Hlavní obsah
Zdraví

Pozice, ve které spíme, vypovídá mnohé o našem charakteru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Zatímco kvalita a délka spánku jsou často středem pozornosti, méně se mluví o tom, jak důležitá je i samotná poloha. Podle některých studií může být spánková pozice klíčem k pochopení určitých aspektů naší osobnosti, zdravotního stavu nebo emocí.

Článek

Každý člověk má svou oblíbenou pozici, do které se často během noci vrací, a i když to nemusí být přímo vědecky doložené, existují různé teorie o tom, co o nás tyto polohy vypovídají.

Pozice ve spánku o nás hodně vypovídá

Spánková pozice může prozradit více, než si myslíme. Ať už spíte v poloze plodu, volného pádu nebo hvězdice, každá pozice může naznačovat určité aspekty vaší osobnosti a emocionálního nastavení.

Profesor a odborník na spánek Chris Idzikowski provedl průzkum u více než 1000 dospělých Britů, aby odhalil jakékoli souvislosti mezi polohou spánku a osobností. Tyto výsledky použil k nakreslení souvislostí mezi běžnými polohami spánku a osobnostními rysy.

Z průzkumu vyplynulo několik závěrů:

  • Poloha plodu je nejčastější, zejména u žen. Tato pozice může být spojena s plachostí a citlivostí.
  • Lidé, kteří spí na jedné straně s nataženýma rukama, mohou být otevření, ale poněkud podezřívaví. Mají také tendenci lpět na svých rozhodnutích.
  • Spaní břiše s rukama nahoře nebo pod polštářem je spojeno se společenskou povahou a nechutí ke kritice.

Server HelatCentral udělal seznam šesti nejběžnějších poloh a dle různých průzkumů stanovil, co vypovídají o naší osobnosti.

Poloha plodu

Spánek v poloze plodu, tedy na boku s nohama přitaženýma k hrudníku, je jednou z nejčastějších spánkových pozic. Podle některých výzkumů až 41 % lidí preferuje právě tuto pozici, přičemž je častější u žen než u mužů.

Lidé, kteří spí v poloze plodu, jsou často navenek silní, ale uvnitř mohou být citlivější. Mohou působit drsně a uzavřeně, ale ve skutečnosti jsou emocionální a potřebují ochranu.

Tento způsob spánku může také naznačovat potřebu pocitu bezpečí a ochrany, jelikož je podobný poloze, ve které jsme byli v děloze. Lidé s touto spánkovou polohou často hledají útěchu a komfort v životě.

Na zádech (poloha vojáka)

Spánek na zádech s rukama u těla, známý jako „poloha vojáka“, je méně běžný, ale často je spojen s lidmi, kteří jsou klidní, vyrovnaní a zaměření na své cíle.

Tato pozice je spojována s lidmi, kteří jsou obecně tichými a rezervovanými, ale mají silné vnitřní hodnoty a disciplinu.

Tito jedinci mohou být ambiciózní a zaměřují se na vysoké standardy jak u sebe, tak u druhých. Očekávají hodně nejen od sebe, ale i od okolí.

Poloha vojáka také může naznačovat sebevědomí a zdravý přístup ke svým povinnostem.

Na břiše (poloha volného pádu)

Spánek na břiše s hlavou otočenou na jednu stranu a rukama kolem polštáře, známý jako „poloha volného pádu“, je další z oblíbených poloh.

Lidé spící v této poloze jsou často extrovertní a mají rádi akci. Mohou být impulzivní, otevření a vyhledávat dobrodružství.

Na druhé straně mohou mít sklon k určité úzkosti nebo k potřebě mít věci pod kontrolou. I když se navenek mohou jevit jako sebejistí, uvnitř mohou mít obavy z toho, že ztratí kontrolu nad situacemi.

Tato poloha také může znamenat potřebu silného emocionálního spojení s okolím.

Na boku s nataženýma nohama (poloha pařezu)

Spánek na boku s nataženýma nohama a rukama podél těla je známý jako „poloha pařezu“. Tato poloha je u některých lidí velmi pohodlná a uvolněná.

Lidé, kteří spí v této poloze, bývají společenské bytosti a mají tendenci být velmi důvěřiví. Kvůli důvěřivosti se ale mohou stát oběťmi manipulace.

Celkově tato poloha naznačuje uvolněnost a snahu být v souladu se svým okolím.

Na boku s nataženýma rukama (poloha hledače)

Podobně jako u polohy pařezu, i zde leží člověk na boku, ale má ruce natažené vpřed, jako by po něčem nebo po někom sáhl.

Tato poloha je spojována s lidmi, kteří jsou otevření novým zkušenostem, ale zároveň mohou být také opatrní a nedůvěřiví.

Lidé spící v této poloze často hledají nové příležitosti, ale mohou se zdráhat, než se rozhodnou. Často zvažují své možnosti a jsou pečliví ve svých rozhodnutích.

Tato pozice může naznačovat otevřenost vůči změnám, ale i vnitřní potřebu jistoty.

Na zádech s roztaženýma rukama a nohama (poloha hvězdice)

Lidé, kteří spí na zádech s rukama i nohama roztaženými do stran, jsou méně častým případem, ale jejich spánková pozice je často výrazná a může o nich prozradit mnoho.

Tito jedinci jsou často velmi sebevědomí a mají rádi pozornost. Jsou přátelští, rádi pomáhají druhým a jsou často ti, kdo jsou v centru společnosti.

Mohou mít potřebu být v životě hlavními aktéry a vyhledávat obdiv od ostatních.

Zdravotní důsledky spánkových poloh

Kromě toho, co o nás může spánková poloha vypovídat z psychologického hlediska, je důležité také zmínit její zdravotní dopady. Některé pozice mohou být pro tělo lepší než jiné.

Spánek na zádech je často doporučován, protože pomáhá udržovat páteř v neutrální poloze, což může zmírnit bolesti zad a krční páteře. Jak ale upozorňuje například server News Medical, je tato poloha naprosto nevhodná pro osoby trpící spánkovou apnoe. Tato poloha taková prohlubuje chrápání.

Spánek na boku může být dobrý pro lidi, kteří chrápou nebo mají problémy s refluxem, ale může vést k napětí v ramenou nebo kyčlích. Spaní na levé straně se také doporučuje těhotným ženám, protože břicho vyvíjí menší tlak na srdce a usnadňuje průtok krve.

Spánek na břiše je považován za nejhorší pozici pro páteř, protože může způsobit napětí v krku a zádech. Přesto je pro některé lidi velmi pohodlná.

Z výše uvedeného je zřejmé, že ani odborníci neví, která pozice je pro tělo nejlepší. Jak uvádí server Healthline, nejdůležitější je, abyste se ráno probudili odpočatí a bez bolestí. Pokud tomu tak je, není třeba měnit polohu spánku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz