Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Čeští školáci zachraňují velryby

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Spolek Justice for Nature

Keporkak dlouhoploutvý při zanoření v zálivu velryb Santa Elena v Kostarice

Žijeme v době, kdy se z ochrany divoké přírody musí stát globální téma, a to dokonce i u nás české kotlince, kde si mnozí lidé myslí, že žijí na planetě Česko. Zatímco veřejnost a firmy zatím tápou, tak české školy a děti se již připojují.

Článek

Je až neuvěřitelné, jak je dnes jednoduché být užitečný a aktivní v ochraně přírody, a to dokonce i světových oceánů nebo dokonce velryb. Ochrana přírody v podobě vousatých pánů ve flanelových košilích už je dávno pryč a stále častěji se toto téma šíří mladou generací, která by ráda byla užitečná, ale ještě neví úplně přesně, jak to uchopit. Právě na naší střední generaci je ta odpovědnost jim tuto cestu ukázat a vychovat nové ochránce přírody.

Takto český spolek Justice for Nature ve spolupráci se vzdělávacím projektem NEPZ - Nejbohatší ekosystémy planety Země, otevřel úžasnou možnost, aby se děti a mládež ze základních a středních škol, či gymnázií zapojily do adopce velryb v rámci monitorovacího programu Oko oceánu, který se odehrává v Kostarice. Mnozí se mohou zeptat, proč by nás měla zajímat Kostarika a její problém s velrybami, ale nenechme se mýlit, poněvadž právě v zálivu velryb Santa Elena operuje český projekt Blue Life, jenž chrání záliv Santa Elena před průmyslovým využíváním.

Od roku 2023 zde probíhá monitoring mořských savců v rámci programu Oko oceánu. Za pobřežní vesnicí Cuajiniquil stojí oceánské centrum Blue Life a v přístavu kotví výzkumná a ochranářská loď The Spartan, která slouží od července do září a od prosince do března k monitoringu mořských savců v zálivu velryb. To vše ve spolupráci s mořským biologem Frankem Garitou a ACG Guanacaste.

Proč je záliv Santa Elena tak důležitý?

Tento záliv se nachází uprostřed IMMA (Important Marine Mammals Areas) San Juan del Sure - Papagayo Bay, která je významnou reprodukční zónou keporkaků dlouhoploutvých, úžasných zpívajících velryb. Právě sem připlouvají od července do listopadu keporkakové od Antarktidy a od prosince do března od Kalifornie. Je to doposud jediné známé místo na světě, kam připlouvají tyto velryby za reprodukcí z obou hemisfér, tedy severní i jižní polokoule.

Ohrožení průmyslovým využíváním

Dlouhodobě je tento záliv v hledáčku mezinárodního obchodního společenství z důvodů snahy prosadit výstavbu „Suchého kanálu“, který by odlehčil Panamskému průplavu v přepravě zboží. V zálivu velryb by chtěli postavit obrovský přístav pro kontejnerové lodě, dále 10ti proudou dálnici ke karibskému pobřeží a tam další obří přístav v místech, kde by vykáceli mangrovové pobřežní lesy. Z environmentálního hlediska by se jednalo o doslova mezinárodní zločin. Zatím se jim tento záměr nepodařilo protlačit přes kostarický parlament, který jej zhatil v roce 2019, ale co není, může být. Současný prezident je tomuto projektu dlouhodobě nakloněn. Pokud by tento projekt prošel schvalovacím řízením, byla by reprodukční zóna keporkaků navždy zničena a to se nesmí stát!

„Celý tento problém jsme zviditelnili v roce 2023 na Global Ranger Congress na Azorech a letos na 10. světovém kongresu International Ranger Federation ve Francii“, říká Zuzana Koloušková z Justice for Nature.

Češké děti chrání velryby

„Když jsme se dozvěděli, co zálivu velryb hrozí, vykoupili jsme zde 2 hektarový pozemek přímo v trase záměru výstavby dálnice u pobřeží a postavili zde oceánské centrum“ říká Milan Jeglík, předseda Justice for Nature. Dále jsme na konci roku 2022 zakoupili s podporou veřejnosti kajutovou motorovou loď a zahájili pravidelný monitoring zálivu Santa Elena. Bylo nám sděleno, že tohle je ta nejúčinnější cesta k záchraně tohoto místa, tedy věrohodná data o výskytu a reprodukci velryb a zviditenění významu zálivu velryb na mezinárodní úrovni.

„Od roku 2023 o tomto tématu vzděláváme děti na českých školách a ony mají zájem velryby chránit“ říká Zuzana Koloušková, ředitelka vzdělávacího projektu NEPZ.

Právě děti začínají podporovat monitoring velryb a od roku 2025 se stávají celé školní kolektivy Ambasadory velryb prostřednictvím adopce velryby. To znamená, že přispívají 5000 Kč ročně a každá škola takto podpoří jednu monitorovací plavbu lodi The Spartan. Jako odměnu získávají děti fotografie velryb a krásný certifikát. Podpořit je mohou i firmy a ukázat tak dětem, že i my, dospělí, máme zájem velryby chránit.

„Je třeba si uvědomit, že školy mohou podporovat přímou terénní ochranu přírody a tím děti vést k angažovanosti na skutečné záchraně ohrožených druhů zvířat. Doposud jsme v Česku znali pouze adopci psů a koček nebo zvířat v zajetí v zoologických zahradách a nyní se tato energie mění. Školy dostávají příležitost podporovat přímou terénní akci v ochraně přírody, nejen zvířata v klecích a výbězích v celoživotním zajetí. Pokud přijmeme jako společnost environmentální odpovědnost, pochopíme, že ochrana divoké přírody v praxi či podpora práce rangerů, je klíčovou energií ke změně myšlení naší společnosti ve vztahu k mezinárodní spolupráci na ochraně světové biodiverzity a ekosystémů. Právě čeští školáci se stanou nositeli této unikátní myšlenky ambasadorství divoké přírody, kde právě nyní začínáme adopcí velryb a ochranou jejich reprodukční zóny v Kostarice,“ říká s nadšením a nadějí v hlase Milan Jeglík, zakladatel projektů Justice for Nature.

Více o této nevšední a odvážné české misi, kdy se děti z českých škol zapojují do projektů na ochranu divoké přírody na mezinárodní úrovni, se můžete dočíst na www.justicefornature.org. Jak zapojit další školy se dočtete na www.nepz.cz od začátku listopadu. Adopce velryby se aktuálně týká roku 2025 a tato možnost bude pokračovat i v dalších letech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám