nadchnout pro řemeslo? Zajistí to návrat prestiže učňovských oborů nebo snad konzervuje Česko jako montovnu Evropy? Bez ohledu na mudrování o všemožných dopadech a souvislostech, my skauti se domníváme, že je prostě fajn umět si poradit. Přišít si knoflík, zasadit hmoždinku, nasekat dříví – proto se v oddílech taky vzájemně učíme. A to nejen základní dovednosti. Na skautských akcích si kdekdo také poprvé vyzkoušel práci s dlátem, keramickou hlínou, aku vrtačkou, pájkou nebo třeba divadelní maskou.

Učím se tím, že to dělám

Na tomhle skautském principu jsme proto postavili činnost Skautského institutu v Rybárně na pražské Kampě. Projekt sídlí v Michnovském letohrádku, původně renesančním domě, známém i z filmu Jak utopit doktora Mráčka. Po řadě let, kdy se pro objekt nedařilo najít vhodné využití, pověřila Městská část Praha 1 tímto úkolem skauty, kteří ho otevřeli veřejnosti pod názvem Skautský institut v Rybárně. Památka dnes funguje jako tvořivé komunitní a kulturní centrum. Je to místo, kde si v první řadě můžete vyzkoušet něco nového: jednorázový workshop či déle trvající kurz. Na programu najdete stálice, jako je keramika a šití na stroji, ale i speciální akce podle tématu měsíce – od upcyklačních dílen s řezáním a broušením skla, přes vyvolávání fotografií, současný tanec až po základy instalateřiny.

Foto: David Růžička

Skautský institut v Rybárně je hrdou součástí místní komunity. Foto: David Růžička

Každý skautský kolektiv má pár svých odborníků, kterým se svěřuje výuka skautské praxe a vedení všemožných „rukodělek“. Chtěli jsme tuhle zkušenost dopřát i lidem, které tábornictví v dětství minulo. Skautský institut v Rybárně se proto stal místem, kde takových mistrů a mistryní potkáte během roku nejvíc. Jestli mají doma skautský kroj oni nebo vy, to neřešíme. Něco vás zaujme v programu, vy si to zkusíte a naučíte se základy. Aniž byste museli hned platit deset lekcí jako u zázračných kurzů z reklamy na facebooku.

Součást sousedství

SI v Rybárně však netvoří jen nabídka „kroužků“ pro dospělé. Jsou to hlavně vybavené místnosti, které si můžete vypůjčit: dílny, audiovizuální studio, temná komora, klubovna nebo přednášková místnost. Pustíme vás k naší 3D tiskárně, stolní pile, keramické hlíně i glazurám. Své dovednosti u nás můžete dál rozvíjet a konzultovat své plány s mistrem dílenským. Když vás přepadne nápad na spontánní projekt, můžete se stavit v úterky i bez předchozí rezervace.

Foto: David Růžička

Pletací dílna, vedená seniorkami ze společnosti Elpida měla velký ohlas. Foto: David Růžička

Po zkušebním provozu, poznamenaném covidovými opatřeními, teď za sebou Rybárna má rok plnohodnotné činnosti. Na našich kurzech vítáme nejen mladé dospělé, pro které je získávání nových zkušeností a dovednostní nejdůležitější, ale i střední generaci. V rámci spoluprací se společností ElpidaPřestupní stanice pak propojujeme věkové i sociální skupiny, třeba na workshopech vedených seniory nebo lidmi bez domova, kteří se staví na vlastní nohy. Rybárna je součástí malostranského sousedství, dlouhodobě spolupracuje na rodinných programech se spolkem Kamparta, skautskými oddíly i Komunitním centrem Svitlo a účastní se komunitních akcí jako je Zažít město jinak a Korzo Národní.

Pokud jste do nového roku vstoupili s předsevzetím naučit se něco nového, prohlédněte si nabídku našich kurzů, workshopů i kulturních akcí. Získáte novou zkušenost, dovednost nebo koníček. Možná si vyrobíte vlastní poličku, přečalouníte židli, vytvoříte autorskou grafiku. A možná získáte první kontakt s nějakým řemeslem nebo uměleckou technikou, která se už celý život nezbavíte. Omrknout si prostory Skautského institutu v Rybárně můžete při kulturních akcích: koncertech, přednáškách a diskusích. Nebo jen tak, návštěvou naší kavárny s bistrem navíc podpoříte nabídku našeho programu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz