Hlavní obsah
Zdraví

Alarmující výzkum: Sportující děti mají horší kondičku, než měly nesportující děti v 90. letech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

V posledních letech se v České republice výrazně diskutuje o zhoršující se kondici dětí. Nejnovější měření ale ukázalo, že problém je mnohem horší. Kondice sportujících dětí je totiž horší než kondice nesportujících dětí z 90. let.

Článek

Že mají české děti horší kondičku, o tom se mluví již dlouho a dokazuje to několik výzkumů provedených v nedávné době. Z měření České školní inspekce (ČSI) i z průzkumu Asociace trenérů a učitelů tělesné výchovy ale vyplynulo, že je situace mnohem horší.

Ani sportující děti výzkum nezachránily

Celorepublikové měření probíhalo v roce 2022 na 3700 základních a 1100 středních školách, kde se u dětí měřily výkony ve vytrvalostním běhu, v dělání sedů-lehů a ve skoku dalekém. Již toto měření dopadlo velmi špatně, ale ještě horší výsledky přineslo dosud nepublikované porovnání sportujících dětí a dětí z 90. let.

„Máme k dispozici ještě nepublikované výzkumy, v jejichž rámci jsme porovnali testy zdatnosti běžné populace dětí ve věku 9 až 14 let z 90. let s výsledky testů dnešních dětských hokejistů předních klubů stejného věku. A ti z toho vyšli podprůměrně vůči běžné populaci z těch 90. let,“ uvedl pro server Novinky místopředseda Asociace trenérů a učitelů tělesné výchovy Jakub Makalouš.

Ještě horších výsledků pak dosáhly děti, které nesportují. Podle Makalouše velká část z nich získala z deseti možných bodů tři a méně, což je kritická zóna. Navíc z měření vyplynulo, že se kondice u dětí zhoršuje s věkem.

Měření přineslo ale i další alarmujíc zprávu - zhoršily se výsledky dětí z vesnic.

„Poprvé v historii se změnilo to, že vesnice je méně aktivní než město. Dřív se na vesnici chodilo na náves, lozilo po stromech a blblo. Ale s nástupem moderních technologií se děti flákají u těchto zařízení a rodiče je nechají,“ dodal Makalouš s tím, že ve městech je pro děti více nabídek sportovních aktivit, což je důvod špatného výsledku vesnických dětí.

Pro server Deník ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal uvedl, že by ČSI ráda toto měření prováděla pravidelně ve čtyřletých intervalech. Společně s Ministerstvem školství pak doporučují změnit přípravu učitelů tělesné výchovy.

„Pro zdravý tělesný rozvoj dětí je nutné změnit koncepci výuky tělocviku tak, aby byl pro děti dostatečně atraktivní a motivoval je více k pohybu,“ dodal pro Deník i předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Raději mobily, než platit vysoké částky

Jak již bylo uvedeno výše, na vině jsou zejména moderní technologie, u kterých děti tráví většinu dne. Tento sedavý způsob života přispívá k nárůstu obezity a celkovému zhoršení fyzické kondice. Podle výsledků zveřejněných na Active Healthy Kids Czech republic pouze 29 % dětí a dospívajících tráví u obrazovek méně než dvě hodiny denně.

Příčina, proč děti sedí doma u počítače, je zřejmá - v městských oblastech dochází k úbytku volných ploch pro sport a hru. To vede k tomu, že děti tráví méně času venku a jsou méně motivovány k fyzické aktivitě.

Rodiče pak často nemají dostatek času ani prostředků na to, aby své děti aktivně zapojovali do sportovních aktivit. V tomto ohledu nezbývá, než souhlasit, protože obě děti chodí na sporty v rámci Prahy a vyjde nás to měsíčně kolem 10 - 15 tisíc korun. A to nemluvím o výbavě, kterou je třeba obměňovat, a čase, který je nutný věnovat vožení dětí.

Pro rodiče je tak mnohem příjemnější a jednodušší, když dítě sedí doma u počítače. Je v bezpečí, nedělá venku neplechu a rodiče mohou být v klidu v práci.

Důsledky zhoršující se kondice

Data z Ministerstva zdravotnictví ČR ukazují, že v posledních letech výrazně vzrostl počet dětí s nadváhou a obezitou. Tento trend je alarmující, protože obezita v dětském věku často vede k závažným zdravotním problémům v dospělosti, včetně kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.

Nedostatek pohybu a špatná fyzická kondice mají negativní dopad také na psychiku dětí. Podle odborníků jsou děti s nízkou fyzickou aktivitou náchylnější k úzkostem, depresím a mají horší školní výsledky.

V neposlední řadě mají děti s nízkou úrovní fyzické zdatnosti slabší imunitní systém a horší schopnost zvládat stresové situace, což se může projevit častější nemocností a celkovým zhoršením zdravotního stavu.

Řešení této alarmující situace ale vyžadují komplexní propojení mnoha oblastí, a tedy se nedá počítat s tím, že by se situace v brzké době nějak změnila k lepšímu. Je tedy na nás, na rodičích, abychom tento trend zastavili a zkusili dětem vrátit to, co přirozeně potřebují - pohyb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz